Maminka.czPraktické rady

Pomoc, budu zvracet!

Ivana Ašenbrenerová 5.  7.  2016
Jízda autem může pro některé děti znamenat doslova utrpení. Trápí je totiž kinetóza, což je nemoc z pohybu, která se projevuje zvracením.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo to zažil, určitě mi dá za pravdu, že právě tahle nepříjemnost dokáže cestování autem pořádně zkomplikovat. A je jedno, jestli jedete s dětmi k babičce do vedlejší vesnice nebo k moři. Z mých tří dětí trpěl kinetózou naštěstí jen ten nejstarší a dodnes vzpomínám na naše historické jízdy autem a následné čištění potahů.

Pytlík nepytlík, skoro nikdy jsme to „nestihli“. Řešíte podobný problém? Pokud se chystáte cestovat, doporučuji pořádně se na cestu připravit. Kinetóza je totiž stav, kdy je mozek tak trochu zmatený ze signálů, které k němu přicházejí, a organismus nechápe, že se pohybuje, i když pro to nic nedělá.

„Nejhorší je to při čtení. Oko sleduje statická písmena, ale tělo zaznamenává změnu polohy,“ říká Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík. Co tedy dělat či nedělat? Rozhodně s dětmi, které trpí zvracením, v autě nečtěte knížky ani si je neprohlížejte. Kinetózu totiž zaručeně spustí právě tyhle aktivity. Lepší je s dětmi zpívat nebo jim pustit na CD nějakou pohádku.

Nejlepší je prevence

Kinetózu zhoršují také změny rychlosti, prudké a časté zatáčky (manžela tedy požádejte, ať řídí o něco jemněji). Máte-li větší auto se třemi řadami sedadel, dítě by mělo vždy sedět spíše vpředu blízko řidiče (i kojenec může ve vajíčku sedět v místě spolujezdce).

Pokud to jde, vyrazte na cestu raději v noci, dítě pravděpodobně usne a kinetózu „zaspí“. Lepší je také cestovat po rovných silnicích, respektive dálnicích a rovných úsecích. Přespolní jízdu si s dítětem, které trpí kinetózou, raději odpusťte.

Serpentiny neudělají dobře ani vašemu žaludku, natož dětskému. Během jízdy častěji zastavujte, aby se dítě mohlo nadýchat čerstvého vzduchu, ve vlaku si sedejte raději doprostřed vagonu.

Zastavte! Budu blinkat
Časopis Maminka

Zastavte! Budu blinkat


„Plně respektujte dětské potřeby, u nejmenších je signálem něčeho špatného pofňukávání. Starší dítě si už obvykle samo řekne, že by chtělo jet pomaleji nebo abyste zastavili,“ radí Štěpánka Štrougalová.

Na co si dát pozor

Plný žaludek před jízdou není žádná výhra, naopak. Chcete-li mít klidnou cestu, myslete na to, co dítě předtím sní. Vzpomínám, jak jsem jela se syny autobusem k moři, a mladší David snědl celý balíček bonbonů. Asi třikrát se během cesty pozvracel a myslím, že řidič autobusu si nás pamatuje dodnes…

Od té doby jsem před každou cestou pečlivě a přísně kontrolovala, co děti jedí. Vhodné jsou netučné a nekořeněné pokrmy, jídlo by mělo být lehké, ale energeticky hodnotné. Podávejte ho asi 1,5 hodiny předtím, než vyjedete. Na cestu jsou pak skvělé zázvorové sušenky nebo bonbony, které zklidní žaludek.

Důležitý je také pitný režim, místo sladkých limonád uvařte dětem mátový čaj a oslaďte ho hroznovým cukrem. „Můžete také kápnout na papírový kapesníček kapku máty peprné, pro malé děti bude vhodnější máta kadeřavá, a nechte děti, aby ji během cesty inhalovaly,“ radí aromaterapeutka Adéla Zrubecká z Nobilis Tilia.

Rady maminek

Alena (32 let), Anička (2) a Honzík (4): „Nám se osvědčilo přikládat chladivý obklad na čelo a zhluboka dýchat.“

Mirka (34 let), Nikola (3,5): „My si cestou pokaždé pouštíme filmy na DVD, to dceru zaručeně zabaví a odvede od pocitů na zvracení.“

Hanka (28 let), Tonda (4): „Na kinetózu u nás zabírají homeopatika Cocculine nebo lízátko GraviPop. Zkusili jsme i žvýkačku Travel-Gum. Nedávno jsem objevila tablety, které se jmenují Autíčka pro pohodové cestování, ty chceme co nejdřív taky vyzkoušet.“

Zdravotní potíže na cestách


Jak přežít cestování s dětmi

Témata: Dovolená s dětmi, Praktické rady, Maminka cestuje, pomoc, Baby Club Juklík, Nobilis tilia, Adéla Zrubecká, Štěpánka Štrougalová, Hroznový cukr, Máta, Juklík, Tonda, Podobný problém, Kapesníček, Kápnout, Kinetóza, Cocculine, Mátový čaj, Papírový kapesníček, Lízátko, Vagón