Maminka.czZdraví

Pomoc, co to je? Kožní problémy u dětí, které vás mohou vystrašit!

Simona Procházková 7.  9.  2020
Pokožka malých dětí se od kůže dospělého výrazně liší. Je až o polovinu tenčí, mnohonásobně citlivější a náchylnější k jakémukoli podráždění. Zjistěte, které nepříjemné problémy a onemocnění se u nejmenších vyskytují nejčastěji. Je možné jim předcházet a jak je účinně řešit, když se objeví?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětská pokožka se výrazně liší od kůže dospělého člověka, je mnohem křehčí, citlivější a náchylnější k podráždění i vzniku zánětlivých komplikací. Jemnou dětskou pokožku, která má výrazně sníženou obranyschopnost, může nepříznivě ovlivnit a podráždit celá řada vnějších vlivů, ať už jde o počasí, kosmetické přípravky, konkrétní potraviny a nejrůznější alergeny v okolním prostředí. Mohou se objevit vyrážky nejrůznějšího původu, záněty nebo infekce, na vzniku některých potíží se podílí také genetika. Zde jsou ty nejčastější, se kterými se můžete u svých ratolestí potkat. Jak nejrůznějším kožním problémům předcházet a jak je řešit?

Atopický ekzém

Atopický ekzém patří mezi velmi častá kožní onemocnění, vyskytuje se přibližně u 15 % dětí. Pod termín „atopie“ se zařazují kromě ekzému i další klinické projevy, jako jsou alergické záněty spojivek, senná rýma a astma. Ekzémy obecně jsou kožní onemocnění, která vznikají na genetickém podkladě a na jejich vzniku se podílí mnoho příčin – vnitřní stav organismu, faktory vnějšího prostředí i například psychická zátěž. „Jejich léčba je poměrně složitá. Na kůži se obvykle projevují zarudnutím, suchostí pokožky, prasklinkami, objevuje se mokvání, šupinky…Správnou a cílenou léčbou lze potíže do značné míry omezit, ale nelze zabránit jejich recidivám, tedy opětovnému objevení. Projevy atopického ekzému u dětí mohou souviset též s potravinovou alergií ( nejčastěji jde o alergii na proteiny kravského mléka, ořechy, obiloviny, arašídy, luštěniny, soju, vaječný bílek atd.) , později také s alergií na pyly. K přesnému určení látek, které alergii způsobují, slouží alergologické vyšetření,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl. S dospíváním a přibývajícím věkem se akutní příznaky ve většině případů klidní, pokožka ale bývá celý život citlivější se sklonem k podráždění a suchosti.

Kojence s poruchou štítné žlázy trápí suchá kůže, zácpa i nechutenství

Novorozenecké akné

Vyskytuje se hned v prvních týdnech po narození jako drobné záněty na vyústění mazových žlázek. Pozorovat ho můžete jako drobné pupínky (někdy s hnisavým středem) zejména na tvářičkách miminka a za vznik je zřejmě odpovědná zvýšená hladina hormonů, které podporují sekreci kožního mazu. Pozor, stav se může zhoršovat při promazávání příliš mastnými krémy nebo oleji. Léčba většinou není nutná a zánětlivé puchýřky časem samy vymizí. U rozsáhlejších zánětů vám lékař předepíše zinkovou mast nebo přípravek s dezinfekčním účinkem.

Tři druhy akné: novorozenecké, kojenecké a pubertální. Kdo jím trpí a proč?

Impetigo

Vysoce infekční choroba, která může zpočátku připomínat opar nebo rozškrábané štípance od hmyzu, postihuje nejvíce kojence a batolata. Je velmi nakažlivé (vyvoláno bakteriemi – streptokoky nebo stafylokoky) a rychle se šíří. Na povrchu kůže vznikají nehojící se zánětlivá ložiska s puchýřky, často se brzy tvoří mokvající místa, na kterých zasychá strup. Jelikož ložiska svědí, dítě si je obvykle rozškrábe a tím se infekce roznáší na další místa na těle. Ložiska mohou být v podstatě kdekoli na kůži, nejčastěji však v obličeji, na krku, rukách či nohách. Dotekem a kontaktem nebo saháním na předměty (hračky, ručník…) se nákaza přenáší dále, proto je tato nemoc často „hostem“ v dětských kolektivech. Méně komplikované případy léčí pediatr nebo dermatolog místní léčbou, většinou mastí s obsahem antibiotik, pomáhají rovněž obklady z heřmánku nebo Jarischův roztok, který se prodává v lékárnách. V komplikovanějších případech nebo nereaguje-li pacient na lokální léčbu, přistupuje lékař k celkové léčbě antibiotiky. Nejlehčí formy impetiga mohou v některých případech odeznít i samy, nicméně i tak platí, že dítě by měl vždy vidět lékař. Náchylnější k této nemoci a komplikacím s ní spojeným jsou děti s atopickým ekzémem, které mají porušenou kožní bariéru. Lze impetigu předcházet? Jen částečně, základem je pečlivá dezinfekce a správné ošetření drobných oděrek a ranek na kůži a důsledné dodržování hygienických zásad.

Růžová pityriáza: Připomíná atopický ekzém, ale zmizí sama

Moluska

Jde o vysoce nakažlivou virovou infekci, u které dochází bohužel často k opakování nebo recidivám projevů. K nákaze dochází obvykle ve veřejných bazénech či školce nebo herničce při úzkém kontaktu s ostatními dětmi. Projeví se jako výsev mnohočetných malých pupínků, podobných bradavicím, které se mohou objevit kdekoli na těle. Počítejte s tím, že zbavit se jich bývá náročné a léčba potrvá déle. Sice nebolí, ale nepříjemně svědí a mohou začít hnisat, když si je dítě rozškrábe. S podezřením na moluska určitě zamiřte ke kožnímu lékaři. Léčba spočívá obvykle v jejich mechanickém odstranění (seškrábnutí ostrým nástrojem – kyretou), lékař vám zároveň ukáže, jak proceduru provádět doma (zde jde o postupné narušování všech projevů sterilní jehlou a následné potření dezinfekcí, která se nanáší opakovaně i na vzniklé stroupky) a předepíše znecitlivující mastičku, aby odstraňování pupínků dítě nebolelo. Další možností, jak se ložisek zbavit, je jejich odstranění s použitím tekutého dusíku neboli tzv. kryoterapie (stejná metoda, jako se používá u bradavic). Zdaleka ne vždy je ale tento postup účinný stejně jako léčba za pomoci laseru.

Virové bradavice

Bradavice nejsou jen nevzhledným kosmetickým problémem, jde o virové (k nákaze dochází lidským papilomavirem HPV) infekční kožní onemocnění, které se snadno šíří a přenáší z jednoho člověka na druhého. K přenosu viru dochází v dětských kolektivech, také ale na koupalištích, v bazénech, saunách a dalších místech s velkou koncentrací lidí. Často jsou dosti úporné (a nezřídka také bolestivé) a není lehké se jich zbavit, léčba bývá během na delší trať. Projeví se většinou jako vřídek, zatvrdlinka nebo vystouplý výrůstek na kůži. Mezi druhy bradavic, se kterými se u dětí můžete setkat, patří: ploché planární (žlutavé hrbolky o velikosti dva až pět milimetrů, které se nejčastěji objeví na obličeji a končetinách), vulgární (ohraničené tuhé hrboly, s vysokou rozpraskanou rohovinou, nejčastěji vzniknou na rukou, ploskách nohou nebo obličeji), plantární (ztluštělé, dovnitř rostoucí léze, bolestivé na tlak, které najdete hlavně na dlaních nebo nohou, rády se vracejí) a střapcovité (vypadající jako úzké nitky tělové barvy, které se objevují v blízkosti koutků úst nebo očních víček). Jak se bradavice dají léčit? Léčba bývá zdlouhavá a využívají se různé metody, zaměřené na odstranění a zničení již vzniklých ložisek. Ošetření bývá, bohužel, nepříjemné a bolestivé, navíc se mnohdy musí opakovat. Ani velmi radikální zásah, jakým je například chirurgické odstranění postižené tkáně nebo likvidace bradavice pomocí laseru, nemusí znamenat úspěch hned napoprvé. I při důkladném odstranění postižené tkáně není ničím výjimečným, když se bradavice znovu objeví. Nejčastějším způsobem, který se k ošetření používá, je zmrazení tkáně tekutým dusíkem. Méně bolestivou, šetrnější variantou jsou metody založené na odleptání postižené tkáně chemickými látkami (nejrůznější koncentrované kyseliny ve formě rychle zasychajících laků nebo tekutiny přímo aplikované na spodinu bradavičky). Zapomenout nesmíme ani na osvědčené „lidové“ způsoby domácí léčby, které doporučují například přikládání plátků cibule nebo česneku, který se nejprve naloží na několik hodin do octa (ponechávají se přilepené pod náplastí na povrchu bradavice po 24 hodin), případně lze v lékárnách pořídit různé roztoky nebo tea tree oil. U některých typů bradavic lékaři využívají poměrně novou metodu imunoterapie.

Svědí vás kůže? Toto jsou nejčastější kožní problémy v těhotenství!

Hemangiom

Na první pohled vypadá děsivě, bát se ale nemusíte. Červená skvrnka, nafialovělý uzlík, krvavý podkožní výron, rudá bradavička, tak může vypadat. Jde o vrozený nezhoubný nádor z krevních cév, který se může objevit již u čerstvě narozených nebo několikadenních miminek ještě v porodnici. Vytvoří se na povrchu kůže nebo pod ní, může ale vzniknout i jinde v těle a bývá nazýván „jahodovým“ nebo „karmínovým“ znaménkem. Příčina jeho vzniku není jasná, na „vině“ jsou zřejmě zejména genetické dispozice. Dobrou zprávou je, že obvykle dochází k jeho spontánnímu vymizení mezi čtvrtým a sedmým rokem věku. Léčebný postup je vždy individuální. Pokud hemangiom neohrožuje funkci orgánů a neznamená pro dítě těžký kosmetický defekt, většinou se neléčí. Postupně se smršťuje a sám vymizí až v 90 % případů. Dítě by ale mělo být pravidelně sledováno dermatologem, důležité je i sonografické vyšetření břicha k vyloučení možnosti dalších hemangiomů na orgánech.

Přibývá dětí s melanomem kůže. Víte, jak tento zhoubný kožní nádor poznat?

Keratosis pilaris

Dermatologové tento problém považují spíše za estetickou (geneticky podmíněnou) vadu než za nemoc. Podstatou kožních změn jsou drobné čepy rohoviny, které se tvoří v ústí mazových žlázek a vlasových kořínků. Projevy (zejména na tvářích, zevních plochách paží, stehnech nebo hýždích) se mohou rozvinout už v nejútlejším věku a bývají různě intenzivní. Povrch kůže je extrémně suchý a drsný, docházet může také k zánětům. Jak pokožku dítka ošetřovat? Funguje jen důsledná péče! Místa výskytu projevů omývejte pravidelně přísadou olejových koupelí (přípravků je více druhů a jejich působení je nutné vyzkoušet), případně můžete do koupele přidávat přísady ve formě solí. Po koupeli pak postižená místa ošetřujte hydratačními a hypoalergenními tělovými krémy nebo mléky (s obsahem glycerinu, urey nebo aloe vera). U větších dětí se pak osvědčily jemné masáže šetrnými peelingovými přípravky. Určitě je vhodné poradit se s dětským lékařem nebo dermatologem, jak zabránit zhoršování kožního postižení.

Seboroická dermatitida

Takzvaná seboroická dermatitida patří do skupiny kožních zánětů ekzémů a její vznik pravděpodobně způsobuje výskyt určitých druhů kvasinek na povrchu kůže, a to nejvíce v oblasti mazových žláz. Ekzémové projevy vznikají nejspíše jako reakce na mikroorganismy a rozkladné produkty kožního mazu. Objevit se může už u miminek, kůže je v postižených místech zčervenalá až zarudlá (v kožních záhybech mohou zasažená místa mokvat) nebo se tvoří žlutavé mastné šupinky (nejčastěji na hlavičce v oblasti vlásků). Zejména u kojenců je tento projev dominantní a často můžete pozorovat u potomka souvislou vrstvu mazu a odloučených buněk kůže, které se vyskytují v oblasti celé kštice, pevně drží a pokrývají celý povrch vlasatých partií hlavičky. Poraďte se v lékárně a pořiďte krém nebo případně šampon s dezinfekčními nebo antimykotickými (protiplísňovými) účinky, které dokáží utlumit růst kvasinek a zmírní zánět na kůži. Seženete je bez receptu. U dětí, kterým se objeví mastné šupiny ve vlasech, vyzkoušejte k jejich odstranění krém nebo olej s obsahem urey nebo salicylu. Intenzivnější formy seborey raději řešte přímo s kožním lékařem. Příznivé účinky mají rovněž krémy s dezinfekčními nebo antimykotickými účinky, tedy s obsahem látek, které působí proti kvasinkám. A pozor, projevy onemocnění zhoršuje pocení i nevhodně zvolené hygienické a kosmetické přípravky.

Lékařka: „Lupénka u dětí často začíná po infekčním onemocnění“
Seborea: co s šupinkami na hlavě?
Růžová pityriáza: Připomíná atopický ekzém, ale zmizí sama
Témata: Zdraví, Děti, Imunita, Děti a nemoci, Dospívání, Atopický ekzém, Alergie, Nemoc, pomoc, Atopici, ochrana kůže, Sauna, melanom, Hladina hormonu, Narozené miminko, Jehl, Nejútlejší věk, Ložisko, Nepříjemný problém, Ostrý nástroj, Kožní záhyb, Seborea, Jemná masáž, Malé dítě, Dobrá zpráva, Zdraví na Heureka.cz