Maminka.czBatole

Pomoc, dítě se mi dusí! Aneb jak si poradit s laryngitidou

Martina Machová 29.  12.  2017
Laryngitida, často provázená velmi nepříjemnou večerní a noční dušností, se u dětí objevuje ve dvou hlavních vlnách; v podzimní a jarní. Víte, jak malému pacientovi ulevit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když se Erik poprvé dusil, byl to pro mě jeden z nejhorších zážitků v životě. Laryngitidu měl pak ještě třikrát, ale to už jsem věděla, o jakou nemoc jde a jak na ni,“ řekla paní Vladislava.

„Poprvé dostal Erik laryngitidu v necelých 2 letech, zpočátku se nemoc jevila jako běžná viróza, však byl také podzim, kdy se respirační nemoci nevyhýbají ani dospělým natož dětem. Jenže k teplotě se během dne přidala bolest v krku a hlavně podivný chrapot a jakési pískání, které provázelo synkovo dýchání,“ popsala maminka malého Erika.

Dejte sbohem laryngitidě! Ideálně navždy

„Tehdy jsem ještě nevěděla, že se jedná o zánět hrtanu, takzvanou laryngitidu, která se může projevit ztíženým dýcháním až dušením! Obě tyto komplikace bohužel postihly i Erika; k večeru už neměl jen zvýšenou teplotu, ale horečku – přes 39 stupňů, velmi těžce dýchal a během oblékání na pohotovost se začal dusit. Bylo to strašné!

Než jsme se synkem v náručí doběhli ve studeném nočním vzduchu k autu, trochu se mu ulevilo. Na pohotovosti nám vysvětlili proč, studený vzduch mu udělal dobře. Erik dostal speciální čípky, recept na sirup na teplotu, několik rad a jeli jsme domů.“

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Kojenec, pořad, pomoc, Laryngitida, Charlize Theron, Obklad, Nepostradatelná součást, Vysoká horečka, Malý pacient, Lékařská pomoc, Dušení, Nejčastější příčina, Zvýšená teplota, Dýchací obtíž, Jak, Mrazák, Jev, Chrapot, Inhalace, Výjimečný případ, Smog, Zdraví na Heureka.cz