Maminka.czTěhotenství

Pomoc! Honí mě mlsná

Jana Vašáková 11.  1.  2011
Pomoc! Honí mě mlsná
Čokolády, pralinky, dortíčky, zmrzliny… sbíhají se vám sliny? Myslíte si, že na všechny tyhle dobroty máte během jiného stavu nárok? A co až porodíte, dokážete si říct dost bylo sladkého?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jmenuji se Jana a byla jsem závislá na sladkém. Věřte nevěřte, ale tohle se může stát i výživovému poradci.

Trvalo mi několik let, než jsem dokázala odolat všem těm neuvěřitelně voňavým nástrahám. Za nejhorší „sladké“ období ve svém životě považuji první graviditu.
Propadla jsem tehdy zmrzlinám, které jsem se snažila kompenzovat ovocem zvaným mango.

Manžel, který se domníval, že se jedná o těhotenské chutě, mi pravidelně kupoval bílé Magnum. Ačkoli jsem věděla, že cukr vyvolává chuť na stále další sladkosti, užívala jsem si to. Jako pracující „těhule“ jsem si tehdy svůj jídelníček moc nehlídala. Jedla jsem ne zrovna ukázkově, a někdy dokonce ve stresu. A pak se to stalo. Jednoho dne se mi udělalo na pár vteřin mdlo. Důvod?

Rychlý pokles inzulinu v krvi. V mém případě se jednalo o hypoglykemii z hladu a nevhodné stravy, jež se může projevit i u zcela zdravého jedince. Uvědomila jsem si, jak moc je nízká koncentrace glukózy v krvi nebezpečná pro mozek, a tedy také pro mé ještě nenarozené dítě.

U těhotných žen je totiž hladina cukru v krvi pro plod riziková už při 2,2 mmol/l. Vyloučení adrenalinu do krve mě přinutilo napít se rychle něčeho, co obsahovalo jednoduché sacharidy. Od té doby jsem si začala dávat velký pozor na to, co jím, kdy a také jak. Zaměřila jsem se na to, abych nehladověla déle než tři hodiny, snědla i osm menších porcí za den, a postupně jsem vyloučila potraviny obsahující jednoduché cukry, dostatečně jsem pila a v rámci možností jsem se snažila eliminovat veškerý dosavadní stres ve svém životě.

Zkusíte to taky?

Chuť na sladké může vyvolat hypoglykemii. Podle internetové encyklopedie Wikipedie je tento problém definován jako patologický pokles glykemie pod 3,3 mmol/l , který je doprovázen klinickými projevy, jež jsou způsobeny vylučováním antiregulačních hormonů a dalšími biochemickými procesy. Je řazen mezi akutní komplikace diabetu a jedná se o častou komplikaci jeho léčby inzulinem. Normální hladina glukózy v krvi je 3,5-5,5 mmol/l. Diabetik však může mít problémy i při těchto hodnotách (je „zvyklý“ na chorobně zvýšenou hladinu glukózy).

Čtěte také: Vaše Adéla: Jak jsem zatočila s kily navíc...

Mírná hypoglykemie se může projevit u zdravých lidí při nízkém příjmu potravy nebo vysoké tělesné zátěži, příznaky jsou ale mírnější, zřídka dojde k několikavteřinové mdlobě. Tip: Pokud se u vás projeví příznaky poklesu glykemie, napijte se trošku koly, džusu nebo snězte sladkou tyčinku. Vyhýbejte se naopak pamlskům s vyšším podílem tuku, jako je například čokoláda. Do deseti minut by se měl váš stav zlepšit, v případě, že se tak nestane a vy se i nadále cítíte „pod psa“, myslete na sebe a své miminko a raději zavolejte záchrannou službu.

Sacharidy pod taktovkou glykemického indexu

Jak všichni víme, cukry jsou společně s tuky a bílkovinami jednou ze tří základních výživových složek. V jídelníčku těhotné ženy by měly pokrýt až 60 % denního energetického příjmu. Rozdělují se na monosacharidy, kde nejdůležitější roli hraje glukóza, jež je výhradním zdrojem energie pro orgány, jako je například mozek nebo ledviny. Dále pak na disacharidy (sacharóza, laktóza, maltóza), sloužící jako další zdroj energie, a v neposlední řadě na polysacharidy (škroby), které pozvolna uvolňují energii díky tomu, že se nejdříve musí ve střevech štěpit na monosacharidy a teprve pak jsou vstřebávány do krve.

Tím zasytí na delší dobu a nedochází tak ke zbytečnému výkyvu hladiny glukózy v krvi. Pro snadnější orientaci mezi potravinami obsahujícími sacharidy byl v roce 1981 zaveden tzv. glykemický index (GI). Obecně platí pravidlo, že většina rafinovaných potravin s obsahem škrobu má vysoký GI a zelenina bez obsahu škrobu, ovoce a luštěniny jej mají naopak nízký. Glykemický index potravin může mírně snížit i jejich kombinace s tuky nebo bílkovinami. Pro vaši základní orientaci vám přinášíme tabulku s hodnotami GI některých pro vás vhodných potravin.

Estrogen za čokoládu

O serotoninu, látce, která patří mezi neurotransmitery, se říká, že dokáže ovlivnit emoce, působit na paměť, bolest, spánek i chuť. Máme-li ho nedostatek, trpíme podle vědců depresemi, úzkostmi, nervozitou, agresivitou a nemůžeme spát.
Není divu, že jsme my ženy, na rozdíl od mužů, na tomto zázračném „léku“ plném pohody závislé. Jenže, musíme se opravdu cpát sladkostmi, abychom se cítily fajn?
Mám pro vás špatnou zprávu, v těhotenství to opravdu není nutné. Hladinu serotoninu ovlivňují mimo jiné i pohlavní hormony estrogeny. K jejich největší produkci dochází v těle právě během jiného stavu. A pokud ani estrogen vaši duši nepohladí, serotonin získáte ze slunečních paprsků, sýrů typu parmazán, tuňáka nebo listové zeleniny.
Čokoládu si dopřejte jen jednou za čas, ne aby vám zvedla náladu, ale proto, že si ji prostě zasloužíte. Recept na dobrou náladu: Vezměte listy zeleného salátu, natrhejte je do mísy, přidejte rajčata, tuňáka ve vlastní šťávě, posypte čerstvě nastrouhaným parmazánem, pokapejte citronem, dochuťte troškou mořské soli s obsahem jodu, přilijte panenský olivový olej, pohlaďte si bříško a jezte zásadně jen v milé společnosti.

Pozor na zuby!

Máte pocit, že se vám během těhotenství začaly kazit zuby? Krvácejí vám dásně?
Důvod je prostý, hormonální změny, jídelníček plný jednoduchých cukrů, ranní nevolnost a únava, která ráda našeptává „zuby počkají, ale postel ne“, změní pH v ústech, začne se tvořit zubní povlak, množí se bakterie, dochází k demineralizaci zubní skloviny a následně se tvoří kazy.

Víte, co je na tom všem nejhorší? Špatná životospráva během gravidity může mít vliv na kvalitu chrupu a stres, který při návštěvě stomatologa cítíte, s vámi prožívá i vaše miminko. Nehledě na to, že používání anestetik nebo analgetik u těhotných žen se během zákroku nedoporučuje. Co z toho plyne? Omezte sladké, dodržujte zásady ústní hygieny a navštěvujte svého zubaře.

Čtěte také: Vaše Adéla: Jak jsem zatočila s kily navíc...

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, pomoc, Hon, Hladina glukózy, Rychlý pokles, Mls, Glukóza, Klinický projev