Maminka.czBatole

Pomoc, moje batole bude asi levák - díl I.

Monika Tomsová 5.  6.  2010
Když maminky zjistí, že jejich princezna nebo princátko dává přednost levé ruce před pravou, propadnou mnohdy panice a horečně přemýšlejí, co s tím. Jenže jejich strachy jsou úplně zbytečné!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako starostlivá máma se bojíte, jak si vaše dítko povede ve světě pravorukých. Nejraději byste mu vidličku či pastelku dávala zásadně do pravé ruky, třeba se to ještě naučí… Zadržte, takovými aktivitami byste mu jenom ublížila. Je to stejné, jako byste ho nutila před spaním opakovat anglická slovíčka, protože jste kdysi chtěla umět perfektně cizí jazyk.

Rodiče totiž někdy zbytečně řeší věci, které dětem přijdou naprosto přirozené. Berou je tak, jak jsou, dokud jim mamka nebo taťka neřeknou, že je to všechno jinak. S leváctvím je to podobné: svou ratolest na něj neupozorňujte. A když bude potomkovi divné, že všechno dělá levou rukou, zatímco vy pravou? Pak mu vysvětlete, že je to stejné, jako když má někdo třeba pihy nebo zrzavého ježka.

Jaká ruka hraje prim?

Dává vaše holčička nebo chlapeček skutečně přednost levé ruce před pravou? Jak to zjistit? Preference jedné nebo druhé ruky se objevují už kolem druhého roku. Ale jak uvádí neuropsycholožka Jane M.

Healey v knížce Leváci a jejich výchova, může dítko preferenci ruček zhruba do pěti let jednou či dvakrát změnit. Nicméně některé věci už předem naznačují, zda z něj bude levák, či pravák. Pečlivě ho tedy sledujte při nejrůznějších činnostech a své poznatky si zapisujte, stačí do obyčejného bloku.

Zaměřte se na to, jakou rukou sbírá ze země hračky, v jaké tlapce drží pastelky při kreslení, do které packy si bere vidličku a nůž, když se chce najíst. Jak se popere se stavěním kostiček? Co když před něj položíte auto nebo panenku?

Po nějakou dobu se každý den soustřeďte na nějakou aktivitu a uvidíte. Nechte dítko, aby se zabavilo různými činnostmi, samozřejmě s ohledem na jeho věk a bezpečí, a ono samo přijde na to, která ruka u něj hraje prim. Roli přitom může sehrát i dědičnost. Konkrétně: jestliže jste vy i váš partner pravorucí, je 12% pravděpodobnost, že dcera nebo syn bude preferovat levou ruku. Jste matka levačka? Pak pravděpodobnost mít dítko leváka stoupá na 25 % procent, v případě obou rodičů leváků je to padesát na padesát.

Co můžu pro dítě udělat?

Tak potvrzeno, vypozorovala jste, že je vaše dítě opravdu levák. Jak mu tedy usnadnit život ve světě, kde je téměř vše navrhováno pro praváky? Záměrně používám slovíčko téměř, neboť už i u nás jsou obchody (např. www.obchodprolevaky.cz nebo www.prolevaky.cz), kde se dají příslušné potřeby sehnat. Najdete tu sortiment jako škrabky, kytary, krejčovské metry, nože, vývrtky a další.

Je ovšem otázka, zda je nutné batoleti a staršímu dítku, které se teprve učí poznávat věci kolem sebe, obstarávat omalovánky, pastelky, tužky, gumy či pravítka pro levoruké, ve snaze mu pomoci. Není to spíš tak, že máte tendenci své ratolesti opečovávat a chránit před možnými nesnázemi ještě dříve, než vyzkoušíte, jestli je pro něj svět pravorukých opravdu tak těžký? Jednotní v tom nejsou ani levorucí rodiče, diskutující v Klubu leváků na stránkách http://prolevaky.cz/klub-levaku.html.

Více se dočtete zde již zítra 6. června 2010.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, pomoc, Lev, anglická slovíčka, Leváci