Maminka.czBatole

Pomoc, moje batole bude asi levák - díl II.

Monika Tomsová 6.  6.  2010
Pomoc, moje batole bude asi levák - díl II.
Zatímco někteří si nemohou potřeby pro leváky vynachválit, další by měli pocit, že jsou diskriminováni, kdyby je měli používat. Jiní naopak upozorňují, že by mohly v budoucnu spíše život zkomplikovat než usnadnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Takovým klasickým příkladem je počítač s klávesnicí a myší pro leváky. Teenager s ním bude umět zacházet, zvykne si na něj.

Může se stát, že když pak jako dospělý získá práci, kde bude muset s „kompem“ pracovat, bude mu to činit potíže, jelikož jeho zaměstnavatel nejspíš s levákem nepočítal.

Každopádně je dobré vědět, že tu takové potřeby jsou a že je můžeme opatřit ve chvíli, kdy si dítě s věcmi pro praváky opravdu neví rady a každý další pokus by jenom nahlodával jeho sebedůvěru.

Pravidlo, které platí vždycky, když máte doma malé dítě, je zajistit mu bezpečné prostředí, odstranit z jeho dosahu všechno, čím by si mohlo ublížit. Není ale třeba řešit sebemenší detail v domácnosti.

Dobré je pokojíček zařizovat přímo s dítětem, sledovat jeho reakce a snažit se pochopit jeho úhel pohledu, než jednoduše všechno převrátit zrcadlově. Lampičky a vypínače by měly být umístěny tak, aby na ně dítko dosáhlo levou rukou. Nevyhovuje-li mu stoleček, protože mu z něj padají omalovánky, pořiďte mu takový, který má větší plochu. Některé maminky dávají svým levákům oblečení do skříňky na levou stranu, aby k němu měli lepší přístup.

A jak je to s činnostmi, jako je například zavazování tkaniček? Ideální by bylo, kdybyste v rodině, příbuzenstvu nebo mezi přáteli měla nějakého kamaráda leváka, který by byl ochotný a měl dost trpělivosti to vaše dítko naučit.

Levý vs. pravý svět

Leváci mají výjimečnou schopnost se pravákům přizpůsobit. Kdyby to mělo být obráceně, praváci by nejspíš pohořeli. Nicméně se levákům pokuste vyjít vstříc aspoň na půl cesty a nesnažte se dítko předělat k pravorukému obrazu svému. Násilné přeučování, jak tomu bylo zvykem dříve, s sebou přináší pouze trable.

Budete-li se snažit, aby váš potomek začal využívat především pravou ruku, ačkoli dominantní je jeho levá ruka, „vyřadíte z provozu“ tu šikovnější a na její místo „povýšíte“ méně obratnou. Co to s dítětem udělá? Přestanou ho bavit činnosti, které mělo dříve rádo a ve kterých se mu dařilo, protože mu najednou nejdou. Je to pro něj něco nepřirozeného a násilného, a tak se tomu brání.

Třeba tím, že ačkoli doteď to byl učiněný andílek, promění se v nezvladatelného ďáblíka. Navíc se u něj mohou objevit problémy s řečí, nebude si schopné zapamatovat básničky. V důsledku toho se může stát nejisté, připadat si méněcenné, stahovat se do sebe, dělat naschvály, začít si kousat nehty nebo se v noci pomočovat.

Proto mu raději nechte volnost, ať využívá tu ruku, která je pro něj ta pravá. Leváci se sice liší, to ale neznamená, že jsou neschopní nebo nešikovní. Navíc tím, že používají věci, které jsou primárně určeny pro praváky (např. auta u dospělých), procvičují i pravou ruku, která se tak stává šikovnější.

Tudíž ve finále je levák schopný používat víceméně obě ruce. Mějte s dítětem trpělivost, dodávejte mu sebedůvěru a nechte mu potřebnou svobodu.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, pomoc, Lev, Leváci, Levá ruka