Maminka.czZdraví

Pomoc! Moje dítě spolklo kost, korálek, kamínek…

Michaela Karavarakis 28.  9.  2012
…zkrátka něco, co nemělo (a vy jste to zrovna viděla). Dovětek je sice v závorce, to mu ovšem na důležitosti neubírá. Ba právě naopak. Podle lékařů většinu cizích těles pozřených našimi dětmi vůbec nezaregistrujeme. Proto, pokud se vám/vašemu dítěti podobná nehoda přihodí, nepanikařte. Rozhodně to neznamená, že musíte hned pod kudlu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, u čeho zrovna máte to štěstí být, skončí totiž podle odborných studií ve skoro 90 % bez lékařské asistence v pleně či v nočníku. A to i pokud jde o docela ostré předměty jako jsou úlomky kostí, hroty plastových vidliček, kancelářské sponky, mince a podobně. Na jednom chatu jsem četla o zkušenostech jisté maminky, která sama sebe označovala přívlastkem drsňák. Její dcera spolkla otevřenou (!) náušnici, ale ani to ji k vyhledání lékařské pomoci nevyburcovalo. Počkala do druhého dne, až náušnička vyšla, potom ji opláchla a strčila dcerce zpět do ucha. Pokud ale nejste od přírody drsňák (přiznám se, že já taky ne), existují příznaky, podle kterých se dá více méně bezpečně určit, zda onen ostrý předmět neskončil zapíchnutý dítěti někde v krku.

Zbytečně nepanikařte

Při spolknutí něčeho ostrého dochází k silnému slinění, chrapotu, bolestivému či obtížnému polykání a nucení na zvracení. Pokud se ale předmět nikde nevzpříčí a doputuje trávicí trubicí šťastně až do žaludku, tyto symptomy většinou do několika minut zmizí. Pak je dobré dát to dítěti něčím zajíst (nejlepší je kysané zelí, ale pokud o tom svého potomka nepřesvědčíte, stačí chleba) a pár dalších hodin ho pozorně sledovat. Při otoku nebo zarudnutí v oblasti krku, zvracení nebo přetrvávajícím kašli při jídle raději volejte záchranku. Když ale nic takového nenastane (a většinou opravdu nenastane), můžete si napůl vydechnout a další dny věnovat pečlivé kontrole obsahu plen či nočníku.

Jakmile se totiž cizí předmět dostane do žaludku a je obalen stravou s velkým množstvím zbytků (proto to zelí nebo chleba) prochází většinou bez problémů do střev. Tam je obalen stolicí, a pak už obtíže působí jen velmi vzácně.

P.S. Pokud vás to uklidní, ve zbývajících 10 % případů, které lékařský zákrok vyžadují, se problém v naprosté většině vyřeší endoskopicky - za pomocí speciálního přístroje se předmět ústy vytáhne. Pouhé 1 % vyžaduje zákrok chirurgický.

Témata: Zdraví, pomoc, Cizí předmět, Koš, Ostrý předmět, Děti, Chrapot, Kos, Kost, Kamínek, Lékařský zákrok, Korálek, Spolknutí, Vidlice, Zdraví na Heureka.cz