Pomoc: Moje nezletilá dcera je těhotná

K. 15. 6. 2013 20:29
Nevím, zda jde o smyšlený příspěvek, jako tomu občas bývá, ale přesto si dovolím reagovat. Máme v blízkém okolí podobný případ - dcera známé otěhotněla ve stejném věku, jako je ta Vaše, otec se k dítěti neznal....dodnes na něj neplatí a vůbec ho nevídá. Slečna ohromně rychle dospěla, perfektně se o malého, samozřejmě za podpory rodičů, zvládla postarat. Rodiče jí všestranně podporovali, finančně pomáhali, dodnes u nich oba bydlí, ale zase nedělali nic za ni (myslím takové to - po nocích nosíme dítě, kterému rostou zuby a slečna si cajdá po diskotékách).... časem dodělala školu, z malého je už velký a šikovný kluk. myslím, že všichni jsou teď rádi, že to je jak to je.... Na druhé straně mám pár známých, kde jejich děti ani po delší léčbě děti mít nemůžou (nikdo neví proč) - a tam bohužel zatím žádný happy end....
Jana 18. 6. 2013 13:38
Já sama jsem otěhotněla, když mi bylo 16 let, v 17 letech jsem porodila zdravého chlapečka, teď už je mu 10 let a za nic na světě bych ho nevyměnila. Nedokážu si představit, že bych tenkrát šla na potrat a on by tu teď se mnou nebyl. Nechat si ho bylo to nejlepší rozhodnutí v životě, kterého nelituji. Pokud dcera může i s miminkem zůstat u Vás, tak myslím, že nejlepší je si dítě nechat. Kdyby šla na potrat, tak by se s tím taky mohla špatně vyrovnávat a celý život by toho mohla litovat, navíc by nemusela moci mít už další děti. Moje teta na potrat šla a už nikdy nemohla otěhotnět.
Klára 27. 1. 2017 15:05
Já otěhotněla také v 16 letech, na potrat jsem nešla, miminko jsem si nechala a dneska je ze mě už skoro rok a půl šťastná máma, která je pyšná jak na sene, tak i na svou holčičku. Školu jsem nezahodila, mám individuální plán a rodina mě podporuje. Nikdo mě do ničeho nenutil a tím mi pomohli úplně nejvíce.. hodně štěstí.
N. 27. 1. 2017 18:48
Je to hodně těžké rozhodnutí. Pokud si dítě nechá, může si říkat proč jsem nešla na interrupci, když půjde na potrat může si to dokonce života vyčítat. Neměli by jste ji do toho mluvit, měla by se rozhodnout sama, ale každopádně, ať už se rozhodne jakkoliv tak ji musíme být oporou, protože Vás bude hodně potřebovat.
Renata 29. 1. 2017 13:00
Ja taky z nestastne nahody otehotnela v 16ti.MIminko sem si nechala vzit protoze bych to v tech letech nejspis nezvladla..Ted je mi 27 a pred 2 lety se mi narodila krasna zdrava holcicka..
Jola 31. 1. 2017 18:42
Mám 15 a sa mi narodil syn mala som tie isté možnosti ako ma vaša dcéra a radím vám nehovorte jej do toho pokiaľ je naozaj rozumná vie co spraviť bude jej trz oporou potrebuje to. Nechala som si syna som šťastná, školu si idem dokončiť individuálne aj s maturitou, moja rodina ma podporuje tešia sa so mnou a pomáhajú mi ako sa len dá bude to ťažké ale neni to nemožné zvládnuť.
Eva 21. 3. 2017 15:55
Kdyby byla rozumná (aby se sama rozhodla) tak se jí tohle hlavně nestane. V dnešní době máme přece možnost zabránit těhotenství do určité doby po styku.
Aneta 2. 2. 2017 19:45
Chtela bych rict ze mam stejny pripad doma s moji dcerou reagovala sem uplne stejne ale aby sla na potrat to bych nikdy v zivote nedovolila nevim jestly ste si tim vedomi ale pokud pujde na potrat uz nikdy nebude mit dite a to byvam vycitala do konce zivota 😢 dite je to nejvážnější dar co muze bůh dat tak ze za me by na potrat nemela jit 💗
Chriss 4. 2. 2017 10:33
Nechte rozhodnuti na ni, at se rozhodne jakkoliv tak ji musite podporit Jit na potrat by byla nerikam dobra volba, ale z toho zivota budou mit. Dcera skolu dodela mozna do 23, budoi bydlet u rodicu, nebudou na nic mit. Budou nesamostatni. Proste vam budou viset na krku dlouho. Nerikam ze je to spatne, ale je to neco co ja bych nechtela. Privest dite do nekompletni rodiny a nemit nic. Ditr bude stastne to ano, ale pokud ma dcera nejake sny nebo tak, tak by se jic nemusela vzdat hnedka na kraji 16. Moje kamaradka sla take na potrst a dneska ve 24 ma chlapecka a manzela a dum. Proste tenkrat se tak rozhodla ze nechce takovy zivot zavisly na rodine. Vo bude dcera delat az mala nebo maly bude vetsi? Celej zivot driv v Kauflandu nebo nekde za pasem? To neni zrovna dream job.
BB 21. 3. 2017 22:35
To je taky celkem diskutabilní Znám hodně vysokoškolaček i středoškolaček co dělají na kase nebo u pásu To nebude jen vzděláním, že lidi končí u pásu. Sama jsem u pásu chvíli dělala a to mám uměleckou střední školu. Prostě není práce, to si jen každej mladej myslí, že vypadne ze školy, dostane ten Váš zmiňovaný dream job za 50 000 na ruku a má vystaráno Než jsem šla na mateřskou našla jsem si slušně placenou práci se smlouvou na neurčito, ale trvalo mi to od školy skoro 3 roky než jsem někde zakotvila.
Markéta 4. 2. 2017 17:22
A na to jste přišla kde, že už nikdy nebude mít dítě, pokud půjde na potrat? Větší blbost jsem dlouho neslyšela. Jasně, riziko tu je, ale tvrdit to s jistotou je naprostá hloupost.
A: 4. 4. 2017 21:13
Není to tak vždy ale z 60% ano. Představte si že by se to stalo vaší dceři.
Kdyby šla na potrat a pak už nemohla mít děti tak by jste si to celý život vyčítala.

A já osobně si myslím že pokud má na tolik dobrou rodinu která jí pomůže tak by si ho měla nechat
Iva 24. 1. 2018 12:39
Zajímalo by mě, jak jste přišla na těch 60%. To je naprostý nesmysl. Ano potrat je jisté riziko, že už nebude mít další dítě, ale ne takto velké.
Jinak rozhodnutí bych nechala na ní.
Veronika 29. 3. 2017 18:43
Jen chci říci, ze já jsem byla na potratu a dítě mam také. Možná je to o štěstí. A na další potrat už bych nikdy více nesla dodavam.
Petra 3. 4. 2017 16:58
Proč by nemohla mít dítě ?
Jaroslav 2. 1. 2020 10:43
Blbost, když je mladá , tak je lepší potrat a dítě bude mít klidně za rok znovu. Když půjde nikdo na potrat v 28 letech, tak tam je riziko že již dítě nebude mít. Ale ne v mládí.
BB 21. 3. 2017 22:23
Je to složité téma k hovoru, ale protože jsem si tím prošla, tak taky přispěji. Byla jsem na tom podobně jako Vaše dcera, akorát s tím rozdílem, že jsem měla již rok přítele. Bylo nám oboum 16 let a jak to bývá, tak se nám stala nehoda s kondomem. Neřešili jsme to, báli jsme se reakce rodičů a oba jsme se uklidňovali, že se přece nemůže nic stát. Oba jsme se umyli a byli v pohodě. Uplynul nějaký čas a já se začala bát, že se stal nějaký průšvih. Protože jsem byla vždycky lajdačka, tak jsem si nepamatovala kdy jsme měla naposledy menstruaci a tak jsem si "ze srandy" udělala test. A co na něm nebylo!!! Pamatuji si ten strach, když jsem to šla říct taťkovi (žila jsem jen s ním a se sestrou) jako by to bylo včera. Byl samozřejmě naštvaný, ale nechtěl to nějak moc řešit dokud nepůjdu k lékaři. Přítel to přijal statečně. Lékařka potvrdila těhotenství a všechno vypadalo růžově. .... Jen do doby než se to dozvěděli rodiče mého přítele. Jeho matka udělala strašný divadlo a začala házet vinu jen na mě a nutila mě k potratu..Otec sice nechával rozhodnutí na mě, ale po tom co se sešel s rodinou přítele mi sám řekl, že by bylo asi lepší na ten potrat jít, že to sami všechno nezvládneme a neutáhneme a že nám přítelova rodina odmítá jakkoliv pomoci..Byla jsem v šoku, ale co jsem mohla dělat. Měla jsem taky jen necelé dva týdny na rozmyšlenou. S přítelem jsem měla od jeho rodiny zákaz se vídat a tak to dopadlo tak, že jsem se s těžkým srdcem se svým dítětem rozloučila. Teď je mi 24 a do dnes je mi z toho smutno. Mám 10-ti měsíčního chlapečka, ale to první miminko tam pořád někde visí a sem tam si na něj vzpomenu. Byl to malý, bezbranný a hlavně živý tvoreček s bijícím srdíčkem. Dodnes si to vyčítám!! Mohla jsem přece více zabojovat, jít do azylového domu atd atd... K potratu samotnému můžu jen říct, že to pro mě nebylo nic příjemného a už bych na něj v životě nešla, pokud by k tomu nebyla zdravotní indikace...Pokud je to ve Vašich silách, podpořte dceru, ať už se rozhodne jakkoliv. Do ničeho ji nenuťte, nedramatizujte ani nezlehčujte její rozhodnutí. Sama je z toho určitě v hodně podivném rozpoložení a potřebuje akorát pomocnou ruku a vlídné slovo.
Darwin 3. 4. 2017 14:04
Na druhou stranu má splněno někdo si hledá partnera s kterým by měl dítě celý život
Nikola 6. 4. 2017 00:58
Otěhotněla jsem v 15-ti. Rodičům,jsem to řekla až v 8 měsíci. Do té doby nic nepoznali, a kvůli špatným vztahům a strachu jsem to pořád odkládala. Vlastně jsem si své těhotenství ani moc neuvědomovala. Rodiče se ale zachovali pěkně když se to konečně dozvěděli. Na potrat už jsem nemohla, ale dali mi možnost rozhodnout se třeba pro adopci. I když vím že by mi to nakonec asi nikdy neodpustili kdybych dala syna k adopci... Tatínek nás opustil po půl roce od porodu. Prý jsem na něj měla málo času a k synovi nic necítil.
Syn má teď 8 let. Nelituju toho že ho mám, ale kdybych tenkrát věděla to co vím teď, myslím že bych se rozhodla pro potrat. O syna jsem se dokázala postarat sama. I když mi rodiče sem tam finančně a často morálně pomohli.
Mít dítě je krásný, ale někdy moc těžký. Kor když je to tak brzo. Ale jak říkám nelituju toho že ho mám. Jen toho že to bylo tak brzo...
Andrea 7. 4. 2017 17:35
Nechat rozhodnutí na dceři, sama jsem přišla v 16 těhotná tátovi se taky nic neřeklo, maminka nechala rozhodnutí na me ale s tim ze se budu starat a nebudu courat s kamarády. Šla jsem tenkrát na potrat a nelituji a nijak mě to nezasahlo spíš to byla ta lepší volba
Alexandra 16. 4. 2017 19:14
Prosim Vas,nechajte to malicke zit. To,co sa stalo sa uz spat neda vratit ale to malicke za to nemoze. Pomozte Vasej dcerke ako laskavi rodicia a ukazte jej spravny smer. To dietatko Vas bude lubit a Vasa dcerka dostuduje a vsetko bude v poriadku a to malicke Vas bude potesovat ako taky maly anjelik. Dajte mu sancu na zivot,ked uz sa tak stalo. Zvladnete to...vzdy sa da vsetko zvladnut,to len vacsina ludi dostane nazaciatku strach ale kvoli comu? Kvoli reciam inych ludi? Kvoli tomu,co povie okolie? V sucasnosti uz je aj tak vacsina spolocnosti zvratena a ludia sa svojich ,,problemov,, radsej radikalne zbavuju nez aby celili nasledkom svojho konania. Verte mi a verte aj sebe. Vy ako matka viete vo svojom vnutri co je spravne a mate aj manzela...pomozte svojej dcerke a uvidite,ze to vnucatko Vam to nespocitatelnekrat vynahradi na svojich usmevoch.
Smajlinka 16. 4. 2017 22:29
Rada by som zareagovala aj ja, kedze som si tym istym presla.... mala som sestnast rokov, ked som zostala tehotna. Na rozdiel od vasej dcery ja som s partnerom chvilu chodila, ked sa to stalo. On sa k tomu postavil statocne. Povedal, ze sa postara a vezme si ma. Ale jedno mam s vasou dcerou spolocne a to, ze aj ja som mala na vyber dve moznosti. Nechat, alebo nenechat? Priznam sa ze som rozmyslala kazdy den. Sprava, zlava, plusy, minusy atd. Nakoniec som sa rozhodla, ze si dieta necham. Porodila som v tretom rocniku na strednej skole a v rovnakom rocniku som sa aj vydala. Spoluziaci boli uplne uzasni. Vsetci mi hladkali a pocuvali brucho, chodili so mnou ked mi bolo zle a do porodu som chodila normalne do skoly. Treti rocnik som dokoncila individualne a stvrty tiez. A presne tak uspesne ako som porodila, tak som aj uspesne zmaturovala. Moj syn ma dnes osemnast rokov a uz maturuje on. Je z neho velky fesak (po tatovi), proste sikovny, mlady muz. A to, ze som tak skoro bola mamou ma jednu uzasnu vyhodu! Boli sme si blizsi, vedela som ho pochopit, proste ako kamosi. Nikdy som nelutovala, ze nemozem uz chodit von (myslim tym studentsky zivot), ale dieta mi to opacalo a dvalo mi omnoho viac ako "flakanie po nociach". Dnes mam 37 rokov a v podstate som stale mlada... tak sme sa pred rokom rozhodli, ze si "kupime" druhe babatko. Tak sa nam narodil druhy chalanisko, na ktoreho starsi neda dopustit a velmi ho lubi. Ked sa teraz na nich pozeram ako sa jasia, tak je to uzasne. Pocit, ktory je na nezaplatenie. A ked tak nad tym rozmyslam, neviem si predstavit, ze by som sa vtedy rozhodla pre potrat. Vsetky veci sa okolo nas sa deju z nejakeho dovodu. Proste vam je ten uzlik sudeny aby vam robil radost. Vela ludi dieta mat nemoze a dali by za to cokolvek. Co ak vas syn nebude mat ambicie mat rodinu? Myslim, ze kazdy rodic si praje vnucatka. Takze na zaver vam poviem, ze by som dceru podporila a podrzala v pripade, ze sa rozhodne dieta si nechat. Ak sa rozhodne opacne, treba ju podrzat tiez. Vsetko je totiz presne tak, ako ma byt. Zelam dobre rozhodnutie a vela zdravia v oboch pripadoch😉
Míša 18. 4. 2017 07:24
Tak kdo ví,jak to dopadlo... Docela by mě to zajímalo.. Kort když skoro všechny radite 4roky starymu článku...
Maruš 5. 8. 2017 07:01
Jono přesně 😂😂😂
Ave Já 24. 6. 2019 13:57
Pořád to řikám, děcka nemaj šukat! Pak jsou z toho akorát další děcka a být matka v 16 není vůbec sexy. pozor
janik 29. 12. 2019 21:34
mysllim mila damo ze 16 se dokaze kolikrat postarat lip ja plnoleta a vy se momentalne chovate jak decko





tleskání
26