Maminka.czTěhotenství

Pomocí homeopatie se v České republice léčí až třetina lidí

redakce 20.  10.  2011
Pomocí homeopatie se v České republice léčí až třetina lidí
Není nic překvapivého, že se lidé pomalu začínají více starat o své zdraví a zvykají si sami si vyhledávat informace nejen o nejrůznějších onemocněních, ale i jejich léčbě. Kromě klasické léčby dává stále více Čechů přednost přírodním přípravkům či homeopatii. Například s použitím homeopatik má zkušenost téměř třetina českých pacientů. Více než polovina z nich přitom užívá homeopatické přípravky dlouhodobě. Na tuto skutečnost upozornil průzkum provedený v první polovině roku 2011, který zjišťoval postoje českých obyvatel k homeopatii a jejímu používání jako léčebné metody.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Z průzkumu vyplynulo, že homeopatie patří vedle klasické medicíny a akupunktury ke třem nejznámějším způsobům léčby. Zná ji více než 80 % respondentů. S homeopatickými přípravky pak má zkušenost zhruba jedna třetina lidí v České republice (viz níže uvedený graf).

Z uvedeného průzkumu dále vyplynulo i to, že více než polovina uživatelů se pomocí homeopatie léčí dlouhodobě, tj. déle než 1 rok. Téměř ve dvou třetinách případů se pak homeopaticky léčí více členů rodiny.

„Homeopatie si získává u pacientů stále větší oblibu. Je účinná při řešení funkčních potíží, viróz a alergií. Výborně podporuje hojení při úrazech a operacích. Zlepšuje stav pacientů s chronickými chorobami v součinnosti s ostatními léky a terapiemi. Homeopatika nemají chemickou toxicitu, což je u chronicky nemocných velmi významné,“ říká MUDr. Hana Váňová, předsedkyně Homeopatické lékařské asociace, a dodává: „Mám s homeopatií již dvacetiletou zkušenost v rámci praxe praktického lékaře, kde se každodenně setkávám se širokým spektrem diagnóz a zvažuji vždy co nejúčinnější a nejšetrnější řešení.“

A jaké jsou nejčastější důvody toho, proč lidé preferují tento druh léčby? Většina dotázaných za největší výhodu homeopatické léčby považuje její přírodní charakter a absenci vedlejších účinků. Až 72 % lidí považuje homeopatickou léčbu za účinnou, a to včetně těch, kteří s ní zatím nemají žádné zkušenosti.

Homeopatická léčba je vyhledávaná zvlášť v podzimním a zimním období, kdy může být lidský organismus vystaven poměrně velké zátěži. Část pacientů ji používá i preventivně či při potížích v období alergií.

Co je homeopatie

Výraz homeopatie je odvozený od dvou řeckých slov: homoios (stejný, podobný) a pathos (nemoc, bolest). Homeopatie je léčebná metoda založená na zkoumání a léčbě pacienta jako celku. Jedním z principů, ze kterého homeopatie vychází, je tzv. princip podobnosti, podle kterého se „podobné léčí podobným“. Jde o princip známý v mnoha tradičních kulturách, léčí pomocí něj různá odvětví přírodní medicíny a do jisté míry se využívá i v současném euro-americkém systému léčby. Homeopatickou teorii poprvé v roce 1810 zformuloval německý lékař Samuel Hahnemann, který je považován za zakladatele homeopatie.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, pomoc, Homeopatie, Homeopatická léčba, Tradiční kultura, Třetí případ, Home, Léčebná metoda, Zdraví na Heureka.cz