Maminka.czLáska a vztahy

Pomýšlíte na rozvod? 5 věcí, které pomohou zachránit vztah, když máte krizi!

Simona Procházková 4.  11.  2020
Často si neuvědomujeme, že pokud má dlouhodobý vztah bez problémů fungovat, vyžaduje to obrovské úsilí a systematickou práci. Jenže mohou nastat situace, kdy nám zkrátka chybí chuť, motivace, síla a energie. Ocitli jste se v mezní situaci? Necítíte se s partnerem šťastni? Hádáte se? Nedokážete spolu mluvit o problémech? Neřešíte nedorozumění včas? Sexuální život stagnuje? Dříve, než se rozhodnete pro radikální řešení, kterého byste možná později litovali, pokuste se jiskru vzkřísit. Jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se to stalo, že dříve vám partner připadal zajímavě excentrický, dnes už je ve vašich očích „jen“ otravný a lehkomyslný, obdivovali jste jeho klid a uvolněnost, které dnes považujete za pohodlnost a lenost, které vás přivádí k šílenství? Imponovala vám jeho přátelská povaha, vstřícnost a otevřenost, zatímco dnes mu vyčítáte, že si udělá čas a je milý na každého kromě vás?

Je to tak, v průběhu času se naše vnímání partnera a jeho vlastností mění a ty, které jste v počátku vztahu považovali za neodolatelné, vás nyní mohou nebetyčně iritovat. Pokud žijeme s partnerem delší dobu, postupně si o něm vytvoříme vlastní nereálná očekávání a představy, které by měl podle nás naplňovat.

Takhle Covid mění partnerské a rodinné vztahy. Ubráníte se?

Jenže se tak zpravidla neděje a zde začínají první potíže. Jednoduše to vše lze shrnout do jedné věty: Pokud chcete šťastné a spokojené soužití s partnerem, pracovat na tom musí začít každý sám u sebe, u svých chyb a nejistot. Protože:

„Neexistuje nic takového jako šťastný nebo nešťastný pár, pouze šťastní nebo nešťastní lidé, ze kterých se pár skládá,“ jak trefně uvádí americký psycholog  Michael S. Broder ve své knize „Zůstat spolu, nebo se rozejít?“. Co tedy můžete udělat pro to, aby váš společný život začal znovu fungovat, pokud o to oba skutečně stojíte?

Témata: Láska a vztahy, Rodina, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, rozvod, Nevěsta, Psycholog, Zach, Nedorozumění, Úsilí, Kříž, Motivace, Pár slov, Servis, Partner, Odpor, Průběh času, Krize, Šílenství, Otevřenost, Ten večer, Mezní situace, Kompromis, Vztah, Dialog