Maminka.czNovorozenec

Poporodní blues zná až polovina rodiček

Martina Machová 21.  7.  2016
Bluesová hudba je teskná jako její kořeny. Poporodní blues, zhruba měsíční nostalgické období smutku a plačtivosti, se nese ve stejně teskném tónu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Statistiky uvádí, že 50 – 70 % maminek si z porodnice odnáší nejen obrovskou radost v podobě toužebně očekávaného miminka, ale také poněkud iracionální starost s velmi příznačným názvem „poporodní blues“. „Pro poporodní blues je typický nástup třetí den po porodu. Pocity smutku, beznaděje a podrážděnosti vrcholí okolo pátého dne po porodu a během dvou týdnů obvykle odezní,“ tvrdí ženská sestra Magda Silná.

Porodila jsem dítě, ale není „moje“. Jen jsme ho odnosila. Mám ho ráda, přesto deprese narůstají

Pakliže ale problémy přetrvávají déle než 14 dní a zdá se, že se dokonce stupňují, bývá nezbytné kontaktovat odborníka. Zhruba u 10 % „bluesujících“ maminek se totiž problémy rozezní do ještě temnějších tónů a blues se přeladí do tzv. neurotické deprese, ta je někdy chybně zaměňována s ještě známější laktační psychózou.

8 nejtypičtějších bluesových příznaků

  • Neodůvodněné pocity smutku, nostalgie, úzkosti i strachu
  • Rychlé střídání nálad
  • Přechodná ztráta životní energie a nezájem o okolí
  • Pocity beznaděje a přetížení: „To nemohu zvládnout. Zhroutím se!“ apod.
  • Plačtivost
  • Podrážděnost a špatná nálada bez racionálního důvodu
  • Ztráta chuti k jídlu, nebo naopak zvýšená chuť na jídlo (sladké)
  • Nespavost

Postižená maminka nemusí trpět všemi uvedenými symptomy.

Temné tóny laktační psychózy

Zatímco tklivé zvuky poporodního blues odezní během 14 dní po porodu, závažnější neurotická deprese může malé procento maminek trápit i několik měsíců.

V komplikovanějších případech, zhruba u 0,01 % rodiček, se po porodu může rozvinout i tzv.laktační psychóza. Ta kupodivu nemá žádnou souvislost s laktací, laktace jí dala pouze jméno.

Laktační psychóza je závažné psychické onemocnění, které může mít i naprosto fatální následky. Postiženou maminku zužuje paranoia, halucinace a bludy, kdy ztrácí kontakt s reálným světem. Mnohdy se přidají deprese a dokonce i noční děsy, jindy zase hyperaktivita a neschopnost spánku.

Laktační psychóza (moderněji poporodní psychóza) se obvykle objevuje během prvního měsíce po porodu, její projevy jsou však na rozdíl od blues mnohem razantnější a nápadnější, i proto si tento závažný stav vyžaduje léčbu a obvykle i hospitalizaci.

Nekomplikované poporodní blues odezní samo. Pokud jste vy i váš partner o problematice informovaní, například z předporodních kurzů, bude pro vás situace jednodušší. Oba budete vědět, že jak blues přišlo, tak také odejde.

 

Partner i rodina by vám v ideálním případě měli poskytovat psychickou i zcela praktickou oporu.

 

Neocenitelné je, když bude vaše okolí vědět, že nepotřebujete dobré rady, ale a spíše pochopení, podporu a třeba i praktickou pomoc s domácností a jejím novým členem.

VIDEO: Trpíte po porodu depresemi? Co s tím?

Nebezpečné poporodní deprese
Ostatní z Betynky

Nebezpečné poporodní deprese

Poporodní deprese jsou běžné, ale nesmí se podceňovat!
Témata: Děti, Novorozenec, Šestinedělí, Rodiče, Blue, Závažný stav, Nový člen, Malé procento, Noční děs, Blu, Poporodní blues, Nostalgie, Reálný svět, Pól, Poporodní deprese, Psychické onemocnění, Špatná nálada, Třetí den, Rychlé střídání, Racionální důvod, Plačtivost, Psychóza, Životní energie