Maminka.czNovorozenec

Poporodní pás vám pomůže vrátit bříško rychleji do formy

Adéla Vedralová 23.  12.  2012
Když jste těsně po porodu, můžete být v šoku z toho, v jakém stavu se ocitlo vaše bříško. Je normální, že je povolené, svaly jakoby nefungovaly. Pomineme-li estetickou stránku věci, začínají také bolet záda a špatně se vstává z postele. Nebojte se, příroda dá vše do kupy během šestinedělí. Ale přece jen se jí dá malinko napomoci. Už jste slyšela o stahovacím pásu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud ne, možná byste se s ním měla seznámit, zvlášť pokud trpíte bolestmi zad a máte pocit, že se bříško po porodu zatahuje nějak pomalu. Jde o široký elastický bavlněný pás pokrývající bříško od podbříšku až po spodní linii prsou. Zapíná se většinou na suchý zip a dá se sehnat v různých velikostech. Ale vzhledem k variabilnímu zapínání se vám dobře přizpůsobí. Bříško pěkně stáhne a kompresí tak pomáhá vrátit se do původního stavu. Záda budete mít podepřená a tak se vyhnete bolestem zejména v bederní oblasti.

A asi nejlepší bonus téhle vychytávky je, že díky ní budete vypadat skvěle. Pás dokáže stáhnout až o dvě konfekční velikosti bez zdravotního rizika. „Břišní pásy jsem používala už v těhotenství kvůli bederní páteři a měla pocit, že mi dělá velmi dobře a také stahoval ty nepěkné faldíky na bocích. Když jsem pak na netu objevila i ten, co se používá v šestinedělí, objednala jsem si rovnou dva – jeden v tělové barvě a druhý v černé. Z počátku mi nebyl moc příjemný, ale malinko povolil a bylo to super. Díky němu jsem měla skvělé držení těla a zapla i jedny kalhoty, které jsem nosila před otěhotněním. Nosila jsem ho nakonec více než dva měsíce a dodnes ho občas vytáhnu, když si chci vzít těsnější šaty,“ popisuje svou zkušenost s pásem třicetiletá Andrea.

Možná si říkáte, že být stažená a jakoby sešněrovaná není úplně ideální. Jenže ve stavu, kdy jsou svaly povolené a děloha stále veliká, přiměřená komprese naopak pomůže s hojením. Samozřejmně se nedoporučuje pás nosit celý den. Stačí ho mít na sobě cca 2 hodiny denně. Dobré hojení podpoříte také speciálními cviky a občasným ležením na břiše. Stahování dělohy podporuje také samotné kojení. Určitě to sama ucítíte, když se miminko dá do sání mléka. Mohou totiž vzniknout křeče podobné menstruačním bolestem.

Témata: Děti, Novorozenec, Bříško po porodu, Bederní oblast, Pas, Bříško, Pás, Břišní pás, Dobré hojení