Maminka.czŠestinedělí

Poporodní psychóza je častější u prvorodiček. Víte, jak ji poznat?

Martina Machová 26.  3.  2017
Jaké typy žen mívají sklony k poporodní (laktační) psychóze? Musí se tento závažný stav vždy léčit? Věděli jste, že mezi projevy patří například i Capgrasův příznak, kdy si maminka myslí, že jí vyměnili dítě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se pozná laktační psychóza

Dříve se jí lidově říkalo „laktačka“ – laktační psychóza, nyní odborníci preferují označení poporodní psychóza či psychózy, neboť dle moderních poznatků nejde o jedno konkrétní onemocnění, ale spíše o soubor několika závažných stavů.

„Laktační psychóza není jedno onemocnění, ale několik různých akutních psychotických stavů, které se mohou rozvinout v období okolo porodu. Nejčastěji krátce po něm,“ uvedl v rozhovoru pro Deník.cz lékař Martin Konečný. 

Od zastaralého označení „laktační psychóza“ se v posledních letech upouští především proto, že samotný proces laktace nemá s psychickými obtížemi nemocné maminky přímou spojitost.

Příčiny poporodní psychózy nejsou stále zcela objasněné, avšak mnohé o nich již víme: „Předpokládáme, že pro rozvoj jakéhokoliv psychotického stavu musí existovat na jedné straně určitá genetická dispozice, na straně druhé nějaký stresor, který zafunguje jako spouštěč psychotického stavu. Z biologického pohledu jde vlastně o poruchu ve fungování centrální nervové soustavy, které nelze nijak předejít,“ tvrdí Martin Konečný.

V případě poporodních psychóz je zmíněný stresor nasnadě; bývá jím hormonální bouře v organismu matky, únava, v některých případech traumatický porod, porodní bolesti, změna životního rytmu apod.

Rodičovská postel? Zapomeňte! Tohle vás čeká, jakmile máte dítě

10 věcí, které je dobré vědět o poporodní psychóze

  • Poporodní psychóza častěji postihuje ženy, které trpěly nějakým psychickým onemocněním již před mateřstvím (depresemi, schizofrenií apod.)
  • Nezaměňujte poporodní psychózu a poporodní blues, jehož epizodu po porodu prožívá až 80 % žen! Blues se obvykle dostavuje 2. až 4. den po porodu, „bluesující“ maminky se snadno rozpláčou, dojmou, rozlítostní, rozteskní – zkrátka jsou přechodně výrazně citlivější. Poporodní blues však na rozdíl od psychózy brzy odezní.
  • Poporodní psychóza se může rozvinout několik dní, ale i jeden až dva měsíce po porodu a rozhodně neodezní sama, natož rychle!
  • Poporodní psychóza je častější u prvorodiček.
  • Žena, u níž je psychóza již plně rozvinuta, obvykle ztrácí kontakt s realitou, bývá apatická či naopak hyperaktivní, k dalším projevům patří extrémní úzkostlivost a labilita, paranoia, plačtivost, zmatenost i naprostá nepředvídatelnost reakcí. V těch nejzávažnějších případech trpí halucinacemi a bludy (známý je kupříkladu tzv. Capgrasův příznak, kdy je matka přesvědčená, že jí děťátko někdo vyměnil). Tyto stavy jí pochopitelně znemožňují péči o děťátko a jsou pro ni i miminko životu nebezpečné!
  • Postižená maminka si svůj závažný stav neuvědomuje.
  • Až 4 % nemocných žen mají sebevražedné sklony, bohužel existují případy, kdy nešťastná maminka ukončila nejen svůj život, ale i život děťátka! Takové ženy si nezasluhují odsouzení, zasluhovaly si pomoc, která se jim nedostala.
  • Poporodní psychóza je velmi závažná diagnóza, kdy je naprosto nezbytné vyhledat odborníka a podstoupit léčbu (ambulantní či hospitalizaci).
  • Nemocná maminka potřebuje pochopení, podporu a pomoc rodiny! Bez této pomoci je návrat k „normálu“ velmi těžký.
  • Poporodní psychóza je léčitelná, je však naprosto nutné léčbu neodkládat!
Jak vnímá společnost ženy s laktační psychózou?
Migrény jsou jako deprese, i když tvrdíme, že je máme, málokdo je zná
Vezměte si kapesníčky: Miminko poprvé slyší maminku díky naslouchátku, jeho reakce vás dojme
Témata: Zdraví, Porod, Šestinedělí, Chování a vztahy, Capgrasův, Jak, Léčitel, Vít, Poporodní blues, Nešťastná maminka, Bouře, Psychóza, Hormonální bouře, Čas, Genetická dispozice, Nejzávažnější případ, Plačtivost, Závažná diagnóza, Nemocná maminka, Závažný stav, Zdraví na Heureka.cz