Maminka.czNeplodnost a IVF

Poprvé to nebyl problém, podruhé se vám otěhotnět nedaří. Čím to?

Tereza Víchová 11.  2.  2019
Čas na další dítě – právě teď. Od pocitu „to je náhoda, že se to ještě nepovedlo“ k plíživé obavě, že „to už je nějaké divné“ uplyne pár měsíců. Mít jedno dítě totiž automaticky neznamená, že jich budete mít víc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už jste si to zkusili: Početí, donošení a porodu dítěte jste s partnerem schopni. Kamarádce, se kterou jste plánovala druhé kočárkování, už roste bříško. Vy se zaobíráte plodnými dny a ovulací: Kde je problém? Jak to, že o první jste se nemuseli nijak snažit a teď se chystáte ke gynekologovi a pomalu hledáte kontakt na IVF kliniku? 

A zase ten věk!

Je to paradoxní stav. Medicína umožňuje otěhotnět třeba po čtyřicítce a leckterá z nás si nechává zmrazit vajíčka na vhodnou dobu. Příroda se tomu ale brání a vašemu tělu dává jasné signály: Už začíná být pozdě. Od prvního porodu uplynulo třeba pět let, jste v kondici jako nikdy předtím. Ale organismus je o těch pět let unavenější. 

Opakovaný spontánní potrat: Příčinou může být i špatná kvalita spermií

„Sekundární neplodnost se projevuje i přesto, že v minulosti již k početí završenému úspěšným porodem došlo,“ vysvětluje termín Štěpán Machač, IVF specialista z kliniky asistované reprodukce Reprofit Brno. „U žen často souvisí s věkem. Se stárnutím vajíček ve vaječnících se totiž zhoršuje jejich kvalita, což znamená, že v 35 letech jsou u ženy šance na otěhotnění výrazně nižší než v mladším věku.“ Pokud se vám tedy 9–12 měsíců nedaří otěhotnět, měla byste to už pomalu začít řešit s lékařem. 

 

25 % párů je postiženo sekundární neplodností. Jen u 10 % se nedá stanovit příčina...

 

První porod jako důvod neplodnosti

Máte za sebou těžký porod, který už ale dávno odvál čas? Mohl zanechat šrámy na těle, o kterých se dozvíte až ve chvíli, kdy se těšíte na další zavinovačku. 
„Po porodu může dojít k jizvení kolem vejcovodů, což posléze zapříčiňuje jejich neprůchodnost. Ke srůstům mohou vést i případné nitrobřišní a pánevní operace. A v neposlední řadě může sekundární neplodnost nastat vlivem endometriózy, děložních polypů nebo poruch ovulace,“ vyjmenovává důvody vaší dosud marné snahy Štěpán Machač. 

Co všechno byste měla vyzkoušet, než se rozhodnete pro umělé oplodnění?

Kolik z nás potřebuje pomoc lékaře? 

  • V současné době bez pomoci lékaře neotěhotní 15–20 % všech párů, které se o dítě snaží déle než rok.
  • Ročně se u nás provede přes 15 000 cyklů umělého oplodnění.
  • Celkový počet narozených dětí po technikách asistované reprodukce jsou 2–3 % ze všech narozených. 

Jsme na to dva

Sekundární neplodnost se ale zdaleka netýká jen vás. Podle Štěpána Machače jsou potíže na straně muže až ve 40 % případů, u ženy je to 40–50 %. „U 20 % případů se jedná o kombinaci faktorů u obou partnerů. Jen zhruba u 10 % párů se i přes využití moderních diagnostických metod nepodaří jednoznačně určit příčinu neplodnosti,“ upřesňuje čísla Štěpán Machač. U mužů dochází nejčastěji k poklesu kvality spermatu, objevují se i genetické příčiny nebo autoimunita k vlastním spermiím a další potíže. Obvyklý postup při neúspěšném pokusu znovu otěhotnět tak znamená, že k lékaři na vyšetření jdete oba. 

Když druhé dítě stále nepřichází. Sekundární neplodnost je čím dál častější

Co s vámi? 

A co všechno vás na vyšetření čeká a jaký je další postup? 
„Žena je nejdříve klinicky a gynekologicky vyšetřena, muž se podrobí vyšetření spermiogramu,“ shrnuje Štěpán Machač, co vás čeká při návštěvě odborníků. Léčba sekundární neplodnosti se pak odvíjí od zjištěné příčiny. V případě, že se jedná o hormonální nerovnováhu, léčí se podáváním hormonálních preparátů. Při mechanickém uzávěru vejcovodů nebo problému v imunitě je pak možné přistoupit k umělému oplodnění. 

FAKTA O NEPLODNOSTI 

  • Neplodností je na celém světě postiženo minimálně 10 % párů.
  • Sekundární neplodností pak dalších 10–25 % párů.
  • Nejčastějšími důvody jsou zhoršený zdravotní stav jednoho či obou partnerů, hormonální změny ovlivňující plodnost a vzrůstající věk. 

Jak vypadá odběr spermatu před vyšetřením kvality 



 

DRUHÉ TĚHOTENSTVÍ

Změnil se váš životní styl? Tohle všechno může ovlivnit vaši schopnost znovu otěhotnět: kouření, pití alkoholu, užívání léků nebo výrazný váhový přírůstek. Změna prostředí a vystavení chemikáliím nebo pesticidům. Změny se mohou týkat i partnera – operace, onemocnění – to vše může mít vliv na spermie. 

Chcete rychle otěhotnět? Vsaďte na tyto potraviny, které zvýší plodnost
Témata: Těhotenství, Porod, Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Umělé oplodnění, Ovulace, Mácháč, Pomoc lékaře, Štěpán Machač, Lékař, Podávání, Specialista, Reprofit Brno, Vyšetření, Plodnost, Asistovaná reprodukce, Brno, Problém, Oplodnění, Ovulační testy na Heureka.cz