Maminka.czZdraví

Poradna: Co je hemangion a může se synovi opět objevit?

22.  2.  2017
Na dotaz odpovídá Mudr. Jitka Chaloupecká, korektivní dermatoložka a vedoucí lékařka Laserového centra Anděl v Praze 5.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

SOŇA K.: Náš syn Míša se narodil s výrazným červeným flekem na bříšku, který se několik měsíců neustále zvětšoval, až vyčníval na kůži jako hrbolek. Momentálně (synovi jsou dva roky) už sice začíná pomalu mizet a je méně viditelný, stejně bych ale chtěla vědět, co to je a zda se může objevit znovu?

MUDr. Jitka Chaloupecká: Podle popisu útvaru na bříšku vašeho chlapečka usuzuji, že se nejspíše jedná o kavernózní hemangiom (nezhoubný nádor z krevních cév). Tento nádor se objevuje u deseti až dvanácti procent kojenců. Je většinou přítomný již při narození nebo vzniká v prvních měsících života, kdy může být jeho růst rychlý, ale chová se obyčejně proporcionálně k růstu těla.

U dermálního hemangiomu, což je podle popisu typ hemangiomu vašeho syna, dochází u 90 % pacientů k jeho spontánní regresi mezi pátým a sedmým rokem věku. Dítě by mělo být sledováno dermatologem, důležité je i sonografické vyšetření břicha k vyloučení možnosti dalších hemangiomů.

Malé procento hemangiomů může působit funkční a kosmetické vady. Je možné využít léčby laserem, chirurgické léčby a u jistých typů hamangiomů se využívá léčba kortikosteroidy, interferonem a v poslední době zejména léčba betablokátory.

Hemangiom? Co to je?
Vstává vaše dítě brzy? Máme pro vás 7 tipů, jak si prodloužit spánek

 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Miminko, Syn, pořad, Hama, Poradna, Objev, Červený flek, Muž, Hrbolek, Sonografické vyšetření, Malé procento, Měsíc života, Jitka Chaloupecká, Hemangiom, Sedmý rok, Hrb, Nezhoubný nádor, Pór, Zdraví na Heureka.cz