Maminka.czochrana kůže

PORADNA: Jak se starat o pleť na jaře a v létě a chránit ji před sluncem? Lze zabránit vzniku pigmentových skvrn?

Simona Procházková 23.  5.  2023
Sluníčko je dobrý sluha, ale umí být i zlý pán. Zkušený dermatolog MUDr. Jan Kučera vysvětlí, jak pečovat o pokožku a chránit ji před škodlivým UV zářením, čím bojovat proti pigmentovým skvrnám, jaká jsou rizika, když se spálíte, a zda skutečně pomáhá betakaroten.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

DOTAZ:

Ráda bych se zeptala, jak bych si měla chránit pleť před sluníčkem, na co dávat pozor... Od porodu se mi hodně tvoří pigmentové skvrny, zejména na obličeji, v létě se vždy zhorší. Dá se proti nim nějak bojovat? A ještě by mě zajímalo, zda skutečně ke zdravému opálení pomůžou potravinové doplňky jako například betakaroten.  Iva Ž.

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jan Kučera, dermatolog z Perfect Clinic Dermatology

Sluneční svit nám pomáhá metabolizovat vitamin D, ale zároveň má UV záření vliv na poškozování kůže, jehož důsledkem je předčasné stárnutí a vznik kožních nádorů. Takže obecně je nejlepší se před sluncem důsledně chránit krémem s UV faktorem. Vždy je nutné vyvarovat se začervenání a bolestivosti nebo svědění kůže po pobytu na slunci. To je známka, že jsme vystavili kůži prostředí, před kterým nebyla dostatečně chráněna vlastní pigmentací nebo opalovacím krémem s SPF faktorem.

Každé spálení dlouhodobě zvyšuje pravděpodobnost vzniku kožních nádorů. Takže je vždy nutné postupovat opatrně v létě nebo i na jaře a chránit se SPF faktorem, abychom se nespálili. I u lidí, kteří se opalují dobře, je nutné začít s pobytem na slunci zvolna, aby dali čas kůži vytvořit si ochrannou pigmentaci. Ale i ti, kteří se opalují dobře, by měli užívat krémy s SPF faktorem, speciálně při delším pobytu na slunci.

Pigmentové skvrny trápí spoustu lidí, zejména pak ženy.  I zde se uplatňuje pečlivá ochrana před sluncem. Pravidelná aplikace krému nebo make-upu s vysokým faktorem 50+ umožní pleti postupně vyblednout. Dále lze projevy ošetřovat bělicími krémy, chemickým peelingem nebo frakčním laserem. Obecně jsou ale pigmentace v obličeji u žen často svízelným problémem a platí zde, že je nejlépe se vzniku pigmentací bránit preventivní ochranou před sluncem. Máte-li pigmentové skvrny, je v létě určitě naprosto nutná ochrana před sluncem krémy s vysokým SPF faktorem, tedy SPF 50. 

A pokud jde o vitaminové doplňky, neexistují spolehlivé důkazy o jejich výrazném efektu pro podporu opálení nebo ochranu před slunečním zářením. Zde se uplatňují výhradně již zmíněné ochranné opalovací krémy s SPF faktorem. Tradičně se prodávají doplňky s karotenoidy, z nichž je neznámější betakaroten. Ty vás nedokážou spolehlivě ochránit před UV zářením, ale při pravidelné konzumaci dlouhodobě zabarví kůži do mírně zlatavého nádechu, který je hodnocen jako více atraktivní než kůže světlá. Zdrojem řady těchto karotenoidů je strava bohatá na ovoce a zeleninu. Takže dosáhnout atraktivnějšího zbarvení kůže můžeme pravidelným příjmem ovoce a zeleniny.

Klepněte pro větší obrázek
MUDr. Jan Kučera, dermatolog z Perfect Clinic Dermatology

VIDEO: Jak správně pečovat o pleť po opalování a samoopalování

Témata: Těhotenská poradna, léto, jaro, pleť, kůže, Rakovina, pokožka, Slunce, ochrana kůže, Osvěta, melanom, UV záření, Dermatolog, SPF, Faktor, Jan Kučera, Skvrna