Maminka.czZdraví

Poradna: Jaký vliv má nezdravá strava matky na kojené dítě?

10.  12.  2016
Na dotaz odpovídá Mudr. Ondřej Nývlt, předseda Vědecko - lékařské rady Světla zdraví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ANDREA P.: Opravdu může mít negativní dopad nezdravá strava matky na kojené dítě? Mám pětiměsíčního syna, sice nekouřím a nepiji, ale občas si dám tučnější maso, jím bílé pečivo. Jsou dny, kdy je můj jídelníček vyvážený, ale někdy si pak ráda zahřeším. Proto mě zajímá, jestli i tyto hříchy můžou třeba způsobit miminku nějaké zdravotní problémy, případně snazší vznik obezity v dospělosti.

MUDr. Ondřej Nývlt:

Nesprávné stravování matky může mít na kojené dítě negativní dopad, zejména když nebude matka konzumovat dostatečné množství živin důležitých pro správný vývoj kojeného dítěte.

Pokud však máte normálně vyvážený jídelníček a občas zahřešíte, riziko je minimální. Nicméně velký vliv hrají zažité stravovací návyky celé rodiny, které dítě odmala přebírá. Je tedy potřeba jít dítěti příkladem již od útlého věku, a to jak ve stravování, tak v pohybových aktivitách.

Je běžné, že děti odmítají to, s čím se v rodině nesetkají a na co nejsou zvyklé. Je tedy žádoucí, aby dítě vidělo, že rodiče (nejen maminka) se stravují správně a pokud „zhřeší“, že je to jen opravdu výjimečně.

Tloustne se kojením, nebo hubne? 9 nejčastějších mýtů o kojení  
Správná výživa při kojení
Kojení: věc veřejná?
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojení, Kojenec, Jídelníček, pořad, strava, Velký vliv, Jaký, Negativní dopad, Jak, Bílé pečivo, Dostatečné množství, Pór, Správná výživa, Stravovací návyk, Kojeného dítě, Máť, Poradna, Vyvážený jídelníček, Kojené dítě, Zdraví na Heureka.cz