Maminka.czChování a vztahy

Poradna: Jsem na rodičovské a s manželem se stále hádáme

Simona Procházková 12.  2.  2017
Na dotaz odpovídá psycholožka Mgr. Anna Lukešová, která je autorkou projektu MAMA Psychologie a blogu Pozitivní máma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lucie K.: Jsem na rodičovské dovolené s dvouletou dcerou, ještě máme sedmiletého syna. Manžel je často v práci do večera a tak na sebe nemáme moc času. A když už, naše komunikace stále častěji sklouzává k hádkám. Většinou se jedná o to, zda si můžeme dovolit něco koupit nebo že by děti měly dávno spát a podobně. Jsme oba naštvaní, nemluvíme spolu, pak je nám to líto a tak pořád dokola…Jak se dají řešit hádky a hlavně, jak jimi nezatěžovat děti?

Mgr. Anna Lukešová: Základem je prevence, a ta spočívá v jediném: dohodnout se. Když se lidé nedomluví, zákonitě se pak dohadují nebo jsou na sebe naštvaní. Pojďme se na to podívat pozitivně. Hádky jsou dobré v tom, že děti připravují na konfliktní situace. Ale pozor. Každou situaci je potřeba uzavřít. Rodiče se pohádají, děti jsou za dveřmi a neví, co se děje.

Nerozumí tomu, proč si jejich nejbližší ubližují a křičí na sebe. To se promítne do každého a rodiče se pak nemohou divit, když starší sourozenec křičí na menšího a ponižuje ho. Stanovte si pravidla. Vysvětlete dětem, že stejně jako oni se občas vztekají, dospělí se pohádají. To je první krok. Další spočívá v tom, že děti obejmete, omluvíte se a utvrdíte je, že se mate rádi.

A zásadní pravidla pro rodiče? Neponižujte se, nemluvte vulgárně a neobracejte nikdy hádku na dítě. Děti by měly pochopit, že hádky jsou běžné, ale vždy končí usmířením, dohodou a ujištěním, že je rodiče mají rádi.

Také se s partnerem často hádáte?

VIDEO: Podívejte se, jak vypadá těhotenství v 90 vteřinách
Hit internetu: Tyto vlasáče si zamilujete, otec s dcerou mají úžasné fotky
Když se rodiče neshodnou na výchově

 

 

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Chování a vztahy, pořad, Hádka, Konfliktní situace, Had, Anna Lukešová, Manžel, Poradna, Pór, Anna, První krok, Usmíření