Maminka.czTěhotenství

Poradna: Má konizace čípku vliv na těhotenství a porod?

Regina Rothová 9.  8.  2016
Na čtenářský dotaz odpovídá vedoucí Centra fetální medicíny a ultrazvukové diagnostiky, Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF Prof. Mudr. Pavel Calda, CSC.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jana K.: Absolvovala jsem konizaci čípku a chtěla bych otěhotnět. Může to mít vliv na průběh těhotenství a porod? Budu muset rodit císařským řezem, nebo můžu normálně?

Prof. Mudr. Pavel Calda, CSc.: Konizace čípku může mít na těhotenství a porod vliv v několika ohledech. Nicméně základní informace je, že většina těhotenství končí i po konizaci čípku spontánním porodem v termínu. Z možných problémů je zaprvé již otázka otěhotnění, které může být někdy obtížnější, ale tento problém vzniká spíš výjimečně.

Vlastní těhotenství po běžné konizaci nebývá spojeno s komplikacemi. Během porodu se děložní hrdlo po konizaci chová poněkud odlišněji než bez této operace, ale porodník si s tím bez problémů poradí. Konizace není důvodem k císařskému řezu, pokud není nějaký jiný důvod.

Konizace čípku a porod
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Konizace čípku a porod

Poradna: Jsou sluneční brýle pro děti v létě nezbytné?
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, pořad, Poradna, Sluneční brýle, Základní informace, Těhotenství a porod, Pór, Spontánní porod, Pavel Calda