Maminka.czZdraví

Poradna: Mám povadlé poprsí, ale na plastiku nechci

26.  11.  2016
Na dotaz odpovídá prim. Mudr. Michal Puls, CSc., plastický chirurg působící na pražské klinice MEDICOM.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ELIŠKA V.:

Dva porody i následná doba kojení daly mým prsům pořádně zabrat. Kdysi pevná a poměrně velká ňadra se stala minulostí, poprsí zůstalo svěšené a na pohled úplně prázdné. Samozřejmě je pro mě priorita, že jsem přivedla na svět dvě krásné a zdravé děti, které bych za nic na světě nevyměnila, ale zároveň přiznávám, že bych se ve svém těle chtěla zase cítit tak dobře jako dřív.

Stydím se ukázat nahá před manželem, stydím se svléknout i sama před sebou. Vím, že by mi plastická operace prsů psychicky velmi pomohla, přesto operaci dál donekonečna odkládám, ačkoli o ní zároveň sním. Bojím se pooperační bolesti i možných komplikací během operace.

V minulosti už jsem nějaké operace ze zdravotních důvodů podstoupila a moje tělo na takové zásahy nereagovalo příliš dobře. Jak mám překonat strach a sama sebe přesvědčit, že bych do toho měla jít?


prim. MUDr. Michal Puls, CSc.:

Operace prsů dnes patří k nejčastěji prováděným zákrokům estetické plastické chirurgie. Na naší klinice takových výkonů ročně provádíme víc než tisíc. Každá operace je nepochybně zásahem do těla a přináší i jistá rizika.

Ve své praxi jsem se s reoperacemi či komplikacemi při zákroku samozřejmě setkal, ale musím říci, že se to stává skutečně jen velmi zřídka. Navíc pracoviště je vybaveno tou nejmodernější technikou.

Video: Prsa cvičením nezvětšíte,ale výrazně zlepšíte jejich vzhled

Ani v případě v minulosti prodělaných pooperačních potíží se nemusíte vzdávat možnosti úpravy prsů plastickou operací. Například na naší klinice je možné volit mezi různými značkami implantátů, jejich velikostmi a tvary, a vybrat také speciální mamární implantáty s mikropolyuretanovým povrchem. Tento model byl vyvinut právě pro ženy, jejichž tkáň reaguje nepřiměřeně na operační zásah nebo na povrch silikongelového implantátu.

U těchto implantátů téměř nedochází k posunutí ve tkáni, k rotaci ani postupné deformitě prsu nadměrným jizvením kolem implantátu (kapsula). Mamární implantáty, konkrétně německé značky Polytech, se proto velmi často používají právě při reoperacích deformit prsů způsobených nadměrným jizvením (kapsulou) kolem implantátů.

Klepněte pro větší obrázek

Tyto implantáty jsou samozřejmě také v široké nabídce tvarů a dají se implantovat jak pod prsní žlázu, tak pod sval. Kromě zmíněných implantátů a jemně provedeného výkonu však snižuje možnost jakýchkoli komplikací při operaci nebo po ní, také komplexní předoperační vyšetření, které se před operací prsů provádí každé klientce.

V neposlední řadě pak hraje svou roli i konzultace s plastickým chirurgem. Rovněž každé takové operaci předchází konzultace. Lékař během ní pomůže klientce právě s výběrem vhodných implantátů a ženu také kompletně seznámí s průběhem zákroku.

Pokud se však po této konzultaci rozhodnete, že operaci přece jen podstoupit nechcete, nic se neděje. Konzulzace je zcela nezávazná.

Co se děje s tělem krátce po porodu? Věřte, že je toho spousta...
Aby prsa nebolela. Vhodná podprsenka omezí i bolesti zad
Po zvětšení prsou mám konečně své tělo ráda bez výhrad!
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojení, Jen pro maminku, Krása a styl, pořad, Plast, Plastický chirurg, Implantát, Zdravé děti, Poradna, Pór, Plášť, Zdravotní důvod, Poprsí, Plastická operace, Zdraví na Heureka.cz