Maminka.czPraktické rady

Poradna: Mohou dělat batolata kotoul? Nemohou si ublížit?

10.  7.  2017
Možná vás také trápí otázka, zda-li je pro vaše dítě vhodné, aby dělalo kotrmelec a jestli se nemůže zranit? Odpoví vám lékařka MUDr. Jana Mašátová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PETRA K.: Je vhodné, aby dítě dělalo v necelých třech letech kotrmelec? Často slyším, že s ním mají problém i pětileté děti, zatímco náš syn (za dva měsíce mu budou tři) už ho zvládá. Jednou se mu spíše „omylem“ povedl a od té doby ho zkouší pořád. Snažím se mu v tom bránit, nemůže si ublížit? 

VIDEO: Protáhněte si tělo se svým batoletem

MUDr. Jana Mašátová, lékařka. Lektorka a propagátorka konceptu třídimenzionálního cvičení s dětmi, The Little Gym, www.thelittlegym.eu

Váš syn jen potvrzuje přirozenou potřebu dětí spontánně objevovat pohybové možnosti svého těla. Všechny rotační cviky, při kterých dítě v bezpečném prostředí trénuje orientaci těla v prostoru, jsou důležité pro jeho celkový rozvoj. Kdo kotoul nikdy v předškolním věku nezkusil, pohybová zkušenost mu pak v první třídě, kdy už musí koordinovat větší a těžší tělo, ohromně chybí a je daleko větší riziko zranění. Proto je kotoul nyní takové téma. Přitom jde o základní koordinační prvek, který s dopomocí i bez ní zvládne i tříleté dítě. Důležitá je správná technika provedení (skloněná hlava, bez tlaku na krční páteř), adekvátní dopomoc rodiče (v momentě zahájení cviku přizvednutím za boky – bezpečná poloha hlavy) a vhodné místo na nácvik. Ideální je šikmá měkká plocha, kde jak gravitace, tak víc prostoru pro hlavu (nohy výš) pomůžou ke správné technice. Neexistují žádné studie, které by ukazovaly na škodlivost správně provedeného kotoulu vpřed na zdraví dítěte. Zdůrazňuji – správně provedeného. 

Proč by rodiče neměli nutit kojence sedět, když to ještě neumí. Podívejte se na video:

Kdy má dítě umět kotoul? Jaký pohyb je vhodný pro roční, tříleté nebo šestileté děti?
Jak to dělá? Tato sexy maminka cvičí jógu i se svými dětmi, které to baví
ROZTOMILÉ VIDEO: Cvičení s tátou
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, pořad, Poradna, Pohybová možnost, Kotoul, Lektorka, Vhodné místo, Lékařka, Necelý rok, Tříleté dítě, Nemo, Velké riziko, Bezpečné prostředí, Krční páteř, Nácvik, Pór, Předškolní věk, The Little Gym, Krč, Propagátorka, Jana Mašátová, Zdraví na Heureka.cz