Maminka.czPorod

Poradna: Můj porod se nepovedl. Mohu podat stížnost za pochybení?

Simona Procházková 27.  6.  2017
Na dotaz odpovídá Judr. Barbora Pospíšilová, ředitelka úseku likvidace škod D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR. www.das.cz

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ZDEŇKA T.: Můj porod byl komplikovaný, syn přišel na svět přidušený, se zhmožděninami. Jsem přesvědčena (později mi to potvrdila i jedna ze sester), že porod neprobíhal úplně v pořádku a některá opatření nebyla nutná. Mohu podat stížnost?

Judr. Barbora Pospíšilová, ředitelka úseku likvidace škod D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR. www.das.cz:

Jak dokázat, co se na porodním sále dělo? Nejprve je vhodné získat kopie zdravotnické dokumentace. Ze zákona máte v pozici pacientky nárok nejen do zdravotnické dokumentace nahlížet, ale také si z ní pořizovat výpisy či kopie. Následně vám doporučuji dokumentaci probrat s jiným lékařem z oboru.

Lékař nezvládl porod a nechce uznat své pochybení. Jak se domoct práva?

Ten vám pomůže zjistit, zda je vše řádně zaznamenáno, a naznačí, zda pochybení při vedení porodu mohlo nastat. Jestliže porod i podle nezávislého odborníka mohl být veden chybně, podejte stížnost na postup lékaře k vedení dané nemocnice.

Jestliže pochybení v postupu lékaře odmítne, můžete se následně obrátit na příslušný krajský úřad, který nemocnici udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Další možností je pak podání stížnosti na lékaře k České lékařské komoře (nejpozději do jednoho roku od provinění lékaře).

 

Video: Císařský řez: Klidně, pokorně a trpělivě na svět

Jak rodit, když nechcete vleže? Každá porodní poloha má svou funkci
Víte, jak obléct miminko do teplého počasí? Poradíme, jak předejdete přehřátí
GALERIE: Potěšte učitelky a učitele originálním dárkem. Tady máte 40 šikovných tipů
Témata: Porod, Časopis Maminka, pořad, Poradna, Krajský úřad, Porodní poloha, Pospíšil, Kopie, Likvidace škod, Zdravotní dokumentace, Pochybení, Ředitelka úseku, Lékař, Školní rok, Česká republika, Porodní sál, Ředitelka, JUDr, Likvidace, Přehřátí, Pór, Barbora Pospíšilová, Císařský řez, Stížnost, Zdravotní služba