Maminka.czZpátky do práce

Poradna: Může mě zaměstnavatel přeřadit po mateřské na jinou pozici?

Simona Procházková 21.  8.  2017
Na dotaz odpovídá JUDr. Barbora Pospíšilová, ředitelka úseku likvidace škod, D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nikola Ž.: V listopadu se budu vracet do zaměstnání po rodičovské dovolené. Se dvěma dětmi jsem byla doma pět let. Vracím se ke stejnému zaměstnavateli a zajímalo by mě, zda má povinnost zařadit mě zpět na předchozí pozici, nebo je možné "přehodit" mě na jinou práci, třeba méně placenou?

JUDr. Barbora Pospíšilová, ředitelka úseku likvidace škod, D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR, das.cz

Záleží na tom, jak máte v pracovní smlouvě definovánu svoji pracovní pozici. Po skončení rodičovské dovolené Vás musí zaměstnavatel zařadit na pracovní místo dle pracovní smlouvy.

Čím detailněji máte pracovní pozici ve smlouvě specifikovánu, tím lepší je vaše postavení pro návrat po rodičovské dovolené. Oproti tomu, pokud byste se vracela zpět do práce hned po mateřské dovolené (standardně 28 týdnů), musel by vás zaměstnavatel vrátit zpět na stejné pracovní místo, ze kterého jste odcházela. Je vhodné dát si pozor na to, jaké vám zaměstnavatel při návratu předloží dokumenty k podpisu.

Často totiž zaměstnavatelé tuto situaci využívají k tomu, aby se zaměstnankyní uzavřeli změnu pracovní smlouvy, která pro ni bude méně výhodná. Tuto nemusíte podepsat, pokud s ní nesouhlasíte.

Video: Jak se vhodně obléknout na pracovní pohovor

Návratu do práce se nebojte. Matky jsou totiž výborné manažerky
Nástup do práce na mateřské - pohovor
Kariéra a zaměstnání (poradna)

Nástup do práce na mateřské - pohovor

Návrat do práce po mateřské nebo rodičovské: Víte, na co máte právo?
Témata: Časopis Maminka, Zpátky do práce, pořad, Kariéra a zaměstnání (poradna), Práce na mateřské, Máť, Mateřská dovolená, Mater, Rodičovská dovolená, Dovolená, Česká republika, Pospíšil, Pohovor, Pracovní pohovor, Poradna, JUDr, Pracovní smlouva, Pracovní pozice, Ředitelka, Pracovní místo, Likvidace škod, Likvidace, Ředitelka úseku, Zaměstnavatel, Pór