Maminka.czČasopis Maminka

Poradna: Na koho se obrátit, když máme zájem stát se pěstouny?

Jana Knaislová 6.  11.  2016
Na dotaz odpovídá Bc. Lucie Pešková, výkonná ředitelka neziskové organizace Rozum a Cit, z.s., která poskytuje podporu náhradním rodinám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

JOHANA M.: S manželem uvažujeme o pěstounské péči, slyšela jsem, že existují doprovázející organizace, které pěstounům zpočátku pomohou. Kam se ohledně takové organizace a pěstounské peče obrátit?

 Bc. Lucie Pešková: V případě, že s manželem máte zájem stát se pěstouny, je prvním krokem zkontaktování sociální pracovnice příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností, která poskytne bližší informace k náhradní rodinné péči, předá formulář žádosti o osvojení/pěstounskou péči a domluví si s vámi návštěvu v místě vašeho bydliště.

Anežka: Adoptovali jsme dítě, ale teď ho nechceme. Máme morální právo ho vrátit?

Neprodleně po kompletaci spisové dokumentace ji obecní úřad obce s rozšířenou působností předá krajskému úřadu. Krajský úřad zprostředkuje zdravotní a psychologické posouzení žadatelů. Na základě získaných podkladů krajský úřad vydá správní rozhodnutí, ve kterém je uvedeno, zda žadatelé byli zařazeni do evidence žadatelů o zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče (dále jen "evidence"). Z žadatelů vedených v evidenci se vyhledávají vhodní žadatelé ke konkrétnímu dítěti, a krajský úřad zprostředkuje náhradní rodinnou péči.

Adopce jako cesta k vlastnímu početí aneb Ach ta psychika

Když je žadatelům vedeným v evidenci soudně svěřeno první dítě do pěstounské péče, mají osoby pečující povinnost do 30 dnů od nabití právní moci rozsudku uzavřít dohodu o výkonu pěstounské péče s některou z doprovázejících organizací, případně s obecním úřadem s rozšířenou působností, kde má osoba pečující trvalé bydliště.

Podpora je pěstounské rodině poskytována nejen v začátku, kdy dítě do náhradní rodiny vstupuje, ale po celou dobu výkonu pěstounské péče. Tuto povinnost upravuje § 47b zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí. Informace o doprovázejících organizacích působících ve vašem kraji poskytnou sociální pracovníci obecního úřadu s rozšířenou působností, kde máte trvalé bydliště.

Jak dát svému životu nový smysl? Staňte se matkou – pěstounkou
Lucie Benešová: „Adopce Sáry bylo to nejlepší rozhodnutí“
Témata: Časopis Maminka, Rodina a vztahy, Adopce, pořad, Pes, Krajský úřad, Osoba pečující, Pěst, Trvalé bydliště, Doprovázející organizace, Sociální pracovnice, Pěstoun, Obecní úřad, Zájem, Pesto, Poradna, Nový smysl, Obrat, Pór

Video