Maminka.czKariéra a zaměstnání (poradna)

PORADNA: Návrat do práce po rodičovské dovolené. Jak se na něj připravit a zvládnout ho co nejlépe?

Simona Procházková 17.  4.  2023
Na co všechno se vyplatí předem se připravit, když se po několika letech na rodičovské dovolené vracíte zpět do zaměstnání? Které záležitosti je potřeba řešit a jak se domluvit na pracovní době nebo výši platu? Poradí Zuzana Dragounová, vedoucí personalistka společnosti Provident.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

DOTAZ:

Za pár týdnů mi končí rodičovská dovolená. Děti se narodily necelé dva roky po sobě, byla jsem s nimi doma tedy téměř pět let. Návratu do zaměstnání se trochu obávám, přece jen to bude obrovská změna, po té dlouhé době jsem „vypadla“ z pracovního procesu. Netuším, jak to všechno zvládnu… Měla byste pro mě nějaké praktické rady, na co bych se měla připravit a jak si poradit s případnými potížemi?    Veronika B.

VIDEO: Podcast Maminka: Adaptace dětí na školku - hůře zvykají kluci

ODPOVĚĎ:

Zuzana Dragounová, vedoucí personalistka společnosti Provident

Nejen ve chvíli, kdy po ukončení rodičovské nastupujete na nové místo, ale i v případě, že se vracíte na to původní, přijměte tuto změnu jako symbolickou startovní čáru. Věřte si, shrňte veškeré dosavadní pracovní zkušenosti a úspěchy. To vám pomůže vrátit se znova do hry. Uvědomte si, že rodičovská dovolená naučí matky novým dovednostem, jako jsou efektivita a soustředěnost na práci i ve ztížených podmínkách, plánování a hospodaření s časem.

To vše a mnohem více jste se s velkou pravděpodobností na rodičovské dovolené naučila. Dodá vám to nejen sebevědomí, ale pomůže to i v případném vyjednávání flexibilnějších podmínek, které vám návrat do práce usnadní – jako jsou výše úvazku či plat.

Se zaměstnavatelem si předem dobře ujasněte veškeré podmínky. V případě smlouvy na dobu neurčitou je zaměstnavatel povinen držet vám místo do tří let věku dítěte, ne však nutně totožnou pozici. Myslete také na výši úvazku nebo na to, zda zaměstnavatel nabízí benefity například ve formě hybridního pracovního modelu, kdy je možné pracovat několik dní v týdnu z domova. Domluvte si, zda pracovní pozice umožňuje, že začnete zkráceným úvazkem.

Pokud vám zaměstnavatel nabízí zkrácený úvazek, přijměte ho a vyzkoušejte, jak to bude fungovat. Dejte prostor sobě, rodině, ale i zaměstnavateli, aby se novému režimu přizpůsobili. Vždy je lepší úvazek navyšovat než v návalu práce a navzdory nevoli zaměstnavatele ho zkracovat. A nezapomeňte ani na to zásadní – mzdu či plat. Zatímco v případě tabulkových odměn jsou čísla většinou jasně daná, vracíte-li se do soukromého sektoru, není vyloučeno, že odměna za práci se po návratu z rodičovské může stát předmětem debaty.

Jestli patříte k těm, které na mateřské či rodičovské jen zřídkakdy hodily nohy nahoru, sedly si jen tak s knížkou, ale naopak obstarávaly veškerý chod domácnosti, věřte, že časy se nástupem do zaměstnání mění. Abyste situaci doma měla pod kontrolou, nehonila se po večerech s vysavačem po bytě a nevařila po nocích, zapojte ostatní členy domácnosti. Manžela, starší děti, každý by se měl podílet na chodu domácnosti podle svých možností.

Pokud tu možnost máte, přijměte pomoc od prarodičů. Nastavte si jasná pravidla, která budou oddělovat váš soukromý a pracovní život. Nenaléhavé pracovní telefony po určité hodině prostě nezvedejte, na pracovní e-maily o půlnoci neodpovídejte a čas, který máte vyhrazený pro rodinu, zkuste věnovat skutečně jen jí. A také sama sobě.

Klepněte pro větší obrázek
Zuzana Dragounová, vedoucí personalistka společnosti Provident
Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Kariéra, Peníze, Poradna pro rodiče a děti, Zpátky do práce, Peníze a kariéra, Kariéra a zaměstnání (poradna), Finance, Pracující matky, Návrat, Rodičovská dovolená, Zuzana Dragounová, Úvazek, Poradna, Hospodaření, Zaměstnavatel, Zaměstnání, Pracovní doba, Personalistka, Provident