Maminka.czPediatrie (poradna)

Syn má odstáté uši. Zvažujeme operační přišití. Co obnáší?

Simona Procházková 17.  2.  2019
O co jde, když se řekne otoplastika, a od jakého věku je vhodné, aby dítě tento zákrok podstoupilo? Jak probíhá a proč ho pojišťovny hradí jen do deseti let věku? A jak náročná je rekonvalescence? Poradí chirurg Svatopluk Svoboda.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Náš pětiletý syn má bohužel hodně odstátá ouška. Když byl menší, nebylo to tolik patrné, s tím, jak roste, se ale tento „problém“ stává stále viditelnější. Konzultovali jsme vše již dříve s pediatrem, který poradil ještě počkat a situaci zatím nijak razantně neřešit. Jenže poslední dobou synek svým „hendikepem“ dost trpí, protože se mu začaly posmívat děti ve školce. I na ulici na něj občas někdo s výsměchem pokřikuje. I když se snažím mu vše vysvětlovat a uklidňovat ho, je vidět, že je z toho hodně smutný až deprimovaný. Uvažujeme proto o operačním řešení (otoplastice). Slyšela jsem, že nejde o nijak náročný chirurgický zákrok. Je to pravda? A od jakého věku je vhodné podstoupit operační "přišití" oušek?     Helena W., Liberec

MUDr. Svatopluk Svoboda, plastický chirurg a vedoucí lékař, 1. kolínské sanatorium

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Samozřejmě je důležitá určitá fyzická vyspělost dítěte, aby bylo zcela jasné, že odstálé uši skutečně má a že by byl vhodný operační zákrok. Nejdůležitější ale je psychická vyspělost dítěte. Jsou děti, které operaci a následnou operační péči dobře snesou třeba už v šesti letech, na druhé straně se ale často setkáváme s dětmi podstatně staršími, u kterých je operace prakticky neproveditelná vzhledem k jejich psychice – nelze, opravdu nelze dítě do operačního výkonu nutit a už vůbec ne je držet násilím na operačním stole a při převazech. Nikdo z plastických chirurgů neví, z jakého důvodu pojišťovna stanovila hranici na zaplacení této operace na 10 let věku. Do deseti let pojišťovny operaci hradí, po desátých narozeninách nelze operaci provést jinak než za přímou platbu. Kdo to vymyslel, nikdo neví, ale je to prostě fakt. Mnoho desetiletých dětí na zákrok není ještě psychicky dobře vybaveno a rodiče je do operace nutí téměř násilím. To je samozřejmě špatně.

 Modelace a přitažení boltců není úplně malý a krátký operační zákrok. V převážné většině případů se provádí v místním znecitlivění (lokální anestezii), což v praxi znamená, že dítě musí vydržet několik injekcí anestetika do oblasti za ušními boltci a na jejich zadní ploše. Musí ležet v klidu na operačním stole s obličejem zakrytým rouškou a snášet dotyky, nářezy či broušení ušních chrupavek speciální bruskou, i když po aplikaci místního znecitlivění nebolestivé. Operace jednoho ucha trvá zkušenému chirurgovi asi 30 až 40 minut, někdy i déle. Potom musí dítě snést stejný proces i na druhé straně. Po operaci má zavázanou celou hlavu kromě obličeje. Domů odchází většinou druhý den po výkonu, pak následují pravidelné převazy, zhruba po 14 dnech se odstraňují stehy.

Na co se připravit, pokud vaše dítě čeká operace?

Většina dětí zůstává po tomto zákroku doma ze školy zhruba dva týdny, po odstranění stehů chodí do školy s čelenkou na hlavě. Sportovní činnosti je vhodné se vyhýbat nejméně měsíc po operaci, stejně tak bazénům či koupání v přírodě. Jizvy jsou umístěny za ušními boltci, takže jsou prakticky neviditelné. Pokud jde o pooperační péči, není nijak složitá. Důležitý je pobyt v čistém prostředí, aby se do operačních ran nedostala infekce, občasné jemné umytí hlavy podle pokynů lékaře a určitý fyzický klid. Zákrok má trvalý efekt, nutnost reoperace je ve velmi malém procentu.

 

Témata: Zdraví, Děti, Pediatrie (poradna), Praktické rady, Syn, Operace, Opera, Liberec, Věk, Poradna, Svatopluk Svoboda, Ucho, Pokyn, Synek, Chirurg, Boltec, Zákrok, Zdraví na Heureka.cz