Maminka.czZdraví

Poradna: Po porodu mě trápí inkontinence. Jak se dá únik moči řešit?

Simona Procházková 26.  4.  2017
Na dotaz odpovídá gynekolog Mudr. Daniel Struppl, který se specializuje na operační laparoskopii a miniinvazivní přístupy v léčbě gynekologických obtíží.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jitka Š.: Zajímalo by mě, co způsobuje inkontinenční potíže po porodu a jaké existují možnosti jejich řešení pro mladé maminky, které tento problém trápí?

MUDr. Daniel Struppl: Těhotenství a porod patří mezi nejvýznamnější rizikové faktory pro vznik inkontinence moči, se kterou se setkáváme až u poloviny těhotných žen. Její rozvoj souvisí i s růstem plodu a tlakem hlavičky na močový měchýř a svaly pánevního dna.

Řada těchto obtíží ustoupí během poporodní rekonvalescence již v šestinedělí. Přetrvávání úniků moči po porodu souvisí s nedostatečností nebo porodním poraněním vaziva a svaloviny pánevního dna, které tvoří podporu močového měchýře a močové trubice.

Léčba je individuální, mírné úniky lze řešit i cíleným cvičením k posílení svalů pánevního dna. Mezi moderní metody řadíme využití laseru, který úspěšně poslední rok využíváme na naší klinice.

Principem je posílení poševních stěn působením laseru a zlepšení podpory močové trubice při zátěži. Laseroterapie se nabízí jako podpůrná metoda rozšiřující možnosti konzervativní léčby, zejména u mírných forem úniků moči.

Při závažnějších formách inkontinence při zátěži a běžných denních aktivitách se pak volí operační řešení s využitím moderních minimálně invazivních technik, například aplikace tzv. antiinkontinenční pásky.

Ptejte se našich odborníků! Jak zatočit s inkontinencí
Posilování pánevního dna - pro lepší sex i prevenci inkontinence
Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu
Témata: Zdraví, Porod, Časopis Maminka, Po porodu, Šestinedělí, pořad, Inkontinence, Mladé maminky, Rekonvalescence, Močový měchýř, Poradna, Poslední rok, Porodní poranění, Moč, Únik, Pór, Jak, Běžný den, Moc, Operační řešení, Daniel Struppl, Zdraví na Heureka.cz