Maminka.czPoradna pro rodiče a děti

Poradna: Synovi odstávají uši a děti se mu smějí

Simona Procházková 13.  1.  2017
Na dotaz odpovídá plastický chirurg Mudr. Dušan Záruba, který je primářem oddělení plastické chirurgie v Ústavu estetické medicíny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

EVA K.: Našemu pětiletému synovi odstávají ouška. Pozorujeme to již od miminka, pořád jsme doufali, že se to s růstem upraví. Nestalo se. Myslím, že tím docela trpí, děti ve školce se mu občas posmívají. Máme mu je nechat přišít, nebo ještě vyčkat?


MUDr. Dušan Záruba: Tvar a postavení ušních boltců se vyvíjí do dvou až tří let věku. Stresovat dítě operací je ale zbytečné. Pokud o ní uvažujete, nejdříve je vhodná až kolem šesti let, tedy v době, než jde dítě do školy a kdy s ním lze již obvykle bez problémů komunikovat při zákroku i v době hojení. Vždy by to ale dítě mělo chtít, nemělo by to být jen přání rodičů. Hranice je vždy tam, kdy to vadí samotnému pacientovi. U dětí se posuzuje, v jakém úhlu boltce odstávají od hlavy a jak je vytvořen reliéf boltce.

Při mírném odstávání je možné s operací počkat, protože se úhel může sám časem mírně upravit. Ale při výrazném odstávání se doporučuje operaci provést ještě v dětství, kdy je chrupavka boltce přizpůsobivější než v dospělém věku. Operace se provádí obvykle v místním znecitlivění.

Podívejte se na slavné osobnosti s odstátýma ušima:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
9 vět, které byste měli říkat dětem každý den
Odstávají vašemu dítku uši? Operaci by mělo chtít i samo dítě
Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Syn, Poradna pro rodiče a děti, pořad, Poradna, Úhel, Pór