Maminka.czTěhotenství

Poradna: Vitamin D v těhotenství. Proč je důležitý?

Simona Procházková 18.  9.  2017
Na dotaz odpovídá endokrinoložka Mudr. Božena Kalvachová, CSc. z Endokrinologického ústavu v Praze.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ANETA Č.: Slyšela jsem, že nedostatečný příjem vitaminu D během těhotenství nelze už v budoucnu dohnat a může mít negativní vliv na kosti nebo imunitu dítěte. Je to pravda?

Dostatečný přísun vitaminu D má vliv na vývoj plodu i zdravotní stav dítěte v budoucnu. Některá srovnání ukazují, že například rozdíl v hustotě kostní tkáně u dětí, jež byly zásobeny vitaminem D již v prenatálním období, a těmi, které se narodily ženám s nižším obsahem „déčka“ v krvi, je odlišný.

Optimální hladina déčka navíc zajišťuje dostatečný tonus svalů, což má vliv na správnou polohu plodu v děloze a pravděpodobně brání i vrozené luxaci kyčlí. Vitamin D má pozitivní vliv na imunitu. Podporuje tvorbu látek s protibakteriálními účinky a spolupodílí se na mechanismech bránících rozvoji autoimunitních onemocnění.

Poradna: Vitamin D v těhotenství. Proč je důležitý?

U nastávajících maminek by se denní přísun vitaminu D měl pohybovat mezi 800 MJ až 1000 MJ. K pestré stravě je možné přidat speciální doplňky stravy pro těhotné (doporučuji mj. Femibion s vitaminem D3). Pro představu – k dosažení zmíněné hladiny vitaminu D jen stravou byste musela denně sníst lososa nebo tuňáka či vypít litr mléka, což není vždy možné.

Video: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

 

Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?
Datle jsou bohaté na železo, pomáhají těhotným i dětem
Těhotenství, menopauza, stáří aneb ženské mezníky, ve kterých je třeba doplnit vitamín D

 

 

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, pořad, Menopauza, Dostatečný přísun, Zdravotní stav, DŮL, MUDr., Vít, Losos, Nedostatečný příjem, Poradna, Vývoj plodu, Přísun vitaminů, Nit, Pestrá strava, Praha, Kostní tkáň, Litr, Ret, Elo, Vitamín, Hladina, Nízký obsah, Autoimunitní onemocnění