Maminka.czKoronavirus

Porod během pandemie covidu-19: Víme, jak je to s respirátory, doprovodem a návštěvami

9.  12.  2021
Těhotenství i porod v době pandemie covid -19 patří k událostem, pro které by si asi většina nastávajících rodičů vybrala jinou dobu. Na jaře kvůli restrikcím dokonce nějakou dobu tatínkové nemohli k porodu. Jak je to teď - kolik lidí můžete u porodu mít s sebou, co nošení respirátorů a přijde se za miminkem podívat návštěva?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Unie porodních asistentek (UNIPA) stála během „doby covidové” u zrodu projektu Rodím v klidu. Slouží mimo jiné jako zdroj důvěryhodných informací, podporuje těhotné ženy i oba rodiče během pandemie. Tady jsou základní otázky, které si klade každý nastávající rodič před porodem v dnešní době a odpovědi na ně:

VIDEO: Patří otec k porodu? Může to být i katastrofa, říká psycholog

Může se mnou být u porodu otec miminka, dula nebo vlastní porodní asistentka?

Doprovod u porodu je možný.

Před vstupem do porodnice musí doprovod splnit jednu z následujících podmínek:

  • předložit PCR test, který není starší než 72 hodin
  • předložit antigenní test, který není starší než 24 hodin
  • předložit potvrzení o očkování od jehož poslední dávky (od druhé se jedná o dvou dávkovou vakcínu) uplynulo nejméně 14 dní
  • doložit laboratorně potvrzené prodělání nemoci Covid 19, od jehož prodělání neuběhlo více než 180 dní

Může se doprovod testovat přímo v porodnici?

Některá zdravotnická zařízení testují přímo při příjmu do porodnice. Podrobnosti postupu je potřeba konzultovat s konkrétní porodnicí, protože se mohou v různých zařízeních od sebe lišit.

Partnerka Karlose Vémoly Lela je podruhé maminkou. Porod bohužel poznamenal covid!

Jak je to s další osobou (kromě otce třeba dula)?

Od 22. 11. 2021 je v platnosti mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které zakazuje přítomnost třetích osob ve zdravotnickém zařízení pokud nejsou splněny následující podmínky:

  • porod probíhá v samostatném porodním pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením
  • nedochází ke kontaktu třetí osoby s ostatními rodičkami
  • třetí osoba splňuje stejné podmínky jako osoba navštěvující

Musím mít u porodu nasazenou roušku?

V současné době neexistuje jednotný metodický pokyn. Jednotlivé porodnice se řídí vlastními  pravidly. Doprovod ženy musí mít nasazen respirátor po celou dobu pobytu na porodním sále. Rodící žena musí mít nasazen respirátor při příjmu. Další postup závisí na jednotlivých zdravotnických zařízeních. Informujte se předem přímo ve vaší porodnici nebo porodním centru.

Nařízení ministerstva zdravotnictví aktualizované k 31.8.2021 z povinnosti nosit respirátor ve vnitřních prostorách vyjímá osoby:

  • pacienty, jsou-li hospitalizovaní ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče, nebo je-li to potřeba pro poskytování zdravotních služeb,
  • další případy zřetele hodné, které stanoví poskytovatel zdravotních nebo sociálních služeb nebo ošetřující lékař pro pohyb a pobyt ve zdravotnických zařízení a v zařízeních sociálních služeb
VIDEO: Covid-19: Jaké projevy má nemoc u dětí a jak posílit imunitu proti kašli a rýmě, shrnuje lékárnice

Je možné mít v porodnici návštěvy po porodu?

Aktualizováno 22. 11. 2021 ministerstvem zdravotnictví:

Podmínky návštěv (časové omezení, délka pobytu a  počet osob) se v rámci jednotlivých porodnic liší. Informujte se přímo v porodnici o jejich vnitřních nařízeních. 

Návštěvy musí splnit jednu z následujících podmínek:

  • předložit PCR test, který není starší než 72 hodin
  • předložit antigenní test, který není starší než 24 hodin
  • předložit potvrzení o očkování, od jehož poslední dávky (od druhé jedná-li se o dvou dávkovou vakcínu) uplynulo nejméně 14 dní
  • doložit laboratorně potvrzené prodělání nemoci Covid 19, od jehož prodělání neuběhlo více než 180 dní

Výše zmíněné podmínky neplatí pro děti do 12ti let věku dítěte.

Po celou dobu doprovázející osoby musí mít respirátor typu FFP2 nebo KN95.

Zdroj: rodimvklidu.cz

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Porod, Porodnice, Tipy a rady porod, covid, pandemie, UNIPA, Respirátor, Zdravotnické zařízení, PCR test, Pán, Návštěva, Doprovod