Maminka.czPorod

Porod bez nástřihu? Zkuste si hráz připravit masáží [Video]

Michaela Karavarakis 23.  3.  2014
Podle některých lékařů je masáž hráze k ničemu, podle jiných by měla rozhodně patřit k zodpovědné přípravě na porod. K čemu vlastně slouží? A jak ji provádět správně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud máte již odrozeno a na žádný další porod se nechystáte, můžete tento článek s klidem přeskočit. Masáž hráze se totiž doporučuje provádět před porodem jako prevenci nástřihu. To je její primární a jediný účel.

K nástřihu hráze se lékaři uchylují v případech, když je dítě příliš velké či porodní cesty nedostatečně otevřené, ovšem v posledních letech se mu snaží spíše vyhýbat.

Příprava na průchod hlavičky dítěte

Každá asi zhruba tušíme, co to hráz je a kde leží, ale jen pro přesnost: označuje se tak tkáň mezi pochvou a konečníkem. A právě její pravidelné masírování v průběhu posledního měsíce těhotenství by mělo usnadnit její uvolnění ve finální fázi porodu a umožnit hladký průchod hlavičky dítěte na svět.

Jak správně hráz masírovat? Upřímně masáž hráze se zas tak moc neliší od masáže ostatních tělesných partií, jen místo oleje je lepší použít lubrikant. Místo maséra svěřte tenhle job raději svým vlastním rukám.

Na internetu se dočtete spoustu vcelku přesných návodů, jak na to. Dopředu, dozadu, zatlačit, zatáhnout, pootočit, roztáhnout do stran… Ale člověk by musel sedět s počítačem mezi nohama a každou chvíli vyndávat prsty z pochvy, aby si posunul stránku níž. Raději se podívejte na video:

A teď slovně

Uvolněte se, pohodlně se opřete, roztáhněte a mírně pokrčte nohy. Výchozím bodem či „hmatem“ jsou palce zasunuté co nejhloub v pochvě a zbylé prsty volně položené na hrázi, tedy na kůži mezi pochvou a konečníkem.

Cílem masáže je uvolnit tuto oblast, aby nabyla větší elastičnosti a bez trhlin se podvolila náporu, který na ni bude v průběhu porodu vyvíjen. Právě toto byste měla mít v průběhu masáže na paměti.

Prsty v pravidelných intervalech přejíždějte po pokožce tam a zpět, palci jemně roztahujte pochvu do stran, hráz masírujte palci (v pochvě) a ukazováčky (na kůži) proti sobě. Nemělo by vám to být nepříjemné, ale zároveň – aby to mělo cenu – měla byste to cítit.

A za zhruba čtyři týdny od první masáže byste se měla dozvědět, jestli to mělo nějaký smysl. Držíme palce!

Přečtěte si také

Všechno, co byste měla vědět o plodové vodě
Císařský řez: Znáte jeho hlavní výhody a nevýhody?
Placenta: To nejdůležitější, co byste si měla zapamatovat
Maminky maminkám: Čím si ulevit u porodu od bolesti
Témata: Porod, Pór, Přesný návod, Náš, Máša, Vid, Hra, Masáž, Hráz, Pravidelné masírování