Maminka.czPorod

Porod byl bez problému. Přesto mě všechno bolí a je mi do pláče

Martina Machová 25.  3.  2013
Jste týden či dva po naprosto bezproblémovém porodu, přesto vás stále všechno bolí a neustále je vám do pláče? Přemýšlíte, zda je to normální?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je neuvěřitelné, co všechno byly schopné zvládnout naše prababičky; pokud měly hospodářství, k tomu početný houf drobotiny, a navíc hlouběji do kapsy, musely být již pár dní po porodu na nohách a starat se zvířata, domácnost, děti i záhony. Asi nikdo z nás si nemyslí, že naše předkyně byly jakési superženy, naopak byly to naprosto stejné ženy jako my, jenže neměly na vybranou…

Naše životní podmínky jsou naštěstí mnohem lepší, avšak poporodní potíže máme takřka stejné. Šití (ani natržení), i když se bude jednat o dva stehy, se nikdy nezahojí za 3 dny, kojení je sice přirozené, ale naprosto přirozeně a bezbolestně nám z počátku jít nemusí. Příchod miminka je sice obrovská radost, ale také velká celoživotní zodpovědnost, jejíž tíha na nás po porodu občas dolehne.

To se to řekne: „Sedni si…“

I po klidném porodu s minimem lékařských zásahů nás mohou určité svalové partie bolet až několik dní (podobně jako po méně obvyklém sportu). Doslova namožená a lehce oteklá bývá často i pochva. Hojící se stehy svědí a táhnou, sezení pro nás může být i několik dní po porodu velmi neoblíbenou činností, podobně jako návštěva toalety. Tyto potíže jsou však velmi individální, stejně jako míra vnímání bolesti.

Trocha bolení během kojení?

Několik dní po porodu můžeme během kojení cítit, jak se nám vlivem hormonálních změn zavinuje děloha. Čím víc porodů máme za sebou, tím citlivěji – kupodivu – tyto pocity vnímáme. Samotné kojení je někdy z počátku i při bezvadné technice bolestivé, v drtivé většině případů si prsa na neobvyklý zájem velice brzy zvyknou.

Brečím i při reklamě na plenky

Dokonce i psychická kondice je v bouřlivých poporodních dnech značně proměnlivá, jednou se cítíme extrémně zranitelné, slabé a nepřitažlivé, jindy naopak úžasné, jak jsme vše zvládly a jak krásné máme dítko. A jak známo; tělo i duch jedno jsou, bolest ducha umocňuje i bolesti tělesné (a naopak), vše pak znásobí náležitě řízný hormonální koktejl.

Ale pozor, tyto pocity bývají naprosto normální, tělo se sice na porod 9 měsíců připravuje, ale na všechno se prostě připravit nelze (to by pak porod nemohl být tak silný zážitek). A možná, kdyby porod nebyl taková práce, něco na světě by se razantně změnilo. Děti nám zkrátka od začátku nedají nic zadarmo, od svého narození nás učí nové věci, zprostředkovávají nám nové zážitky a dávají nám nahlédnout do naší vlastní duše.

Co s bolestí, slzami a depresí?

Pokud jsou vaše bolesti opravdu silné, požádejte lékaře o prášky na bolest a nenechte se odbýt tím, že to přeci zvládnete, když to zvládly i jiné ženy. Stejně si vezmete 2 – 3 prášky a bolest odvane čas. Někdy dokonce pomůže jen pocit, že máte kam sáhnout pro pomoc. V případě pochybností o původu nepříjemných pocitů se klidně nechte pro klid duše vyšetřit – někdy se například některý steh hůře hojí a potřebuje více péče.

Při hojení pomáhá např. odvar z dubové kůry, řepíku, měsíčku, černý čaj nebo chlorofyl ve spreji. Sezení usnadní nafukovací kruh, „malou toaletu“ klidně provádějte ve vaně za doprovodu vlažné sprchy. Procházku s kočárkem skvěle obstará i babička, balkon či otevřené okno – svět se nezboří, ale vy byste se „zbořit“ mohla.

Bolestivé kojení je do jisté míry v začátcích normální, prsa si zkrátka musí na novou funkci chvíli zvykat. V případě nejistoty ohledně techniky kontaktujte Horkou linku kojení či nejbližší laktační poradkyni. Pokud je technika v pořádku, udělejte si před kojením dobré teplé pití, pokuste se myslet pozitivně, uvolnit se, však ono se to poddá.

Témata: Děti, Porod, Novorozenec, pláč, Plac, Lékařský zásah, Otevřené okno, Obrovská radost, Silný zážitek, Psychická kondice, Nafukovací kruh, Problém, Poporodní potíž, Pór