Maminka.czPorod

Porod klepe na dveře: Jak vlastně poznáte, že rodíte?

Klára Kotábová 24.  11.  2011
Kolem třicátého týdne si připravte zavazadlo a čekejte. Na co? Na příchod vašeho miminka přece!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V porodnici jsem byla jako prvorodička s pocitem, že teď už doopravdy rodím, celkem šestkrát. Nerodila jsem a porodní asistentka mě utěšovala slovy, že je rozhodně lepší jezdit zbytečně, než jednou promeškat tu pravou chvíli. A měla pravdu, u třetího porodu jsem si pořád říkala, že není kam spěchat, až jsem málem porodila v přípravně. Pokud se tedy vy sama bojíte, že nepoznáte, kdy rodíte, ujišťuji vás, že poznáte. Nemá ale cenu hrát si na hrdinku a vnitřně se přesvědčovat, že ještě nějakou dobu vydržíte doma. Raději se vydejte do porodnice, protože co kdybyste náhodou vy nebo vaše děťátko potřebovaly urgentně doktora?

Jak vlastně poznáte, že rodíte?

1. Všímejte si vlastního těla a jeho reakcí. V den, kdy porod proběhne, se budete cítit jinak. Opravdu. Možná víc unavená, nebo budete mít naopak pocit, že byste zvládla vyběhnout na K2, ale v žádném případě nebudete ve „své kůži“.

2. Budete hnízdit. Doslova. Budete mít pocit, že pokojíček není dostatečně vymalovaný, postýlka nadýchaná, oblečky pro miminko přeskládané... Proto budete přemisťovat nábytek, přeskládávat overálky a vůbec se chovat „divně“ :-) 3. Sníte všechno, na co přijdete. Anebo naopak začnete trpět nechutenstvím. Váš vztah k jídlu se ale v posledních několika dnech před porodem radikálně změní.

4. Budou vás bolet záda. Rozvolňování křížových vazů totiž spěje do finále a poznáte to nejen na bolestivých zádech, ale také na chůzi. Budete se „houpat“.

5. Nevyspíte se. Sice byste měla podle chytrých knih načerpávat energii do zásoby, ale počítejte s tím, že je to nesmysl. Spát dobře se vám v posledních dnech před příchodem miminka na svět nebude. Budete se bát samotného porodu, nebude vám nejlépe, bude vás trápit noční běhání na toaletu, a jestli máte již jednoho potomka doma, počítejte s tím, že vás v noci začne potřebovat.

6. Na sex zapomeňte. Nebo naopak. Pokud si chcete ve čtyřicátém týdnu konečně ulevit a porodit, užijte si milování. Sperma obsahuje prostaglandiny, které porod vyvolávají, takže podle odborníků prý postačí milovat se třikrát po sobě a porod se vám samovolně rozjede. Jestli už tedy nechcete nosit své bříško a máte termín, můžete si takhle pomoci.

7. Těšte se a uvolňujte se. Neděste se příběhy, kterými vás zásobují kamarádky a z nichž máte pocit, že normálně a bez komplikací se v Česku nerodí, spíš se těšte na miminko, které za pár dní/týdnů budete držet v náručí. Cesta k němu (pomineme-li milování) není nijak zvlášť příjemná, výsledek ovšem stojí za to.

8. Příroda to má skvěle zařízené. Porod jako takový si při pohledu na své novorozeně vytěsníte z hlavy a časem budete chtít další zlatíčko, které má přece tak nádhernou pusinku, očička...

Ať se vám tedy daří a hlavně hodně zdraví.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Vlast, Dveře, Pór, Jak