Maminka.czSlavné maminky

Monika Marešová není zdaleka jediná: Tyhle známé mámy rodily po čtyřicítce

Dita Mrázková 14.  3.  2022
Únava, nulový spánek, úbytek energie, možné zdravotní komplikace... Nic z toho neodradí ženu, pokud se rozhodne mít děťátko. Navzdory všem předsudkům a doporučením. Které maminky o tom vědí své?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Za našich časů bylo nepředstavitelné, aby měla žena dítě po třicítce, to už bylo hodně podezřelé," vzpomínají naše babičky a možná i maminky. No, doba pokročila. Někdo těhotenství po čtyřicítce odsuzuje, lékařské názory se různí. Většina zní ale jednohlasně: Ideální věk pro početí je do 35. roku života ženy. 
Jenže... Lásce, osudu a biologickým hodinám prostě neporučíte! Když takový koktejl žena "ochutná", přestane řešit, jestli si ji na hřišti nebo ve škole bude někdo plést s babičkou.

Jaké jsou reakce známých žen na pozdní rodičovství?

Vendula Pizingerová

Prvorozenou dcerku Klárku, která podlehla leukémii, měla Vendula ve třiadvaceti, syna Jakuba ve třiatřiceti, nejmladšího Josefa dva roky před padesátkou. Rozdíly však nevidí. "Unavená jsem pořád stejně. Ano, vyspala bych se moc ráda, protože moje poslední dítě je dítětem nejnáročnějším. Rok mu byl v říjnu, chodit ale začal už mnohem dřív. Je strašně rychlý a utahá kohokoliv. Moje máma měla svatou pravdu, když říkala ono známé: malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti," svěřila se Vendula.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavné maminky, Životy slavných, Rodina a vztahy, Instagram, Syn, Dcera, Spánek, Babička, Leoš Mareš, partner, Monika Absolonová, Monika Marešová, Martina Pártlová, Petra Hřebíčková, Matouš, Vendula Pizingerová, Porod po 40, Zdravotní komplikace, Energie, Mareš, Alexa, Naturel