Maminka.czZdraví

Porod?! S naším průvodcem jej zvládnete bez problémů

Alena Čálková 19.  4.  2016
Ač se zdají poslední dny (i týdny) před porodem nekonečně dlouhé, přece jen utečou a vás bude čekat finální úkol: přivést miminko na svět. Pokud máte obavy, jak to bude probíhat a jestli to zvládnete, čtěte dál. Zvládnete to určitě!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem byla těhotná poprvé, měla jsem v posledním trimestru hlavu plnou klasického těhotenského mixu: Poznám ten porod vůbec? Budu vědět, co v kterou chvíli dělat? A co s sebou mám všechno mít?

Tehdy mě moc uklidnila slova úžasné porodní asistentky na předporodním kurzu: k porodu vlastně není potřeba nic, protože příroda maminku i děťátko vybavila úplně vším, co je k zázraku zrození potřeba. Stačí, když se v jeho průběhu budou spoléhat jeden na druhého… Chcete pravdu?

Lenka: Porodu se už nebojím. Zvládnete to taky!

Ten strach jsem před porodem měla stejně. Poprvé, podruhé, a pro jistotu i potřetí. Jde totiž o hodně a zodpovědnost nás společně s hormony nutí být ostražité a připravené. Právě proto, abychom porod co nejlépe zvládly. Tak si věřte! Půjde vám to snáz, když budete vědět, co vás v ten porodní den vlastně všechno čeká.

Motorem porodu je vaše hlava

Chcete rychlý a pohodový porod? Objednat jej bohužel nelze, ale rezervace možná je. Stačí totiž, když budete dostatečně informovaná o tom, co se při porodu děje, a zejména pak, když v jeho průběhu budete klidná. Klid je totiž podle porodníků při porodu zásadní.

„Snad největším nepřítelem zdárného a klidného průběhu porodu je stresový hormon adrenalin,“ vysvětluje gynekolog a porodník Jozef Záhumenský. „Na jedné straně potlačuje intenzitu kontrakcí, na druhé straně však zvyšuje vnímání bolestivých podnětů. Proto by měla rodička přijít k porodu co nejvíce klidná a vyrovnaná.“ Jak to udělat?

Nestresujte se zbytečnými obavami (Dopadne to dobře?), hodinami (Netrvá to už moc dlouho?), bolestí (Budu si moct od bolesti ulevit?) ani starostmi, jestli si počínáte správně, od toho máte k dispozici porodnický personál. Zkuste brát situaci tak, jak přijde, obraťte svou pozornost ke svému miminku a opakujte si jediné: My to zvládneme!

Co s sebou do porodnice?

Na porodní sál: volnou košilku, župan, 2 ručníky, teplé ponožky, přezůvky, balzám na rty, nápoj (vhodný je kolový), lehké zobání (oříšky, piškoty, čokoláda), telefon, fotoaparát, časopis, CD s oblíbenou hudbou, aroma olejíček

Na pokoj šestinedělek: 2 noční košilky s rozepínáním vpředu, 3 ručníky, neparfémované mýdlo, zubní kartáček a pastu, hřeben, gumové přezůvky, jednorázové porodnické kalhotky a vložky (2–3 balení), kojicí podprsenku, vložky do podprsenky, mast na ošetření bradavek, popř. kosmetiku, fotoaparát či videokameru, telefon (včetně nabíječky), časopis, nápoje (nesycené vody) a lehké občerstvení.

Pro miminko: jednorázové plenky velikosti 1, vlhčené ubrousky, mast na zadeček, oblečení na cestu z porodnice, kabátek, deku (v zimě fusak), autosedačku, některé porodnice uvádějí i oblečení na pobyt v porodnici.

Fáze č. 1: Jak poznám, že rodím

Až vás popadne strach z toho, že svůj porod „zaspíte“, poděkujte svému tělu, že vás na den P dokonale připravuje. V žebříčku předporodních obav totiž právě tahle drží prim a odborníci tvrdí, že jde o zcela přirozený jev, kdy jde tělu o jediné: vyburcovat maminku k ostražitosti a k dokončení potřebných příprav. Že se porod skutečně blíží, vám ve skutečnosti vaše tělo oznámí určitými signály s dostatečným předstihem až několika dnů. Pokud ho tedy budete vnímat, nemůžete nic podcenit.

Tajemný Rh faktor. Proč je důležité jej znát?

Snad jedinou chybou, kterou byste nyní mohla udělat, by bylo čekat pouze na jeden konkrétní signál (například na prasknutí plodové vody), který přijít nemusí, protože každé těhotenství i porod je prostě originál. „Každý porod je neopakovatelný a svým způsobem unikátní a může začít několika způsoby,“ potvrzuje primář a zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FN Motol Roman Chmel. „Jednotlivé známky začátku porodu jsou sice odlišné, ale přitom tak jednoduché, že je nemůžete nezaregistrovat.“

Typickou známkou blížícího se porodu je odchod takzvané hlenové zátky, který se projevuje hlenovitým zakrvavělým výtokem. Až ho zaregistrujete, neděste se, k odjezdu do porodnice je totiž ještě čas. „Tento moment signalizuje otevírání děložního hrdla v důsledku tlaku hlavičky plodu na dolní část dělohy. Děložní stahy se obvykle objevují až po několika dnech od odchodu hlenové zátky, a proto je tento moment velmi důležitý pro naplánování posledních věcí, které chcete v průběhu několika málo dnů před porodem ještě stihnout,“ upřesňuje doktor Chmel.

Až TO opravdu přijde, stane se s největší pravděpodobností jedna ze dvou nepřehlédnutelných situací: buď vám odteče plodová voda (pokud je čirá až narůžovělá, stačí se dostavit do porodnice do dvou hodin; je-li však tekutina zakalená či nazelenalá, popřípadě máte streptokokový nález v pochvě, odjeďte ihned!), anebo zaregistrujete pravidelné děložní kontrakce.

„Jasnou známkou počínajícího porodu jsou sílící a stále častější kontrakce, které jsou spojeny s bolestí. Kontrakce na začátku porodu jsou vždy pravidelné. Někdy se intenzita děložních stahů nezvyšuje postupně, ale ihned od nástupu jsou kontrakce velmi silné a pravidelné, přičemž předzvěstí začátku porodu byly několikahodinové slabé bolesti v křížové oblasti páteře. Porod může začínat i odtokem plodové vody po prasknutí plodových obalů, ovšem i kombinací všech uvedených možností,“ uvádí doktor Chmel.

K příjmu do porodnice byste se měla vydat tehdy, jsou-li intervaly mezi kontrakcemi sedm minut a délka každé z nich je přibližně 30 až 60 sekund. Že se jedná o porodní stahy, vám napoví i jejich charakteristika: donutí vás měnit rytmus dechu i věnovat jim plnou pozornost (třeba zaujetím úlevové pozice).

K cestě do porodnice vás však mohou přimět i jiné situace, jsou jimi krvácení z rodidel jasnou krví (které může signalizovat předčasné odlučování placenty) či slabší (anebo žádné) pociťování pohybů plodu. V těchto případech by vás měl zkontrolovat lékař. A kdy naopak není potřeba spěchat?

Právě při odchodu hlenové zátky, při špinění či mírném zakrvácení (může jít o reakci na podráždění porodních cest například po pohlavním styku), a dále při nepravidelných kontrakcích (poslíčky – jejich interval je stejně jako jejich délka různý a po koupeli v teplé vodě zpravidla ustupují).

Fáze č. 2: Příjem v porodnici

Počítejte s tím, že se vás při příjmu budou ptát na zdánlivé zbytečnosti a i přes silné kontrakce a zamlžené vědomí budete muset aktivně spolupracovat. Na příjem si nezapomeňte vzít všechny potřebné dokumenty: těhotenskou průkazku, občanský průkaz a kartičku pojišťovny, oddací list (jste-li vdaná), pokud jste svobodná, budete potřebovat svůj rodný list, případně doklad o určení otcovství (ten vám vystaví matrika při OÚ v místě vašeho bydliště za přítomnosti obou budoucích rodičů) a vyplněný dotazník o jménu dítěte.

Bojíte se, že nepoznáte přicházející porod?

Nebojte, vaše tělo se již připravuje na svůj výstup na pomyslnou „devítitisícovku“ a dá vám o tom rozhodně vědět. Ale jak?

  • Pokleslým bříškem (miminko se bude stále více posouvat k porodním cestám).
  • Častějšími poslíčky (kontrakce, které nepřehlédnete, avšak bez pravidelného či zkracujícího se intervalu).
  • Odchodem hlenové zátky (nahnědlý, popř. narůžovělý rosolovitý hlen s příměsí krve).
  • Častějším močením (miminko tlačí na močový měchýř a vás tak nutí běhat na toaletu mnohem častěji).
  • Průjmem (tělo se bude chtít přirozeně vyčistit a vyprázdnit, aby miminko mělo dostatečný prostor).
  • Bolestí zad, křížovými bolestmi (miminko zatlačuje děložní stěnu až ke křížové kosti).
  • Odtokem plodové vody (prasknutím plodových obalů začíná porod a měl by skončit do 48 hodin).

„Po příchodu do porodnice jsou potřebné jisté administrativní úkony a vyšetření,“ píšou zkušení porodníci doktor Vladimír Cupaník a Jozef Záhumenský ve své knize Sprievodca tehotenstvom.

„Anamnéza o zdravotním stavu těhotné, rodinných příslušníků a průběhu těhotenství, do porodopisu se zapisují také vyšetření z průběhu těhotenství, zaznamenané v těhotenské průkazce. Dále vyšetření moči, krevního tlaku, pulzu a tělesné teploty, vnější a vnitřní porodnické vyšetření, kdy lékař zhodnotí stav porodních cest (nakolik jsou otevřené) a tím posoudí stadium porodu. V případě potřeby se provádí také ultrazvukové vyšetření plodu kvůli zjištění jeho hmotnosti či průtoků. Kardiotokografický monitor snímá srdeční ozvy plodu a monitoruje činnost dělohy. Je to důležité vyšetření a v podstatě jediný způsob, jak zjistit reakce plodu na porodní zátěž.“

Na monitor CTG budete připojena zhruba 30 až 45 minut a podle výsledku celkového vyšetření pak lékař rozhodne o dalším postupu. „Můžete skončit na ‚čekatelském‘ pokoji nebo podstoupíte předporodní přípravu a přesunete se do porodního pokoje či na porodní sál, pokud bude porod již ‚v běhu‘,“ říká doktor Chmel. „Může se ale stát také to, že sice budete pociťovat děložní stahy, ale při vyšetření se zjistí, že se jedná o poslíčky, a lékař vám dovolí odjet domů.“

Fáze č. 3: Opravdu rodíme!

Porod dělí lékaři na takzvané tři doby porodní, z nichž každá má svá specifika. „Zákonitosti porodu jsou jasné: nejdříve se musejí otevřít porodní cesty, poté se těmito cestami musí děťátko dostat na svět a nakonec se musejí z dělohy vypudit zbylé části plodového vejce, tedy placenta a plodové obaly,“ vysvětluje doktor Chmel.

První doba porodní (I. DP) bývá nejdelší (u prvorodiček trvá deset až dvanáct hodin, u druhorodiček šest až osm), dochází při ní k přípravě a následnému otevírání porodních cest. Vy ji budete prožívat prodýcháváním děložních stahů, ideálně v pohybu (lehkou chůzí).

Za začátek I. DP se považuje nástup pravidelné kontrakční činnosti, konec demonstruje vznik takzvané děložní branky, což vysvětlují doktor Cupaník a docent Záhumenský takto: „Krček dělohy je před porodem nezkrácený, uložený vzadu a tuhý. V průběhu porodu se posouvá dopředu, měkne a zkracuje se. Když je krček úplně tenký, říkáme, že je spotřebovaný, a tím se vytvořila děložní branka. Ta je nejprve otevřená na prst, dva prsty, potom se již měří v centimetrech. Na konci první doby porodní je přítomný již jen její lem. Jakmile není hmatatelná žádná část branky, je branka zašlá, a tím jsou porodní cesty otevřené.“

Bolesti u porodu se nebojte, utišit ji lze hned několika způsoby:

Nefarmakologicky – vhodným dýcháním (poradí porodník), teplou koupelí, akupresurou, alternativními polohami, audioterapií, aroma/fytoterapií, masážemi, elektroanalgezií (tzv. TENS, u nás pouze raritní využití). Analgetická účinnost: 15–25 %.

Farmakologicky – inhalační analgezií (vdechováním rajského plynu) s účinností 30 %, injekčně (opiátovým roztokem) s účinností 50 %, obstřikem pochvy a hráze, paracervikální (u děložního krčku) analgezií a analgezií pudendálního nervu (vně pánve) s účinností jen místní a krátkodobou, epidurální analgezií (podáním látky přes katétr zavedený v meziobratlovém prostoru bederní oblasti zad) s účinností 90 procent.

Jinými slovy, nastává čas druhé doby porodní (II. DP), tedy samotného vytlačení plodu. „Druhá doba porodní představuje časový úsek mezi úplným otevřením porodních cest a narozením miminka,“ říká doktor Chmel. „Její délka závisí na tom, pokolikáté nastávající maminka rodí a jak dobře umí tlačit. Vliv na její délku může mít i prostornost porodních cest a to, zda se v průběhu první doby porodní hlavička miminka natočila správně tak, aby dobře prošla porodním kanálem.“ Jak dlouho tato fáze trvá?

Ve II. DP prochází plod měkkými i tvrdými porodními cestami, což může trvat až hodinu, podle lékařů však nejčastěji deset až dvacet minut. Jak ji pocítíte vy? „Vstupování hlavičky do pánve se projevuje stupňující se bolestí v podbřišku a tlakem na konečník, kterému se obtížně odolává. Tlak na konečník nutí rodičku tlačit jako na stolici. Pokud není porodnická branka (a tím i celé porodní cesty) úplně otevřená, není nastávající mamince dovoleno tlačit. Předčasné tlačení může vést k otoku branky a zpomalení porodu,“ upozorňuje doktor Chmel a dodává, že moment začátku tlačení pak prožívají nastávající maminky jako psychickou úlevu.

„Nyní konečně začíná aktivní období, ve kterém má každá nastávající maminka možnost ukázat, co v ní doopravdy je. Tlačení v druhé době porodní je totiž fyzicky a psychicky náročné, zejména pokud se jedná o první porod a porodní cesty jsou ještě příliš tuhé a tlačení trvá spíše delší dobu. Druhá doba porodní končí příchodem děťátka na svět.“

Když se miminku musí pomoct

Bohužel ne každý porod může skončit spontánní přirozenou cestou. Při náhlých komplikacích (např. nedostatku kyslíku plodu, slabých kontrakcích, únavě rodičky či silném krvácení) volí lékaři nejvhodnější porodnické alternativy, aby miminku zajistili co nejbezpečnější příchod na svět:
 

  • Porod pomocí kleští je první volbou při akutním nedostatku kyslíku plodu (jejich použití je na rozdíl od zvonu rychlejší). Kleště se zavedou mezi poševní stěnu a hlavičku plodu, kterou zlehka obepnou. Následuje plynulý tah při současném tlačení rodičky, přirozené dorotování hlavičky plodu v porodních cestách a dokončení vaginálního porodu.
  • Porod pomocí vakuumex traktoru (zvonu) přichází na řadu tehdy, je-li plod hluboko v porodních cestách, kdy již nelze provést císařský řez a nestačí ani kleště. Pelota nasazená na hlavičku plodu vytvoří bezpečný podtlak a současným tahem za pelotu s tlačením rodičky při kontrakci se dokončuje vaginální porod.
  • Porod císařským řezem se provádí v celkové či částečné anestezii. Řez na kůži se provede příčně podél stydké kosti, z dělohy se sesune močový měchýř a v tomto místě se děloha otevře. Po otevření vaku blan porodník rukou vytáhne naléhající část plodu a nakonec se tlakem na vrchol dělohy porodí celý plod. Následně se z dělohy vyjme placenta s plodovými obaly a pak se děloha zašije.

Fáze č. 4: Miminko je na světě!

V tento okamžik vás zavalí doslova euforická tsunami. Hormon oxytocin vám zakalí mozek láskou, něhou, radostí a vděčností (pozor na to, abyste třeba v rámci euforie nechtěla pojmenovat miminko podle porodníka!). Váš maličký je na světě, porodník vám ho položí na hruď, abyste se mohli společně přivítat a zkusit první přisátí k prsu. To nejnáročnější máte za sebou, porod však ještě nekončí.

Nastává poslední, třetí doba porodní, kdy dojde k vypuzení placenty. „Děloha se po porodu děťátka ihned zmenší, kontrakce dále pokračují, ale nejsou již bolestivé. Díky zmenšení dělohy nastává postupné odloučení placenty od děložní stěny a posledním zatlačením rodičky se vypudí z dělohy spolu s plodovými blánami. Po porodu placenty porodník reviduje rozsah porodního poranění, popřípadě provádí jeho pečlivé sešití,“ přibližuje doktor Chmel. Může se také stát, že se placenta neodloučí celá.

„Pokud si porodník není zcela jistý a existuje podezření, že její kousek mohl zůstat v děloze, musí se provést vyčištění děložní dutiny v celkové anestezii pomocí tupé kyrety,“ popisuje lékař. „Ponechané části placenty by v děloze mohly vyvolat zánět a krvácení, a proto je tento krátký a nekomplikovaný výkon nutné provést bezodkladně na porodním sále.

Není třeba se bát. Anesteziolog maminku na několik minut uspí a porodník zákrok vzápětí provede. Toto umělé vyčištění dělohy poněkud zkrátí dobu a sílu krvácení v šestinedělí.“ Až vás i miminko po porodu ošetří, nechají vás porodníci následující dvě hodiny v klidu na sále, abyste se mohli nerušeně sblížit. Po uplynutí této doby vás přeloží na pokoj oddělení šestinedělí a vám začne nový a krásný mateřský život!

Témata: Zdraví, Porod, Časopis Maminka, Ultrazvukové vyšetření, Charakteristika, Dostatečný prostor, Jozef, Předčasné odlučování, Naplánování, Problém, Podtlak, Kleště, Časté močení, Porodní kanál, Porodní branka, Důležité vyšetření, Tělesné teplo, Rodný list, Mateřský život, Zástupce přednosty, Občanský průkaz, Silné krvácení, Jozef Záhumenský, Vyplněný dotazník, Stresový hormon, Zdraví na Heureka.cz