Maminka.czTěhotenství

Porod se blíží. Co je třeba zařídit před a po narození miminka?

Kateřina Prachařová 9.  8.  2016
S blížícím se porodem už máte určitě domov nachystaný na příchod nového člena, taška do porodnice je v pohotovosti u dveří. Ale nezapomněla jste na nějakou důležitou administrativní záležitost? Před narozením miminka i po něm je potřeba vyřídit leccos a nechávat vše na poslední chvíli by byl zbytečný stres. Čtěte, co všechno byste si měla ohlídat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PŘED PORODEM

Přihlásit se k pediatrovi

Zejména ve velkých městech to může být náročnější úkon, než se zdá, vyhlášení pediatři mívají často již beznadějně naplněnou kapacitu nebo velmi omezený počet míst pro novorozence. Vyplatí se proto s hledáním začít opravdu včas, klidně už v pátém šestém měsíci těhotenství.

Volba pediatra je na vás - většina maminek se snaží skloubit kladné doporučení na konkrétního lékaře a dobrou dostupnost od svého bydliště. Vybrat místního lékaře je samozřejmě nejjednodušší, ale není to podmínka. Přesto zvažte, jakým způsobem se budete k pediatrovi dopravovat. V prvních týdnech a měsících života ho budete navštěvovat poměrně často.

Mateřská dovolená 2016 – vše, co potřebujete vědět

Pokud má lékař volnou kapacitu, poznamená si vaše údaje a předpokládaný termín, popřípadě místo porodu (obvykle stačí vyřídit vše telefonicky), a informuje vás, kdy ho máte s novorozencem navštívit - někteří pediatři docházejí do domácností, za jinými musíte většinou do tří dnů po propuštění z nemocnice s miminkem vy. V porodnici se vás pak na jméno zvoleného pediatra budou ptát.

Vyřídit si mateřskou dovolenou

Neboli požádat o peněžitou pomoc v mateřství. Na tu má nárok každá budoucí maminka, která prostřednictvím zaměstnavatele platila v uplynulých dvou letech alespoň 270 dnů nemocenské pojištění, nebo jej jako OSVČ platila alespoň 180 dnů během posledního roku.

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství vystavuje ošetřující gynekolog, formulář žena odevzdá zaměstnavateli a na mateřskou dovolenou nastupuje šest až osm týdnů před porodem.

Navštívit matriku

Platí pro nesezdané páry, pokud chtějí, aby dítě neslo příjmení po otci. V takovém případě je třeba podepsat na matřičním úřadu souhlasné prohlášení o otcovství. Pokud tak rodiče neučiní, dítě bude mít v rodném listě automaticky uvedeno příjmení po matce a otec v něm nebude vůbec uveden. Pak ovšem nemá vůči dítěti žádná práva ani povinnosti. Souhlasné prohlášení o otcovství vyřizuje matřiční úřad před porodem zdarma. Lze jej samozřejmě vyřídit i dodatečně po narození dítěte, například pokud to rodiče nestihli kvůli předčasnému porodu, dítě pak dostane nový rodný list. Dodatečný zápis je však zpoplatněn.

Mateřská dovolená 2016: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2016: Kalkulačka mateřské

PO PORODU

Vyřídit rodný list pro miminko

Není vždy nutností - některé porodnice tuto službu zařizují samy a rodný list pak přijde rodičům domů poštou. Jinde je však třeba vyřídit vše osobně, obvykle otec dítěte by měl do 15 dnů od porodu zajít s občanskými průkazy obou rodičů na městský úřad obce (či magistrát městské části), pod kterou spadá porodnice, v níž se miminko narodilo. Nikoli tedy na matriku podle místa bydliště! Zjistěte si tedy předem, zda toto porodnice, v níž budete rodit, řeší, nebo ne.

Nahlásit novorozence zdravotní pojišťovně

Miminko je okamžikem narození automaticky pojištěno u stejné zdravotní pojišťovny jako jeho matka. Je však třeba tuto skutečnost ještě potvrdit a dítě zaregistrovat, a to do osmi dnů od obdržení rodného listu. Poté je možné pojišťovnu případně změnit, lze to však jen jednou za rok.

Informovat zaměstnavatele

Zaměstnavatel bude požadovat buď rodný list dítěte, nebo minimálně datum narození a rodné číslo. Také bude chtít vědět, kdo z partnerů bude žádat o slevu na dani na dítě, případně s ohledem na část roku se bude informovat, jakým způsobem budete chtít vyplnit daňové prohlášení.

Přihlásit dítě k platbě za odvoz komunálního odpadu

Dělá to asi málokdo, ale skutečně je to jedna z povinností rodičů. Miminko by měli nahlásit na městském úřadu v místě svého bydliště.

Objednat se na prohlídku ke gynekologovi

Prohlídka po šestinedělí by měla být samozřejmostí, nezapomeňte se tedy včas objednat. Lékař zkontroluje stav případných porodních poranění, navrhne možnosti antikoncepce, probere s vámi eventuální potíže při návratu k sexuálnímu životu.

Poradna: Mateřská a rodičovská dovolená, vše co musíte znát
Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Praktické rady, Ošetřující gynekolog, Matriční úřad, Září, Nemocenské pojištění, Narození, Kalkulačka mateřské, Městský úřad, Pór, Rodné číslo, Mimi, Datum narození, Zář, Poslední rok, Rodný list, Komunální odpad, Porodní poranění, OSVČ, Občanský průkaz