Maminka.czTěhotenství

Porodní asistentka radí: Mají předporodní kurzy význam?

Vanda Stöckbauerová 29.  6.  2012
Porodní asistentka radí: Mají předporodní kurzy význam?
Trápí vás obavy z prvního porodu? Ztrácíte se v nepřeberném množství informací o rodičovství, které na vás chrlí internetové vyhledávače? Vaši nejistotu pomohou zahnat předporodní kurzy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud čekáte své první miminko, jistě jste nervózní a máte strach, jak vše zvládnete. Budu vědět, co dělat? Jak poznám, že opravdu rodím, a nejsou to jen poslíčci? Co když se nerozkojím? Tyto a podobné otázky se honí v hlavě snad každé těhulky. Abyste byla připravena a zbytečně se nestresovala (to je důležité nejen pro vás, ale i pro dítě), je vhodné se dopředu připravit. Jednou z možností jsou předporodní kurzy. Jejich cílem je seznámit ženu s průběhem těhotenství, připravit ji na porod, šestinedělí, kojení a co nejlépe přiblížit péči o miminko.

Jejich velkou výhodou je fakt, že se na nich můžete zeptat na vše, co vás trápí, a seznámíte se s ostatními ženami, které prožívají stejné pocity. Samozřejmě je pravda, že jednotlivé kurzy se mohou od sebe dost lišit.

Někde se pořádají jen jednorázové informativní schůzky v porodnicích, jinde i několikatýdenní lekce. Proto se dopředu informujte a zjistěte si reference, abyste nebyla zklamaná. Ideální je taková příprava, při které se nejen dozvíte vše podstatné, ale natrénujete si i praktické dovednosti. Z takového kurzu budete odcházet s dobrým pocitem. A strach z porodu? Ten bude jen minulostí.

Na nejčastější otázky spojené s předporodními kurzy jsme se zeptali porodní asistentky Lucie Markové.

* Proč jsou vlastně předporodní kurzy důležité?

Když jsem s nimi před deseti lety začínala, spočívala jejich důležitost především v poskytování co možná nejvíce informací, protože jejich dostupnost nebyla tak snadná a samozřejmá. To se týkalo i kurzů pro budoucí tatínky. Jejich přítomnost u porodu ještě nebyla samozřejmostí, takže informace kromě žen potřebovali i oni. Myslím si, že dnes je problém opačný, těhotné mají velmi často informací až příliš, hledají vše na internetu, v literatuře, časopisech... Zdrojů je opravdu mnoho.

Trochu zavádějící může být i to, že čerpají ze zahraniční literatury. Jenže co je v jiných státech možné, to se mnohdy nedá implementovat do našich podmínek. Může se tedy stát, že si nastávající maminky „vysní“ svůj porod podle zahraničních zdrojů a bývají pak překvapeny, že vše může probíhat jinak. Důležitost předporodních kurzů v dnešní době proto spatřuji především v tom, že těhotným pomáhají vyznat se v získaných informacích a soustředit pozornost jen na ty důležité, které budou k porodu opravdu potřebovat. Co však zůstalo stejné, je odbourávání strachu z porodu.

* S čím potřebují nastávající maminky nejčastěji poradit?

Je zajímavé, že téměř všechny ženy se soustředí zejména na porod a úplně zapomínají na informace týkající se dítěte. Osobně si myslím, že porod zvládnou všechny. Samozřejmě spokojenost s jeho průběhem závisí na mnoha faktorech a také na výběru porodnice. Podle mě je však velmi důležité a potřebné soustředit se i na informace o dítěti. Ať jsou to poučení o tom, co pro miminko potřebují, co mají koupit, jak s ním správně manipulovat, ale i rady o kojení, které nemusí být po porodu takovou samozřejmostí, jak si přečtou v odborných knížkách. Díky tomu, že se zkracuje doba hospitalizace po porodu, jsou tyto informace velmi cenné.

* Nabízíte také kurz „Příprava otců k porodu“. Proč by se ho podle vás měli budoucí tatínci zúčastnit?

Důvodů, proč by měli kurz absolvovat, je hned několik. Obecně si myslím, že by pár měl určitě vědět, kdy odjet do porodnice, aby si ušetřil zbytečné „výlety“. Dále se muži dozvědí něco málo o samotném porodu, jeho průběhu, o jejich úloze při něm, ale také o miminku. Opět do těchto kurzů zařazujeme péči o dítě (správná manipulace, přebalování, koupání a mnoho dalších praktických rad). V současnosti je zcela běžné, že se otec více zapojuje do péče o dítě, chodí s ženou a potomkem na prohlídky k lékaři, navštěvuje s ním zájmové kroužky. Když jsou muži do této problematiky více zahrnuti, mnohdy informace a rady sami vyhledávají. Kurz doporučuji také budoucím tatínkům, kteří ještě nejsou přesvědčeni o tom, že chtějí být s ženou na porodním sále. Mnohdy je získané znalosti přesvědčí o tom, že se tam vlastně neděje nic strašného a můžou své rozhodnutí ještě přehodnotit. Pokud však muž být u porodu nechce, tak ženám zásadně radím, ať ho nenutí.

* Myslíte si, že si žena na porodním sále opravdu vybaví všechno, co se naučila na kurzu?

Určitě se ženě nevybaví úplně vše, takovou ambici asi nemá žádná z porodních asistentek, které kurzy vedou, protože praxe je mnohdy jiná než teorie. Na samotný porod se nedá připravit na 100 %, každý probíhá jinak. Ale co je velmi důležité, je psychická pomoc během celého těhotenství a hlavně podpora ženy v tom, že porod zvládne. Také nácvik správného dýchání a následně i efektivního tlačení může samotný porod výrazně zkrátit.

* Jaké máte zkušenosti, zbaví se ženy díky absolvování kurzu obav z porodu?

Pokud kurzy neprobíhají ve velkých skupinách žen, ale jde spíše o individuální přístup, tak si myslím, že ano.

* Ve kterém týdnu těhotenství je vhodné začít do kurzu chodit?

Praktické rady týkající se správného výběru věcí pro miminko by těhotné ženy měly získat brzy. Než totiž začnou pořizovat výbavičku, je dobré o tom nejprve něco vědět, aby věci byly praktické a nekupovaly zbytečnosti, což se mnohdy ženám (hlavně prvorodičkám) stává. Přednášky, které je mají připravit na porod a miminko, mohou probíhat klidně až v poslední třetině těhotenství.

* Jak poznat dobrý předporodní kurz?

Určitě první, co by nastávající maminku mělo zajímat, je, kdo kurzy vede. Osobně jako přednášející preferuji porodní asistentky, které mají praxi z porodního sálu a umí své zkušenosti předat. V naší firmě nabízíme také návštěvní službu po porodu a laktační poradenství, což představuje výhodu pro klientku (ví, na koho se po porodu může obrátit a porodní asistentku zná). Určitě také doporučuji spíše malé skupinky, aby se ženy případně mohly svěřit se svými obavami a nebály se na cokoliv zeptat.

Témata: Těhotenství, Porodní asistentka, kurz, Pór, Asistent, Zahraniční zdroj, Řád, Asistentka, Význam, Máj, Ostatní žena