Maminka.czČasopis Maminka

Porodní asistentky: Pomáhají dětem na svět

Regina Rothová 5.  5.  2014
Porodní asistentky: Pomáhají dětem na svět
Opora a partnerka těhotné a rodící ženy to je jedna z rolí, které sehrává porodní asistentka. Tou nejdůležitější je poskytovat odbornou a kvalifi kovanou péči ženám v průběhu normálního, tedy nekomplikovaného těhotenství, porodu a šestinedělí, včetně péče o zdravého novorozence a kojence. Právě dnes si připomínáme mezinárodní den porodních asistentek. Jak to chodí ve dvou známých porodnicích, jsme se zeptali přímo samotných asistentek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle právních předpisů mohou porodní asistentky v České republice, podobně jako v ostatních zemích Evropské unie, pracovat samostatně, tedy bez odborného dohledu a bez indikace lékaře v případě fyziologického těhotenství, porodu a šestinedělí. Tento trend se snaží upevnit i nové legislativní, organizační a provozní změny, které pro rodičky, respektive i pro porodníky a porodní asistentky, připravuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Jak to vypadá v praxi na dvou z předních pražských pracovišť, jsme se zeptali Bc. Gabriely Jurigové z porodnice U Apolináře a Ivany Papírníkové, která pracuje ve Fakultní nemocnici v Motole.

Jaké služby vaše porodnice, tedy vy, porodní asistentky, budoucím maminkám nabízíte?

G. J.: V porodnici U Apolináře si můžou budoucí rodiče vybrat hned z několika nabízených služeb. V případě, že se pár rozhodne rodit u nás, provede on-line registraci k porodu. Může si vybrat, zda bude navštěvovat ambulanci pro těhotné přímo u nás na klinice. Doporučujeme to zejména registrovaným maminkám od 36. týdne těhotenství. Nabízíme cvičení pro těhotné ženy, rodiče mají možnost navštěvovat přípravný kurz k porodu, do něhož je zahrnuta prohlídka obou našich porodních sálů. Kurz je veden zkušenými porodními asistentkami, které dokážou poskytnout nejen odborné informace, ale i praktické rady a jsou schopny odpovědět na nejrůznější otázky obou budoucích rodičů.

I. P.: Podobně to funguje i v Motole. Nabízíme předporodní kurzy, prohlídky zařízení na videu. Na základě mé zkušenosti ještě připojím poznámku: Budoucí maminky by se měly, a my jim to vždy radíme, už od registrace ve 14. týdnu gravidity se všemi dotazy, obtížemi a problémy hlásit vždy ve své zvolené porodnici. Na to apeluji, protože lékaři i porodní asistentky pak vědí, jak těhotenství probíhalo, zda se vyskytly nějaké zádrhele a lépe se tak orientujeme při samotném příjmu k porodu a v jeho průběhu.

Co samotný průběh porodu?

G. J.: Snažíme se splnit rodičce její představy o vlastním porodu. Je vhodné mít napsaný seznam přání a představ, tzv. „porodní plán“ a prodiskutovat ho s porodní asistentkou a lékařem již u příjmu do porodnice. Většina přání, které rodičky ve svých plánech uvádějí, je běžná v poskytování péče během porodu i v poporodním období. Maminky si volí doprovod u porodu, průběh první doby porodní, mohou neomezeně využívat sprchu, masážní vanu, míče, masážní pomůcky, aromaterapii, můžou si přinést vlastní hudbu či vybrat polohu i během samotného porodu. Po porodu zůstává tatínek i miminko s maminkou na porodním sále až do přesunu na oddělení šestinedělí, když to jejich zdravotní stav dovoluje.

I. P.: Rodičky mají v moderním zrekonstruovaném prostředí porodnice dostatek soukromí a možnost být se svým blízkým, ať už tatínkem, kamarádkou, nebo dulou. Je jen na jejich volbě, koho chtějí mít u porodu s sebou. Společně tráví čas v soukromí porodního pokoje při takzvaném běžícím porodu. Ten nastává zhruba ve třetině porodu. Porodní pokoj má jednu část pro maminku s doprovodem a miminko, druhou tvoří pomůcky nezbytné k porodu a ošetření miminka. Součástí každého pokoje je sprcha s toaletou. K porodnímu sálu patří i předporodní JIP, kde leží maminky s hrozícím předčasným porodem nebo odteklou plodovou vodou. Radíme ženám, aby se, pokud není nález ještě dostatečný, vrátily domů a ulevily si v pohodlí svého prostředí ve vaně, s partnerem a do porodnice se vrátily, až budou kontrakce silnější a v kratších intervalech. Maminky ale většinou nechtějí, jsou úzkostné, chtějí raději zůstat v porodnici. A to i v případě, že miminko s maminkou jsou po monitoru i vyšetření zcela v pořádku a mohou s námi být v telefonickém kontaktu. Když rodička přijde na porodní pokoj, zkontrolujeme oholení a vyprázdnění a monitorujeme miminko. Pak si může nastávající maminka s partnerem užívat další čekání v klidu a intimitě. Masáže, balony, éterické oleje, čaje, všechny úlevové polohy a techniky jsou dovoleny.

Jsou ženy obecně na porod dostatečně připravené? Informované, vědí, co je čeká?

G. J.: V dnešní „informační“ době si každá žena určitě najde zdroj informací, který jí nejlépe vyhovuje. Objevuje se spíš problém, jak se orientovat v četných informačních zdrojích, jak si vybrat ten, který je po odborné stránce přínosný. Porod je pro ženu i jejího partnera psychicky i fyzicky náročný. I když se žena cítí připravená „na všechno“, při prvních bolestech, nepředvídaných událostech, komplikacích, se vynoří strach a obavy, zda to zvládne ona i miminko. Tady má porodní asistentka svou nezastupitelnou roli.

I. P.: Připravené jsou podle mého názoru tak napůl, ale především představy a realita se někdy rozcházejí. Proto jsme na sále my, porodní asistentky, abychom pomohly. Třeba s dýcháním. Tady mají i absolventky předporodních kurzů často rezervy. Chce to zbytečně se nestresovat, vše v pravou chvíli vysvětlíme. Klidná máma rovná se klidný porod. Na základě zkušeností mohu budoucím rodičkám poradit: Berte třeba porodní plán, respektive své představy o průběhu porodu, s rezervou, vše se může vyvíjet jinak. Některé představy, například čekání, až se placenta sama odloučí (mohlo by to trvat i 48 hodin), nechat plodovou vodu, až praskne sama (co když se miminko v děloze dostane do tísně a potřebuje se porod urychlit?) jsou amatérské, naivní a nereálné. Když chce tatínek, aby porod proběhl přirozeně, ale miminko se musí porodit císařským řezem ve 30. týdnu gravidity a je stav nouze, je to nesplnitelné přání. Miminko by se v takovém případě ani nenarodilo. Naštěstí naprostá většina rodiček je rozumná a jejich hlavním cílem je, aby se miminko narodilo zdravé, aby vše proběhlo co nejšetrněji, bez komplikací.

V čem si myslíte, že nová legislativa změní váš vztah - zdravotnice a rodička?

G. J.: Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví je dlouho očekávaný krok, jak vyhovět nejen rodičkám, ale i porodním asistentkám. Porodní asistentka je zcela kompetentní pečovat o ženu v těhotenství, během porodu i šestinedělí v rámci fyziologie. Studuje, stále se vzdělává, a když může i podle svých kompetencí samostatně pracovat, přináší jí to pocit uspokojení, práce ji naplňuje a baví. Budu ráda, když nová legislativa pozitivně naladí nejen rodičky, ale i nás, porodní asistentky a lékaře. Vedení fyziologického porodu porodní asistentkou probíhá v praxi již dlouho. Máme k tomu kompetence, vzdělání, zkušenosti a na našem pracovišti i podporu lékařů. Rodičky i my máme pocit jistoty, když víme, že v případě komplikací máme k dispozici materiální i technické vybavení a lékařskou péči.

I. P.: Porodní asistentky mohou rodit samy, když vše probíhá bez obtíží, v tom není problém. Bylo to tak vždy, lékař na dosah, ale nemusel být přítomen až do samotného porodu. V tom necítím velký rozdíl. Tato praxe funguje dobře. Rodičky často paradoxně samy chtějí, aby byl porodník přítomen. Zvlášť prvorodičky potřebují jistotu „na druhou“, i když všechno probíhá hladce. U nás v Motole to je nastaveno ještě tak, že ke každému porodu přichází dětská sestra a pediatr, aby si okamžitě po porodu zkontrolovali dítě, jestli je v pořádku. A porodník samozřejmě na samotný průběh porodu dohlíží. V souvislosti s novou vyhláškou vidím některé otázky, které se budou muset dořešit. Možná že MZ chce přidat kompetence porodním asistentkám, chce umožnit přístup soukromým porodním asistentkám do nemocnic, aby se zvýšil jejich počet (nedostatek porodníků je celkem známá věc). Ale s tím vyvstává řada otázek: Bude se platit porodním asistentkám odjinud, nebo naopak ony budou platit za to, že mohou na sál v Motole? Co na to zdravotní pojišťovny? Zatím velký objem rodiček zvládáme v Motole díky dokonalé organizaci a nastavení našeho zařízení.

Nejzásadnější ve vyhlášce?

G. J.: Za nejpodstatnější považuji zvaní obyvatel na screeningovou prevenci v režii zdravotních pojišťoven.

I. P.: S tím naprosto souhlasím.

(Článek vyšel v časopise Maminka 3/2014)

Témata: Časopis Maminka, Porodní pokoj, Asistent, Hlavní cíl, Svět, Fyziologické těhotenství, Právní předpis, Pór, Poporodní období, Velký objem