Maminka.czMaminka v porodnici

Porodnice u Apolináře, kde se ročně narodí až 4000 dětí, otevřela nové porodní centrum. Jak vypadají porodní pokoje?

Vanda Stöckbauerová 28.  3.  2023
Když se řekne porodnice u Apolináře, mnoho maminek si vybaví nejen špičkovou odbornou péči perinatologického centra, ale i rození v boxu „za plentou“. To je však minulostí, pražská porodnice prošla rekonstrukcí a my měli možnost, jako jedni z prvních, nahlédnout do nově zrekonstruovaných porodních pokojů, kde budou mít maminky s doprovodem soukromí. A výsledek stojí za to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poprvé po 30 letech se unikátní historická budova Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK dočkala větší modernizace. Porodnice „u Apolináře“ prošla v uplynulém roce první částečnou rekonstrukcí a nově nabízí nové porodní centrum s útulnými porodními pokoji, sálem, bezbariérovým vstupem, recepcí a především soukromím. Špičkovou péči o rodičky a novorozence, kterou klinika poskytuje již 150 let, mohou nyní lékaři a porodní asistentky nabízet v moderních a intimních podmínkách odpovídajících úrovni porodnické a perinatologické péče 21. století.

VIDEO: Podcast Maminka: Jak si vybrat porodnici?

Větší komfort

Gynekologicko-porodnická klinika, jejíž perinatologické centrum zachraňuje předčasně narozené děti už v "šedé zóně" (22.–25. týden těhotenství) a koncentruje rizikové rodičky z celé republiky, neprošla za 150 let své existence dosud žádnou celkovou obnovou. „U Apolináře dostávají pacientky naprosto špičkovou perinatologickou i neonatologickou péči a je skvělé, že tato péče nyní bude doplněna o nejmodernější vybavení, které zajistí i větší komfort pacientek i personálu. Větší psychická pohoda je jedním z klíčových faktorů nejen pro porod samotný, ale i poporodní péči o maminky i novorozence. Moc děkuji všem, kteří se na tomto díle podíleli,“ uvedl ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR.

Už žádné zástěny

Jedna ze tří největších porodnic v ČR, kde se ročně narodí přibližně 4 tisíce dětí, měla k dispozici pouze porodní pokoje oddělené zástěnami. „Současná přestavba porodních pokojů a jednoho operačního sálu za více než 60 milionů korun je první etapou celkové rekonstrukce historického areálu zemské porodnice. Příští rok bychom rádi vyhlásili architektonickou soutěž na generální rekonstrukci a dostavbu celého komplexu. Předpokládáme, že v roce 2026 by mohla být zahájena výstavba zcela nového pavilonu neonatologie. Díky podpoře našeho zřizovatele se gynekologicko-porodnická klinika posune i technicky, vybavením a interiéry na vysokou úroveň, kterou si již desetiletí drží po odborné stránce,“ konstatuje ředitel VFN prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA.

Velká výzva pro chod kliniky

Projekt modernizace porodních pokojů zahájila registrace akce na ministerstvu zdravotnictví v září 2021, samotná stavba odstartovala v říjnu 2022 a po necelých pěti měsících jsou k dispozici porodní pokoje s vlastním sociálním zařízením včetně vany nebo sprchového koutu, operační sál a recepce pro pacientky. Personál kliniky zvládl celou modernizaci bez omezení provozu, část kapacity porodnice byla dočasně přesunuta do náhradních prostor. Náměstek ředitele Úseku investic a rozvoje VFN Ing. Václav Javůrek říká: „Dnes v rámci nové moderní porodnice se nabízí rodičkám dva porodní sály s celkovou kapacitou 12 porodních lůžek, jeden ze sálů je po kompletní rekonstrukci, jsou zde čtyři moderní samostatné a bezbariérové pokoje, jejich vzhled navrhovala interiérová architektka dle současných trendů, dále je zde nová recepce, nový operační sál a nezapomněli jsme ani na pohodlné zázemí pro personál.“ 

Soukromí i odborná pomoc na dosah

Zcela nové moderní porodní centrum nabízí maximální pohodlí a soukromí pro rodičky a jejich blízké, zároveň díky specializovaným pracovištím kliniky široké spektrum předporodní, porodní i poporodní péče (viz box na konci článku). Samozřejmostí je přítomnost doprovodu po celou dobu porodu, kterou mohou maminky využít při přirozeném porodu i v případě císařského řezu. Podporují tu bonding kůže na kůži, po dotepání pupečníku novorozenec dostane čepičku, teplou deku a senzor pro kontrolu základních fyziologických funkcí. Vše se odehrává na těle matky.

V Česku se loni narodilo nejméně dětí za posledních 18 let. Jaký byl průměrný věk žen?

Porod jen s porodní asistentkou

„Zcela zdravé budoucí maminky často vítají možnost rodit pouze s porodní asistentkou, která je doprovází během celého pobytu v porodnici,“ připomíná přednosta GPK VFN a 1. LF UK prof. MUDr. David Cibula, CSc. a zdůrazňuje: „Jsme první pracoviště v republice, které se může pochlubit porodními asistentkami s akreditací ministerstva zdravotnictví pro samostatnou práci v případě fyziologických porodů.“ Pocit bezpečí zaručuje stálá dostupnost špičkového týmu perinatologů, neonatologů, anesteziologů a specialistů intenzivní medicíny.

Samozřejmostí je stálá dostupnost (24 hodin/7 dní v týdnu) všech druhů porodní analgezie. Rodičky mají možnost využít metod jak farmakologických, včetně epidurální analgezie, tak nefarmakologických, jako je teplá sprcha, polohování, akupresura, aromaterapie. Všechny metody jsou aplikované vždy po dohodě s rodící ženou.

Respektující přístup v příjemném prostředí

Porodní pokoje jsou vkusně a efektivně vybavené, aby měla žena vše při ruce. Díky světle zelené výmalbě působí uklidňujícím dojmem. „Fyziologický porod vnímáme jako přirozený děj, při kterém je nezbytná vzájemná důvěra mezi rodičkou, porodní asistentkou, případně lékařem,“ vysvětluje porodní asistentka Pavlína Jirásková a doplňuje: „Naším cílem je maminkám poskytnout individuální a respektující přístup v průběhu celého pobytu v naší porodnici. Snažíme se vyhovět všem jejich představám a přáním. Zároveň však klademe důraz na maximální bezpečnost a odbornost. Hezké, klidné a příjemné prostředí našich nově zrekonstruovaných porodních pokojů přinese větší soukromí pro maminky a jejich doprovod v průběhu celého tohoto důležitého okamžiku jejich života, kterým porod bezpochyby je.“

Než maminka opustí porodnici

Se zkušeným personálem včetně laktační poradkyně se maminky mohou setkat již na kurzech předporodní přípravy nebo následně po porodu na oddělení šestinedělí. Po celou dobu hospitalizace jsou tu k dispozici výuková videa a informační letáky o podpoře kojení, maminky mají možnost zakoupení vhodných pomůcek. Po propuštění domů v případě potřeby funguje laktační poradna. Po nekomplikovaném porodu a při dobré adaptaci novorozence mohou být maminky propuštěné domů s možností následné kontroly novorozence v porodnici.

Klystýr, holení, nástřih a další rutinní postupy u porodu. Jsou opravdu nutné? Zeptali jsme se porodní asistentky

Porodní centrum je jenom začátek

V rámci komplexní obnovy kliniky projde postupně technickou opravou celá budova vně i uvnitř. V nevyhovujícím stavu je střecha, římsy i fasády z lícových cihel. Je potřeba vyměnit inženýrské sítě, adaptovat zázemí pro lékaře a personál, prostory pro stravování rodiček nebo kompletní moderní sociální zařízení. Přístavba nového pavilonu neonatologie završí generální proměnu Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK na pracoviště 21. století i svým vzhledem, vnitřním uspořádáním a vybavením pro pacienty. Do doby velké rekonstrukce je ale v plánu řada drobnější úprav, z nichž první odstartují již v dubnu.

Jaké služby před porodem porodnice nabízí?

  • Kurzy předporodní přípravy – společně s partnerem se nastávající maminky mohou seznámit s porodními asistentkami, s porodnicí a připravit se lépe na porod
  • Přednášky pro těhotné – dozví se podrobnější informace o jednotlivých tématech, jako je první pomoc u novorozenců, správná manipulace s miminkem nebo příprava porodních cest
  • Cvičení pro těhotné – zaměřuje se na udržení kondice během těhotenství a přípravu těla k porodu pod vedením zkušených fyzioterapeutek
  • Individuální konzultace – možnost konzultací porodních přání a jiných témat s porodními asistentkami

služby po porodu a novinky

  • Cvičení pro ženy po porodu – je zaměřené na podporu hojení, zpevnění pánevního dna a návrat fyzické  psychické kondice. K dispozici jsou i konzultace zaměřené na individuální obtíže (rozestup svalů stěny břišní atd.)
  • Konzultace s nutriční terapeutkou nebo s klinickou psycholožkou
  • Laktační poradna - primárně je určena všem maminkám, které porodily ve VFN, po dohodě lze využít i pro pacientky z jiných porodnic
  • Novinka: Ambulance pro opakované těhotenské ztráty, která je určená ženám, které plánují další těhotenství po opakovaných závažných těhotenských komplikacích, jako jsou opakované potraty, předčasný porod či nevysvětlitelné úmrtí plodu.
  • Novinka: Ambulance po komplikovaném porodu a těhotenství. Je určená ženám po komplikovaném těhotenství nebo porodu (např. preeklampsie, růstová restrikce plodu či velká ztráta krve při porodu)
Taška do porodnice. Co všechno do ní nezapomenout přidat a kdy začít s balením?

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Novorozenec, Porodnice, Porodní asistentka, Apolinář, hospitalizace, Klinika, reportáž, Pokoj, Rodička, MBA, Porodní centrum, Česká republika, Rekonstrukce, Salem, David Cibula, LF UK, Propuštění, Pavlína Jirásková, Maminka