Maminka.czTěhotenství

Porodnice: Všechno, co jste chtěla vědět, ale bála jste se zeptat... 2. díl

Markéta Kotlánová 9.  12.  2011
Jestli na pobyt v porodnici budete vzpomínat s láskou, může ovlivnit i „vylosovaná“ spolubydlící na pokoji. Není-li to vaše krevní skupina, nenechte se otrávit, za pár dní jdete domů...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

Na oddělení šestinedělí si připravte

a) pro sebe

  • vložky do podprsenky
  • 2–3 noční košile
  • jednorázové kalhotky
  • podprsenky na kojení

b) pro děťátko
Už při výběru porodnice se informujete, jaké pomůcky vám novorozenecké oddělení dá k dispozici a co si musíte donést z domova.Vždy si ale s sebou vezměte:

  • plenky
  • vlhčené ubrousky
  • kosmetiku pro miminko (v prvních dnech po porodu je však ideální nepoužívat žádnou)
  • oblečení na cestu domů

6. Strava v nemocnici prý není nic moc, mám si přivézt další jídlo, nebo mi bude stravu vozit můj partner, abych mohla zdravě kojit?

Dieta na porodnici je tzv. šetřící, tedy taková, která je ideální například pro ženy po porodu. Záleží samozřejmě na vaší chuti. Nemůžete ale čekat, že by se strava v nemocnici mohla rovnat jídlům v nejvybranějších restaurací. Je ale vyvážená, takže odpovídá výživovým potřebám. V porodnici samozřejmě respektují vaše přání, jako je vegetariánská strava či diabetická dieta, pokud trpíte cukrovkou. Máte-li chuť na něco jiného, tak si jídlo můžete nechat donést z domova, v malém množství by vám ani děťátku neměl žádný pokrm vadit. Pokud jde o „zdravé kojení“, tak k tomu je nemocniční strava dostatečná.

7. Proč mě budí tak brzo kvůli teploměru?

Maminkám se teplota měří vždy ráno a odpoledne (pokud nemají horečku). Ráno sestru čeká roznášení léků, měření tlaků, odběry krve, těhotným je potřeba natočit monitory, jestli je s děťátkem vše v pořádku. To všechno musí stihnout do šesti hodin do rána, kdy ji přijde vystřídat denní služba. Denní sestry už mají zase na starost maminky, které jsou plánovaně přijímané k hospitalizaci, na císařský řez, vizity, vyšetření a podobně. Noční sestra většinou slouží sama, a protože má často i třicet pacientek, nejzazší doba, kdy musí začínat „obíhat“ pokoje, je 5. hodina ranní. Rozhodně vás tedy nebudí jen z rozmaru. Zkuste pochopit, že dělá jen svoji práci.

8. Nechci své miminko koupat denně, ale v porodnici mě k tomu nutili. Z jakého důvodu a můžu to odmítnout?

Odmítnout to samozřejmě můžete. Není ani vhodné děťátko koupat každý den.
Stačí jednou za 2–3 dny. Dítko si tvoří na kůži ochranný film a při každodenním koupání byste jej neustále smývala.
Každý den je však nutné omýt všechna místa, kde se tvoří opruzeniny. Stačí to ale pouze žínkou namočenou ve vodě.

Jde o místa, kde se kůže přehýbá – pod krčkem, za krčkem, v podpaží, na předloktí, zápěstí, na nožičkách a nakonec se vždy myje genitál a zadeček. Omývání těchto míst zajistí dostatečnou hygienu, která vám pomůže v boji proti opruzeninám. V létě, kdy se děťátka zpotí, je klidně můžete otřít několikrát za den.
Nezapomínejte je poté osušit.

9. V porodnici používají pro hygienu přípravky značky, která mi nevyhovuje, můžu to odmítnout? Případně si přivézt svoje?

Opět samozřejmě odmítnout můžete.
Je to vaše děťátko a rozhodujete o něm pouze vy. Kvůli případnému pozdějšímu nedorozumění to ovšem doporučuji předem říct dětským sestřičkám – že si přejete, aby umývaly vaše děťátko pouze v čisté vodě. V dnešní době plné alergií má tento požadavek víc a víc maminek, takže se vůbec nemusíte bát, že by se na vás sestry dívaly nechápavě. Pokud byste se přece jen setkala s nepochopením, nic si s toho nedělejte, a máte-li k svému rozhodnutí důvod, tak si za ním stůjte.
Jestliže chcete používat svoje přípravky, pak si myslím, že by to neměl být problém, ale pro jistotu se předem zeptejte sestřiček.

10. Mám o svého potomka strach – když budu zvonit na sestřičku, bude se na mě kvůli tomu zlobit?

Rozhodně se na vás zlobit nebude.
Vždy když se budete bát o zdraví svého miminka, neváhejte a hned zvoňte. Je lepší sestřičky zavolat, byť by nakonec ani nebyly potřeba, než danou situaci podcenit, což by někdy mohlo mít až smrtelné následky. Snad jediné, kdy by se na vás zlobily, je situace, ve které byste využívala alarm jako prostředek, jak se jich dovolat. Bohužel jsou dnes maminky, které jej užívají nejen k tomu, když potřebují pomoci s kojením nebo čisté prádlo na děťátko, ale dokonce si takto sestry volají, aby jim zavřely okno na pokoji. Prosím nezapomeňte, že alarm znamená POZOR – nějaké dítko se dusí či je jinak ohroženo na životě. A pro sestry je jeho zvuk stresující situace.

11. Ve sprše ze mě druhý den po porodu vypadl velký krvavý koláč. Vypadalo to jako kus dělohy a sestra mi vynadala, že plaším zbytečně, že jsem „blbá“. Můžu si někde stěžovat?

V dnešní době plné žalob a stížností by si něco takového sestra nedovolila říct jen tak. Je mnoho maminek, jež si krev, která z nich po porodu odchází, pletou s dělohou nebo játry. Většina sester to bere s úsměvem a snaží se vysvětlit, že rozhodně o dělohu, natož o játra nejde, že se jedná o očistky, které jsou naprosto běžné. Obvykle vás sestřička ještě rychle vyšetří, zda se vám zavinuje děloha. Její nedostatečné stahování by totiž mohlo způsobit větší krvácení.
Pokud by vám přece jenom připadalo, že sestřička přehnaně reagovala, tak si s ní nejprve zkuste promluvit, třeba jste se jen přeslechla. Jestliže na vás i tak bude nepříjemná, můžete si samozřejmě stěžovat u jejích nadřízených – staniční či přímo vrchní sestry.

ČTĚTE TAKÉ: Lucie Bílá: „Když jsem zamilovaná, hubnu snadněji“

Další možností je písemná stížnost.
Záleží na vás, zda si vše chcete vyřešit sama se sestrou, anebo přímo s nemocnicí. Pokud by došlo k nějakému konfliktu, snažte se na to nemyslet a nekazit si tak první dny s děťátkem.

12. Chci si jít zapálit. Mám dát dítě na sesternu, nebo je nechat v pokoji?

Hlavně byste především vůbec neměla kouřit. Není to zdravé nejen pro vás, ale hlavně ani pro vaše děťátko, kterému se nikotin dostane do těla. Hůře pak přibývá na váze, může být velmi neklidné, trpí častěji nemocemi dýchacích cest a vám se bude méně tvořit mateřské mléko.

Jestliže byste nechtěla s kouřením přestat, vždy dejte děťátko na tu chvíli na sesternu a nikdy jej nenechávejte samotné na pokoji. Může se stát, že začne blinkat, zvratky by mohlo vdechnout a udusit se. Snažte se omezit počet cigaret na minimum a kouřit jděte hned po skončení kojení, aby se do děťátka dostalo méně nikotinu. Často se maminky kuřačky diví, že jejich miminko tolik pláče, je křečovitě stáhnuté a značně neklidné. Velmi je pak překvapí, když jim sestry vysvětlují, že to jsou abstinenční příznaky. Dítka, jejichž matka kouří, jsou stejně závislé na „své dávce“ jako ona.

13. Moje Sousedka na pokoji pořád v jednom kuse kouká na televizi. Můžu ji požádat, aby ji vypnula?

Můžete, ale záleží na její dobré vůli, zda televizi vypne. Totéž můžou udělat sestry. Pokud to ale nebude zrovna v době nočního klidu, přikázat jí to bohužel nesmí. Nezbývá než doufat, že sousedka bude rozumná. Jestliže by to pro vás bylo nesnesitelné, zkuste sestru poprosit, zda by vás nepřestěhovala jinam. Když uvidí, že se s maminkou nedá dobře domluvit a bude volný pokoj, určitě vás přestěhuje.

14. Hodně mě bolí nastřižená hráz, doktorka řekla, že je to normální. Můžu si vzít nebo žádat něco na bolest?

Bolestivost hráze určitě normální je, obzvlášť v prvních dnech po porodu. Stejně tak máte určitě nárok na její tlumení. Sama si však rozhodně žádný lék bez předchozí domluvy s lékařkou neberte. Ne všechny totiž lze užívat při kojení. Od bolesti hráze výborně pomůže ledování. Jizva se znecitliví a vy zase chvíli můžete „fungovat“ normálně. Pokud byste už byla doma a cítila v místě jizvy velký tlak či tepání, určitě navštivte svého ošetřujícího gynekologa, aby se vám na šití podíval, zda náhodou nevzniká zánět.

15. Hrozně se těším domů, můžu si pobyt v nemocnici nějak zkrátit, nebo ty čtyři dny platí pro všechny?

Záleží na stavu vašem a vašeho děťátka. Je stanoveno, že dítě by mělo být v nemocnici 72 hodin po porodu. Je to dostatečně dlouhá doba, při níž se projeví mnoho nemocí (žloutenka) a vrozených vad – například srdce a podobně. Je vhodná také na všechna vyšetření, jako je třeba odběr krve na metabolické vady. Lékař vás propustí domů, pokud jste naprosto v pořádku, u miminka platí totéž, a navíc musí přibírat na váze. Nesmí mít také velkou žloutenku. Jestliže byste chtěla opustit nemocnici dřív než 72 hodin po porodu, musíte podepsat reverz.
Byl-li vám proveden císařský řez, pak se odchází většinou až pátý den po porodu.
Důvodem je váš zdravotní stav. Přece jen jde o břišní operaci. V případě, že by vám lékař výslovně doporučoval, abyste zůstala na oddělení, měla byste ho poslechnout, jistě má pro to pádné důvody.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Porodnice, Měření tlaku, Roznášení, Lucie Bílá, Bál, Reverz, Vegetariánská strava, Čisté prádlo, Nemocniční strava, Noční košile, Abstinenční příznak, Stresující situace, Pór

Video