Maminka.czTěhotenství

Porodnice: Všechno, co jste chtěla vědět, ale bála jste se zeptat...

Markéta Kotlánová 9.  12.  2011
Pročtěte si odpovědi na patnáct důležitých otázek k pobytu v porodnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Co si vzít s sebou? Mohu se sama rozhodovat?

5. Co všechno by mělo obsahovat zavazadlo do porodnice?

Tašku či kufr si připravte raději dostatečně dlouho dopředu, abyste je v případě nutnosti mohla kdykoli popadnout, na nic nečekat a jet do nemocnice. Rozhodně si nezapomeňte s sebou přibalit

Doklady

  • oddací list, pokud jste vdaná
  • nejste-li vdaná či v případě, že čekáte děťátko s partnerem, který není váš manžel, musíte mít s sebou určené otcovství, potvrzené matrikou podle trvalého bydliště
  • pokud jste rozvedená, nezapomeňte s sebou vzít rozsudek o rozvodu
  • těhotenskou průkazku
  • občanský průkaz a kartičku pojištěnce
  • všechny léky, které užíváte
  • vyplněný dotazník o jménu děťátka

Věci k porodu

  • pití – ideálně neperlivou vodu
  • hygienické potřeby a pantofle do sprchy
  • přezůvky
  • noční košile – na rozepínání, kvůli kojení
  • můžete si přichystat i vlastní pomůcky ke zpříjemnění první doby porodní (například CD, masážní „autíčka“, olejíčky a podobně, mnoho věcí vám zapůjčí porodní sál)

Na oddělení šestinedělí: pro sebe

  • vložky do podprsenky
  • 2–3 noční košile
  • jednorázové kalhotky
  • podprsenky na kojení

Na oddělení šestinedělí: pro děťátko
Už při výběru porodnice se informujete, jaké pomůcky vám novorozenecké oddělení dá k dispozici a co si musíte donést z domova.Vždy si ale s sebou vezměte:

  • plenky
  • vlhčené ubrousky
  • kosmetiku pro miminko (v prvních dnech po porodu je však ideální nepoužívat žádnou)
  • oblečení na cestu domů

6. Strava v nemocnici prý není nic moc, mám si přivézt další jídlo, nebo mi bude stravu vozit můj partner, abych mohla zdravě kojit?

Dieta na porodnici je tzv. šetřicí, tedy taková, která je ideální například pro ženy po porodu. Je vyvážená, takže odpovídá výživovým potřebám. Záleží samozřejmě na vaší chuti, nemůžete ale čekat, že by se strava v nemocnici mohla rovnat jídlům v nejvybranějších restaurací.

V porodnici samozřejmě respektují vaše přání, jako je vegetariánská strava či diabetická dieta, pokud trpíte cukrovkou. Máte-li chuť na něco jiného, tak si jídlo můžete nechat donést z domova, v malém množství by vám ani děťátku neměl žádný pokrm vadit. Pokud jde o „zdravé kojení“, tak k tomu je nemocniční strava dostatečná.

7. Proč mě budí tak brzo kvůli teploměru?

Maminkám se teplota měří vždy ráno a odpoledne (pokud nemají horečku). Ráno sestru čeká roznášení léků, měření tlaků, odběry krve, těhotným je potřeba natočit monitory, jestli je s děťátkem vše v pořádku. To všechno musí stihnout do šesti hodin do rána, kdy ji přijde vystřídat denní služba.

Denní sestry už mají zase na starost maminky, které jsou plánovaně přijímané k hospitalizaci, na císařský řez, vizity, vyšetření a podobně. Noční sestra většinou slouží sama, a protože má často i třicet pacientek, nejzazší doba, kdy musí začínat „obíhat“ pokoje, je pátá hodina ranní. Rozhodně vás tedy nebudí jen z rozmaru. Zkuste pochopit, že dělá jen svoji práci.

8. Nechci své miminko koupat denně, ale v porodnici mě k tomu nutili. Z jakého důvodu a můžu to odmítnout?

Odmítnout to samozřejmě můžete. Není ani vhodné děťátko koupat každý den,
stačí jednou za 2–3 dny. Dítko si tvoří na kůži ochranný film a při každodenním koupání byste jej neustále smývala. 

Každý den je však nutné omýt všechna místa, kde se tvoří opruzeniny. Stačí to ale pouze žínkou namočenou ve vodě. Jde o místa, kde se kůže přehýbá – pod krčkem, za krčkem, v podpaží, na předloktí, zápěstí, na nožičkách a nakonec se vždy myje genitál a zadeček. Omývání těchto míst zajistí dostatečnou hygienu, která vám pomůže v boji proti opruzeninám.

V létě, kdy se děťátka zpotí, je klidně můžete otřít několikrát za den. Nezapomínejte je poté osušit.

9. V porodnici používají pro hygienu přípravky značky, která mi nevyhovuje, můžu to odmítnout? Případně si přivézt svoje?

Opět samozřejmě odmítnout můžete. Je to vaše děťátko a rozhodujete o něm pouze vy. Kvůli případnému pozdějšímu nedorozumění ovšem doporučuji předem říct dětským sestřičkám, že si přejete, aby umývaly vaše děťátko pouze v čisté vodě.

V dnešní době plné alergií má tento požadavek víc a víc maminek, takže se vůbec nemusíte bát, že by se na vás sestry dívaly nechápavě. Pokud byste se přece jen setkala s nepochopením, nic si s toho nedělejte, a máte-li k svému rozhodnutí důvod, tak si za ním stůjte.

Jestliže chcete používat svoje přípravky, neměl by to být problém, ale pro jistotu se předem zeptejte sestřiček.

10. Mám o svého potomka strach – když budu zvonit na sestřičku, bude se na mě kvůli tomu zlobit?

Rozhodně se na vás zlobit nebude. Vždy, když se budete bát o zdraví svého miminka, neváhejte a hned zvoňte. Je lepší sestřičky zavolat, byť by nakonec ani nebyly potřeba, než danou situaci podcenit.

Snad jediné, kdy by se na vás zlobily, je situace, ve které byste využívala alarm jako prostředek, jak se jich dovolat. Bohužel jsou dnes maminky, které jej užívají nejen k tomu, když potřebují pomoci s kojením nebo čisté prádlo na děťátko, ale dokonce si takto sestry volají, aby jim zavřely okno na pokoji.

Článek pokračuje v další kapitole

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Porodnice, Noční košile, Vyplněný dotazník, Čekat děťátko, Pór, Roznášení, Kvalitní péče, Záchranka, Abstinenční příznak, Bál, Měření tlaku, Nemocniční strava, Fyziologické těhotenství, Čisté prádlo, Vegetariánská strava, Reverz