Maminka.czTěhotenství a porod

„Porodnicová přátelství“ jsou trvanlivá

Martina Machová 6.  8.  2013
Také jste si z porodnice odvezla nejen miminko, ale i krásné přátelství na celý život? „Porodnicová přátelství“ totiž bývají trvanlivá, pouta navázaná v citově i fyzicky velmi vyčerpávajícím a velmi intenzivním období života jsou podivuhodně silná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porodnice je mikrosvět, jiná planeta, jiná dimenze. V porodnici se děje jedna z nejúžasnějších věcí v lidském životě – přichází na svět nový život, „klube se“ v bolestech, tak trochu obestřen tajemstvím, naprosto zjevně zahalen do velkého napětí a očekávání. Navíc jsme v tomto podivuhodném, uzavřeném a trochu sterilním mikrosvětě všechny na jedné lodi, všechny nás v něm čeká velký okamžik, cesta zpět neexistuje.

Problémy, které zde řešíme, jsou si obvykle velmi podobné. Aby ne, mají společného jmenovatele – nového člena rodiny. Vše je umocněné ztrátou intimity, její hranice se posouvají, mnohdy naprosto padají a kupodivu nám je to často docela jedno.

Semlely jsme úplně všechno, bylo to tak trochu jako na táboře

Budíček! Místo rozcvičky vizita maminek, snídaně, po snídani vizita miminek, po vizitách „drbání“ nemožných doktorů (nebo naopak chválení krásných lékařů), kojení, bolení, chlazení namožených partií, přebalování, koupání, vážení, nadávání na jídlo, výměna „proviantu“ od návštěv, uklidňování spolubydlící, uklidňování miminka (vlastního), první bobek, hlášení bobku – zkrátka tábor jak vyšitý!

Pokud jste v takovém prostředí měla štěstí na spolupacientku, a padly jste si do oka i do noty, pravděpodobně jste se v porodnici neviděly naposledy. To, co jste totiž za několik málo dní společně prožily, vydá v běžném životě na pěknou řádku měsíců. A pokud jste měly klidná miminka, zbyl čas i na povídání, kdy se obvykle „semlelo“ úplně všechno.

Ahoj – a určitě zavolej!

Zavolaly si, poslaly fotky, vyměnily SMS a nakonec si poprvé společně vyrazily s kočárkem, časem si troufly i na delší společné výlety, dokonce rodinné víkendy, přišlo i první vínko bez dětiček, pak druhé, třetí – čas letí a děti jsou do školy, ony jsou již pár let zpět v práci. Jedno manželství nevydrželo, jedno se podařilo po krizi slepit. Z radosti a euforie se narodilo další děťátko. Události přicházejí a odcházejí, ale jejich v porodnici narozené přátelství přetrvává. Nepoznaly jste se v tom, milé čtenářky?

Témata: přátelství, Mikrosvět, Nejúžasnější věc, Spolubydlící, Velký okamžik, Bobek, Vizita, Hlášení, Pór