Maminka.czPorod

Domácí porody? Senátoři jednají s porodními asistentkami

Gabriela Kolinová 11.  2.  2020
Porodní asistentky by mohly vést i porody v domácím prostředí. Jejich pravomoc řeší návrh zákona o České komoře porodních asistentek, který připravil senátor za KDU-ČSL Lumír Kantor spolu s dalšími senátory. Některé porodní asistentky považují návrh za nešťastný a chtějí další jednání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Současná legislativa neumožňuje porodním asistentkám vedení domácího porodu, to by se ale mohlo změnit. Zákon, kteří míří do Senátu, by měl hlavně stanovit práva a povinnosti porodních asistentek, které budou sdružené v nově vzniklé České komoře porodních asistentek. Ta by se tak stala podle Kantora jediným a tudíž i silným partnerem pro ministerstvo zdravotnictví a odborné lékařské společnosti. 

Návrh zákona prý i počítá s možností porodu v domácím prostředí: „Ano, porody doma za asistence porodních asistentek nejsou vyloučeny. V návrhu zákona to není explicitně vyjádřeno, ale chceme tu konečně dojít k nějakému závěru po několika letech dohadování,“ řekl serveru Maminka.cz senátor Kantor, který je i zároveň dětským lékařem.

Návrh by prý mohl umožnit rodičům, kteří si přejí přivést na svět potomka v domácím prostředí, porod za doprovodu porodní asistentky zkušené, přezkoušené, vedené jasnými metodikami a kárně odpovědné. "Jde o to, aby zde systém vzdělávání v oboru. Aby k porodům nemohly jít například čerstvé absolventky školy bez praxe. Chceme se inspirovat zahraničím, kde domácí porody za odborné asistence fungují," vysvětlil Kantor. 

Aneta Krejčíková je opět těhotná. Druhé dítě si přeje porodit doma

Podle něj je i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ochotný návrh zákona o České komoře porodních asistentek podpořit: „Nevidím důvod, proč nepodpořit myšlenku, která zkrátka dává smysl,“ uvedl například pro televizi Prima. "Teď záleží na zákonodárném procesu, jak bude návrh přijat," dodal Kantor, který podle svých slov už téměř dva a půl roku vyjednává se všemi organizacemi porodních asistentek. "Tento návrh jsem předložil, abych se porodních asistentek zastal, některé to berou opačně. Za téměř tři roky jsme mohli někam dojít, ale poslední rok přešlapujeme na místě. Ten zákon je vyvážený, ale například pro Unii porodních asistentek svým způsobem nepřijatelný," tvrdí senátor. 

Znění navrhovaného zákona o České komoře porodních asistentek

Rada Unie porodních asistentek (UNIPA) kritizuje rychlost, jakou došlo k předložení rozpracovaného návrhu zákona bez diskuze nad připomínkami ze strany UNIPA: „Přesto, že byl senátor Lumír Kantor na setkání přizván, žádného se nezúčastnil. Toto jednání ze strany pana senátora považujeme za nekorektní,“ píše se na stránkách Unie porodních asistentek

Co vadí porodním asistentkám z UNIPA? 

Požadavky na vybavení porodní asistentky při poskytování služeb ve vlastním sociálním prostředí pacienta 

  • vyšetřovací světlo
  • sterilní svorka nebo gumička na pupečník
  • sterilní nůžky
  • fetální doppler
  • pulzní oxymetr
  • odsávačka
  • laryngoskop a pomůcky k zajištění dýchacích cest
  • přenosná váha pro novorozence
  • měřidlo délky novorozence
  • vaginální zrcadla
  • zdroj medicinálního kyslíku

Porodní asistentky i přesto návrh zákona vítají: „Souhlasíme s tím, že je nutná regulace profese, ale v tom smyslu, aby byla porodní asistentka plně uznána jako kompetentní zdravotník k péči o zdravou těhotnou a rodící ženu a ženu a dítě po porodu,“ uvádí Ivana Königsmarková, prezidentka Unie porodních asistentek.

Můj porod, moje volba: Přidejte se k výzvě Chci si rodit po svém!

„Zákon jsem předložil ve znění, v němž mi ho předložila Společnost porodních asistentek a Komora porodních asistentek. Unie porodních asistentek nepovažuje tento návrh zákona za projednaný,“ reagoval Kantor. Proto se rozhodl se, že pozve k jednání všechny tři profesní organizace porodních asistentek společně s právníky. Setkání se uskuteční 18. února 2020 ve 14 hod v Senátu.

"Ten třicetiletý blok, který tu je mezi porodníky, neonatology a některými porodními asistentkami, je neproduktivní a je to velká ostuda českého zdravotnictví," dodává senátor. 

Domácí porody v ČR

Každá žena se může svobodně rozhodnout, zda bude rodit v nemocnici, nebo doma. Pokud ale u plánovaného domácího porodu asistuje jakýkoli zdravotník, včetně porodních asistentek, hrozí mu pokuta a v krajním případě i trestní stíhání. Například v Nizozemsku nebo Británii mohou porodní asistentky k domácím porodům chodit zcela legálně. Odborná veřejnost je v ČR dlouhodobě proti domácím porodům.

Po porodu rychle domů! Ambulantní porod si dohodněte s pediatrem
Témata: Porod, Porodní asistentka, Chci si rodit po svém, odsávačka, UNIPA, Ambulantní porod, Dom, Pokuta, Lumír Kantor, KDU-ČSL, Adam Vojtěch, Lumír, Ivana Königsmarková, Pór, Senát, Asistent, Návrh, Zákon, Prezidentka, Návrh zákona, Česká lékařská komora, Česká asociace sester, Ostuda, Jed, Kantor