Maminka.czPorod

Poselství porodních bolestí. O čem vás informují?

Jana Potužníková 14.  10.  2016
Skoro každá nastávající maminka se jich děsí. Porodní bolesti ale vůbec nemusíte vnímat negativně. Jsou to totiž jediné bolesti, které nesignalizují, že je něco špatně. Jako jediné říkají, že se děje něco úžasného a vy jste toho součástí, navíc mohou být velkým přínosem i prožitkem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepřítel stres

Ano, stres je velký nepřítel. Právě ten vás sevře, když vás někdo vyruší, brzdí, když máte něco podepisovat, když se vás dotýkají, a vy to tak zrovna nechcete. A jste-li uvnitř sevřená, jak se asi jde miminku na svět? Bolestivěji i zdlouhavěji. Bylo by ideální, kdyby porodníci respektovali, co všechno vás při porodu vyrušuje z koncentrace.

Protože tehdy potřebujete, abyste se bolesti nebránila, ale přijímala ji. Porodní bolesti je prostě ideální netlumit, ale prožít. Vézt se z jedné kontrakce na druhou, vnímat jejich rytmus, jako vnímáte rytmus hudby, prodýchávat, být ve spojení s miminkem a připomínat si, že s každou bolestí je vám blíž, protože ono je a přesně to vám bolest říká: „Už je tu, připrav se, budeš máma!“

Důležitá příprava

Tohle všechno se můžete naučit předem. Chodit na kurzy, číst si o takzvaných hypnoporodech, orgasmických porodech, při nichž ženy umí zažívat opravdu tytéž pocity jako při vyvrcholení. A vůbec nejvíc by nám všem asi pomohlo, kdyby pro nás zrození nového života bylo víc součástí života.

Za neuvěřitelně fascinující považuju fakt, že bolesti ve vteřině odezní. Jakmile je dítě na světě, o ničem nevíte, tělo nebolí (pokud se vám vyhnula porodní zranění). Mohou za to opět hormony lásky. A věřte, přijdou i u vás!

Kdybychom měly co nejvíc příležitostí se s ním setkávat, od dětství či dospívání tak, jako to bývalo kdysi úplně běžné. Kdybychom víc sdílely s předchozími generacemi a ty nás neděsily zkazkami o tom, že porod se musí prostě přežít. Mimochodem, v těhotenství jsem byla asi vůbec nejvíc alergická na větu: Zvládly to miliony žen před tebou, zvládneš to taky.

Vadilo mi to a stresovalo mě to. Nebavilo mě být na hromadě s miliony žen, protože mi přišlo, že se tím důležitost porodu i zvládnutí bolestí vůbec podceňuje, bagatelizuje, když přece „rodila každá“. Vy si vůbec nic namluvit nenechte. Neposlouchejte škarohlídy, nenechte se děsit ani stresovat tím, že to bude strašné. Zkuste vzít porod i bolesti, jež s ním přijdou, jako výjimečnou cestu k sobě, svému mateřství a dítěti.

A co na to miminko?

Určitě by bylo zajímavé vědět i to, jak svou cestu na svět vnímá miminko samotné. Musí cítit tlak, když prochází těsným prostorem. Cítí ale i to, že jeho příchod bolí také mámu? A co to s ním dělá? Kdybyste se zeptala třeba zastánců regresních terapií, asi by vám řekli, že spousta miminek se cítí až provinile za to, že mámě působí jejich příchod na svět bolest.

A že z toho, jak proběhne porod, se pak nastaví celý vztah mámy a dítěte. Věřte jim nebo ne, faktem je, že o vnímání porodních bolestí dětmi přicházejícími na svět vlastně nic nevíme. „Některé děti po porodu pláčou, i když se narodily ‚hezky‘, jiné zase ne. Můžeme tedy předpokládat, že pro některé je porod stresem a pro ty druhé nikoli,“ říká k tomu Ivana Königsmarková.

Ale jsou to zkrátka jen dohady. Dětí se už nikdy nezeptáte, protože svůj příchod si prostě nepamatují. A ještě něco: Říkává se, že při porodu přichází na svět nejen dítě, ale i matka. Že se z dívky definitivně stáváte ženou a začínáte patřit do obrovské skupiny žen matek, které to dokázaly před vámi.

Které si prošly tou bolestí, přivedly na svět nový život, které mohou být všechny do jedné od toho okamžiku zatraceně hrdé na to, jaké jsou. (A na to prosím myslete, až poporodní oxytocinové opojení opadne a přijde všední realita: zvládla jste porod, zvládnete všechno!) Jako byste vstoupila do ohromného společenstva vyvolených, tak na to prosím nezapomínejte.

Ovládáte strach z porodu?
5 věcí, které zhoršují vnímání porodních bolestí
Alternativní porodnictví respektuje přání rodičky. Nebojte se jej říct
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Bolest, Tlumené světlo, Orgasmický porod, Bedra, Vaš, Info, Vnitřní orgán, Nejmenší odpor, Pór, Silná žena, Porodní proces, Velké miminko, Posel, Dobrý úmysl, Nový život, Hlavní zdroj, Obrovská radost, Porodní bolesti¨, Ivana Königsmarková, Hrůza, Kanyla, Probíhající porod