Maminka.czPředškolák

Posilování pánevního dna - pro lepší sex i prevenci inkontinence

Alena Štouračová 7.  9.  2011
Tak jako v posilovně dřeme, abychom si zpevnily břišní svaly či zadeček, neměly bychom zapomínat na tolik opomíjené posilování pánevního dna, která nám zajistí intenzivnější sexuální prožitek i snazší porod.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravidelným posilováním pánevního dna, a to kdykoliv a kdekoliv, se můžeme vyhnout také nepříjemnému úniku moči.

Pravidelný trénink svalů pánevního dna

Co si pod pánevním dnem představit? Jedná se o svaly, které zespodu uzavírají dutinu břišní. Jejich nejhlubší vrstva má tvar osmičky obkružující pochvu a konečník. Tyto svaly mají velmi důležitou podpůrnou funkci pro orgány ve spodní části pánve, tedy pro dělohu, močový měchýř a střeva. Aby pánevní dno mohlo plnit svou podpůrnou funkci, musí být co nejpevnější.

Pravidelným tréninkem pánevního dna můžeme předejít pozdějším nepříjemnostem. Tento typ cvičení by měl podle rad lékařů patřit k „základní výbavě“ ženy v každém věku. Řada problémů, které se mohou objevit až ve stáří, má totiž příčinu ve slabém a uvolněném pánevním dnu.

Viníkem oslabení pánevního dna je především těhotenství, porod a dědičné dispozice. Pánevní dno je oslabováno také nošením těžkým břemen, chůzí na vysokých podpatcích a nadváhou.

Cesta k lepšímu sexu

Svaly pánevního dna hrají nezastupitelnou roli při dosahování orgasmu, neboť při pravidelném posilování pánevního dna dochází ke zpevnění poševních stěn, a tedy i k zúžení pochvy, což ve výsledku znamená těsnější a intenzivnější sexuální prožitek. Přitom platí, že čím jsou svaly pánevního dna silnější, tím silněji žena prožívá orgasmus a sex jako takový.

Posilování svalů pánevního dna je tedy podle lékařů účinné při nemožnosti dosáhnout orgasmu a bolestivém pohlavním styku. Říká se, že cvičením těchto svalů lze bojovat i proti neplodnosti.

Prevence úniku moči

Posilování pánevního dna, a to zvláště po porodu, lze označit také za prevenci inkontinence, se kterou se nejčastěji setkávají ženy v menopauze a postmenopauze. Potíže s udržením moči má totiž v průběhu života až padesát procent žen.

Polovinu těchto případů tvoří inkontinence stresová, tedy únik moči objevující se během kašle nebo jakéhokoliv jiného zvýšení břišního tlaku, třetinu tvoří tzv. urgentní inkontinence, což je neschopnost udržet moč spojená s častou nebo stálou potřebou na močení, zbylé případy jsou kombinací jak stresové, tak urgentní inkontinence.

Příčinou inkontinence neboli neschopnosti organismu zadržet moč je tedy především ochabnutí svalů pánevního dna, anebo náhlé stahy svaloviny močového měchýře. Při správné funkci močového měchýře a močové trubice se měchýř stává nádobou pro shromažďování moči, močová trubice řídí a organizuje jeho vyprazdňování a svěrač v močové trubici při jeho plnění brání úniku moče. Pokud dojde k narušení této sehranosti, člověk náhle zjistí mimovolný únik moči.

Tip na posílení: Pánevní dno jako výtah

Představte si pánevní dno jako výtah. Na začátku cvičení stojíte v prvním poschodí, pak pojedete výtahem do druhého, zastavíte se a pokračujete do třetího patra, kde se znovu zastavíte, a se zastávkou ve druhém poschodí sjedete zpátky do prvního.

Po přestávce v prvním patře sjedete výtahem do přízemí a pak až dolů do sklepa, což souvisí s úplným uvolněním pánevního dna. Na závěr cvičení se vraťte do prvního patra, abyste obnovila základní napnutí svalstva.

Pokud budete tento cvik provádět častěji, můžete zvýšit počet poschodí. Nezapomínejte přitom „jezdit i do přízemí“, abyste pocítila rozdíl mezi napnutím a uvolněním. Tento cvik můžete provádět několikrát denně, a to kdekoliv a kdykoliv.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Láska a vztahy, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro maminku, Sex, Inkontinence, Pravidelný trénink, Močová trubice, Posilování, Pánev, DNA, Pán, Sexuální prožitek