Maminka.czZdraví

Posilte imunitu: Jídelníčkem proti podzimním virózám

Jana Vašáková 6.  11.  2012
Posilte imunitu: Jídelníčkem proti podzimním virózám
Listopad je obdobím, kdy začínají děti posmrkávat a kýchat. Místo procházek v dešti tak leží v postýlce, popíjejí teplý čaj a dobíjejí baterky domácím vývarem. Postavte se chřipkovému období s vařečkou v ruce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pamatuju si na své dětství, když mi babička vařila několikahodinový vývar z domácí slepice. Dneska, kdy mám sama dvě malé holčičky, se vracím k tradiční přírodní lékárně a doufám, že to na ně zabere stejně tak, jako tenkrát na mě. Výhodou rodičovské dovolené je totiž čas, který můžete věnovat svým nejbližším. Sbírat s nimi na procházce šípky nebo rakytník a doma z nich pak připravovat léčivý čaj nebo sirup. Nasušit si jablka a hrušky na zimu. Nechat několik hodin „táhnout“ domácí vývar. A přitom mít teplé ponožky na nohou a číst si pod dekou s dětmi pohádku.

Děti mají mlsné jazýčky

Dokud jsou miminka kojená, jejich imunitní systém pomáhá posilovat mateřské mléko. Postupně se v jejich jídelníčku objevují nové suroviny, které mají za úkol dodat organismu potřebné živiny, jako jsou sacharidy, bílkoviny, tuky, vitaminy, minerální a další zdraví prospěšné látky. A to ideálně v podobě pestré stravy. Jenže dětský jazýček je vcelku konzervativní a musí si na nové chutě zvyknout. Děti tak často odmítají jíst zeleninu, ovoce a jiné dobroty. Rodiče pak smutní, své ratolesti přemlouvají a bojí se, že jejich předpojatost bude mít vliv na jejich zdraví. Pokud patříte mezi tyto nešťastníky, nezoufejte. Existuje 10 základních látek, které se preventivně podílejí na obranyschopnosti organismu, a jejich velkou výhodou je, že se nacházejí v řadě surovin, jež nejspíš do svého nákupního košíku běžně dáváte.

Co by v jídelníčku dětí nemělo chybět?

  • bílkoviny – nacházejí se především v mase, mléčných výrobcích, vejcích, obilovinách, luštěninách a sóji
  • omega-3 mastné kyseliny – dodají tělu rybí tuk a tučné ryby z kontrolovaného chovu, které je dobré zařadit do jídelníčku dětí od 2 let alespoň 2x do týdne
  • omega-6 mastné kyseliny – se skrývají například v kukuřici, obohacených margarínech, ve slunečnicových a sezamových semínkách, pšeničných klíčcích, vlašských ořeších a sóji, jež můžete dětem nahradit i ve formě rostlinných olejů
  • vitamin A (retinol) – obsahuje rybí tuk, maso a vnitřnosti, které se do jídelníčku batolete zavádějí nejdříve od 2 let, a to maximálně jednou za 14 dní, dále pak žloutky, mléčné výrobky, mrkev, špenát, brokolice a také mango
  • vitamin C (kyselina askorbová) – se kromě citrusových plodů nachází i v červené paprice, bramborách, brokolici, zelí a také v šípcích nebo v rakytníku
  • vitamin E (tokoferol) – najdete ho například ve slunečnicovém, řepkovém a olivovém oleji, semínkách, pšeničných klíčcích, mandlích, luštěninách a celozrnných výrobcích
  • vitamin B5 (kyselina pantothenová) – je ukryt v kvasnicích a droždí, kuřecím, telecím a rybím mase, obilovinách a také v ořeších a semínkách, které by děti měly jíst rozmělněné a pod kontrolou rodičů
  • selen – nachází se v semínkách, ořeších, obilovinách a celozrnné mouce, dále pak v mořských plodech a rybách, jež je nutné jíst čerstvé, ideálně přímo u moře z ověřeného zdroje
  • zinek – skrývá se v dýňových, slunečnicových a sezamových semínkách, v máku, hovězím mase, sardinkách, cereáliích a také v játrech a houbách, které by měly děti jíst raději příležitostně a v omezeném množství
  • železo – obsahuje je maso a vnitřnosti, luštěniny, celozrnné výrobky, ořechy a semínka, žloutek a listová zelenina

Nechte vitamin C působit

Bojovníkem za lepší imunitu je v první řadě vitamin C. Ten se nachází v citrusových plodech, které ovšem ne vždy dělají malým dětem dobře. Zvláště pak těm „atopickým“. Při zvýšené konzumaci se objevuje vyrážka kolem pusinky a také ekzémové mapy na tělíčku. A přitom se vitamin C nachází i v naší kuchyni ve zcela běžně používaných surovinách. Na podzim především v bramborách, jablkách, hruškách, švestkách a hroznovém víně.

Protože se jedná o vitamin rozpustný ve vodě, při jakékoli úpravě, tedy krájení, vaření i nevhodném způsobu skladování, se jeho hodnota vytrácí. Brambory proto raději vařte ve slupce a pak teprve oloupejte. Vhodnou kulinární úpravou je i příprava v páře. Sezonní ovoce jezte ideálně lokální, protože dozrává v místě spotřeby a nemusí se tedy sklízet předčasně, chemicky ošetřovat a cestovat z velké dálky, a v čerstvé podobě. Můžete si jej ale i nasušit, zamrazit i zavařit do zásoby.

Malé děti jistě ocení domácí ovocné přesnídávky. Ty připravíte tak, že v páře či na trošce vody podusíte ovoce doměkka. Čím sladší ovoce bude, tím méně bude potřeba přesnídávku dosladit. Použít můžete fruktózu (ovocný cukr) dostupnou například v lékárně, třtinový cukr, agáve sirup nebo přírodní sladidlo, stévii sladkou. Lístečky této rostlinky stačí natrhat, aby se porušila jejich struktura, a přidat při vaření k ovoci. Následně vyndat a skleničky s ovocnou přesnídávkou zavařit, nechat vychladnout, uložit na chladné a temné místo. Nebo rovnou spotřebovat.

Nasbíráno v přírodě

Existují i alternativní plody, na které na přelomu září a října narazíte volně v přírodě. Jejich příprava není nijak zvlášť složitá. Mezi mé oblíbence patří černý bez, tyhle kuličky, připomínající malé černé jeřabiny, rostou na okraji cest, na polích i v lese.

Kromě vitaminu C a B, obsahují plody také karoteny a organické kyseliny. V syrové podobě jsou mírně jedovaté, upravují se tedy tepelně, a to v podobě kompotů, marmelád, šťáv nebo se přidávají do dezertů. Obdobně nasbíráte i rakytník řešetlákový. Vyznačuje se sytě oranžovými plody a trny na větvičkách. Je plný vitaminů C, E, K a skupiny B, karotenoidů, ale také vápníku, fosforu a esenciálních mastných kyselin. Z plodů rakytníku se připravuje sirup, džem i olej. U nás jsou ale známější šípky.

Sbírají se ideálně po prvním ranním mrazíku, jsou pak mnohem sladší. Skrývají se v nich vitaminy C, A, K, PP a vitaminy skupiny B, rutin a vápník. Dužnina šípků se hodí k výrobě marmelád, čaje i sirupu, jenž se přidává do nápojů.


 

Šípkový čaj

Na 2 sklenice: hrst sušených šípků, 500 ml vody, 2 celé skořice, 1 hřebíček, 2 lžičky medu

Šípky podrťte v hmoždíři, dejte je do konvice nebo termosky a zalijte vroucí vodou. Přidejte skořici a hřebíček a nechte vše 5 minut louhovat. Sítko vyložte gázou a šípkový čaj přes ni proceďte do sklenic.
Doslaďte medem.

Šípkový sirup

2 hrnky přírodního cukru, 2 hrnky vody, 3 hrnky čerstvých šípků (500 g), 1 citron

Cukr a vodu smíchejte v kastrolu a nechte přejít varem. Šípky rozdrťte nebo rozemelte. Nasypte je do plastové či skleněné nádoby a zalijte cukrovým rozvarem. Na povrch naskládejte kolečka citronu a nechte do druhého dne louhovat. Druhý den vyložte plátýnkem velké síto. Dejte ho nad hrnec nebo mísu a postupně přes něj proceďte tekutinu – šípky přitom vařečkou trochu propasírujte. Láhve vypláchněte lihem nebo alkoholem. Pak do nich vlijte sirup a zazátkujte je. Uložte do ledničky a sirup rychle spotřebujte. Můžete jej použít jako šťávu ředěnou s vodou nebo jím osladit čaj.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Podzim, Větvička, Dužnina, Černý bez, Vír, Sladidlo, Viróza, Nákupní košík, Mrazík, Ovocný cukr, Sezónní ovoce, Jazýček, Citrusový plod, Plný vitamín, Vir, Vitamín rozpustný, Mořské plody, Šípkový čaj, Zdraví na Heureka.cz