Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Poslouchá vás z lásky, nebo ze strachu? Ideální je vzájemný respekt

Martina Machová 21.  7.  2017
Proč je výhodnější, aby děti poslouchaly a respektovaly rodiče z lásky k nim, a ne ze strachu z trestu? K čemu poslouchání ze strachu po čase vede?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi to bude znít poněkud zvláštně; ale zamysleli jste se někdy nad tím, proč vlastně chceme, aby nás dítě poslouchalo? Jaký motiv je u vás ten ústřední? Je to jeho bezpečnost, touha potomka ochránit nebo třeba snaha o to, aby z dítka jednoduše nevyrostl asociální jedinec? Anebo si snad dokonce musíte někde uvnitř přiznat, že vás prostě uspokojuje, že vaše dítě ve srovnání s jinými mrňaty poslouchá jako hodinky?

Psycholožka Eva Mádrová smysl výchovy a poslušnosti definuje ve své knize Zkuste být dítětem následovně: „Cílem výchovy není dítě slepě poslušné a bez úvahy se podrobující nařízením, ale dítě, jež vyroste v člověka myslícího, který hledá pravé životní hodnoty a je schopen mezi nimi volit. Smysl má jedině výchova vedoucí k vytvoření vlastních morálních zásad, které dítě dodržuje z vlastní vůle a také kvůli tomu, že je samo považuje za správné.“

Trest, slepá ulička výchovy?

Pro rodiče může být v těchto souvislostech zajímavé se zamyslet nad tím, jestli tresty a další způsoby, které ve výchově (k poslušnosti) používají, vedou jejich potomka k trvalé změně chování.

Pakliže tomu tak není, možná je na čase zamyslet se nad tím, zda k výchově nepřistoupit jinak. Například pokud dítě již několik měsíců s gustem pravidelně utíká směrem k silnici a pokaždé dostane hlasitě vynadáno (na zadek apod.), bude tento způsob „výchovy“ v dané situaci u daného dítěte pravděpodobně naprosto k ničemu. Možná sice uleví oprávněnému vzteku, ale žádné skutečné výsledky nepřináší a dítě utíká dál…

Důslednost není přísnost! Děti, které mají hranice, jsou v životě jistější

Poslušnost z lásky? 4 tipy, jak se přiblížit k ideálu

Jak směřovat k tomu, aby nás děti respektovaly a poslouchaly z lásky – prostě protože nás mají rády a důvěřují nám? Máme pro vás několik tipů (ale jistě ne všechny).

  • Základem zdravého vztahu a „efektivní výchovy“ je bezpodmínečná a ničím nepodmiňovaná rodičovská láska. Je naprosto zásadní, aby děti chápaly, že je nemilujete za něco, například jen když jsou hodné (čisté, usměvavé, snaživé, pečlivé, pořádné apod.). Pokud dítě ví, že jej milujete za každé situace, nemá proč hrát „hodnou holčičku či kluka“, ale může se hodnou holčičkou nebo klukem přímo stát. Bezpodmínečnou láskou otevíráte prostor k tomu, aby děti dělaly věci, protože jim dávají smysl – ať už skutečný smysl mají nebo je smyslem pouhé dodržení jakési etikety.
  • Velmi dobrým pomocníkem je vzájemný respekt; respektovat dítě, ale respekt také očekávat. Jednosměrně tato cesta nefunguje! Děti mohou z vašeho respektu vůči jejich osobě cítit, že je berete vážně, což vám budou časem oplácet stejnou mincí.
  • Osvědčuje se, nelpí-li rodiče na prkotinách. Zkrátka jsou věci a situace, kdy se nediskutuje (kdy jít spát, kolik sníst sladkostí apod.), a pak dlouhý seznam věcí, kdy lze dítěti ponechat volnou ruku. Ostatně proč dětem nedovolit, aby si vybraly triko či šaty nebo přinesly domů hromadu kamínků a šišek?
  • Bez pravdivého příkladu to nejde! Děti se učí zrcadlením. Chcete, aby vaše děti přirozeně děkovaly, zdravily, nefňukaly, nenadávaly a nebyly neurvalé k vám ani ostatním? Nezbude vám nic jiného, než abyste jim šli příkladem!

Poslouchá jen ze strachu z trestu? A co až bude z dohledu? 

Pokud „prcek“ poslouchá pouze, protože se bojí potrestání, možná vás časem budou čekat nepříjemné důsledky takového druhu poslušnosti. Jednoduše řečeno; až se ztratí(te) z dohledu, utrhne se z řetězu a z dobře „vycvičeného“ dítka se stane lump s obrovskou chutí pustit se do všeho, co má normálně zapovězené.

Psycholožka Mádrová to trefně glosuje: „Poslušnost vytvořená pouze hrozbou trestu přestává působit při možnosti svobodné volby. Bez dohledu trestající autority je možno začít dělat právě to, co bylo zakazováno.“

Video: Dítě přišlo po císařském řezu na svět v plodovém obalu

Jsou novorozenci opravdu nepopsaný list? Zdaleka ne!
Desatero dokonalého táty. Tohle dělejte, a děti vás budou milovat
Máma sedmi dětí: Žijeme si jako v pohádce

 

Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Strach, Svobodná volba, Obal, Císařský řez, Ulička, Obrovská chuť, Výchova, Láska, Respekt, Slepá ulička, Smysl, Eva Mádrová, Touha, Skutečný smysl, Přísnost, Seznam věcí, Rodičovská láska, Důslednost, Zdravý vztah, Prcek, Vzájemný respekt, Ideál, Řetěz