Maminka.czMateřství

Postel je jen vaše, miminko má mít svou, tvrdí doktor Harvey Karp. Proč?

Simona Procházková 14.  2.  2020
Narození potomka znamená kompletní životní obrat, váš svět se otočí vzhůru nohama. Abyste „ve zdraví“ přežila náročný první rok s miminkem, hodí se znát pár základních tipů. Tady jsou, přímo od pediatra! Proč je slavný doktor a autor knižních bestsellerů proti sdílení postele s miminkem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spát s miminkem či batoletem v posteli, nebo ne? Obojí může být správně, pokud to všem zúčastněným vyhovuje. Jsou rodiče, kteří spí s dětmi roky v jedné posteli a jsou nadmíru spokojení. Ale jsou i tací, kterým to prostě nevyhovuje. Povinné není ani jedno z toho. Každopádně, je to téma, které se řeší ve všech rodinách s malými dětmi. 

Vychytávka, která v noci uklidní dítě za vás? 

Kolébka, která se o vaše děťátko postará v noci, zatímco vy se můžete konečně vyspat? Zní to jako sci-fi a ta nejkrásnější pohádka pro všechny unavené rodiče. Zprávy o novém revolučním vynálezu, kolébce Snoo, nadchly v předloňském roce rodiče napříč Evropou. A zájem o tuto chytrou vychytávku bleskově narostl.

Výrobce slibuje, že elegantní dětská postýlka dokáže věrně napodobovat pohyby a zvuky, které miminko běžně pociťovalo a slýchalo v děloze, takže ho příjemně zklidňuje a napomáhá adaptaci na život mimo maminčino bříško. Dítě leží v měkkém lůžku z příjemně prodyšné síťoviny, která zajistí maximální komfort.

Neskutečný trik, jak uspat miminko za pár vteřin. To musíte vyzkoušet!

„Dítě je bezpečně „zajištěno“, aby se nemohlo ve spánku obrátit. Unikátní koncept kolébky – postýlky umožňuje rodičům velké pohodlí během noci a používat ji mohou až do půl roku věku potomka. Usnadňuje rovněž večerní uspávání,“ uvádí dětský lékař Dr. Harvey Karp z Americké pediatrické akademie, který se na vývoji této vychytávky podílel. Populární je i v Česku, coby autor knih Nejšťastnější miminko v okolí a Nejšťastnější batole v okolí. 

Součástí je speciální senzor, který postýlku rozhoupe v rytmu maminčiných konejšivých pohybů (simulace pohupování při chování a nošení) a rozezní (zvuk takzvaného bílého šumu), pokud se miminko probudí a začne křičet nebo plakat.

Novopečená máma má právo na pomoc

Kromě toho Harvey Karp zdůrazňuje pět klíčových věcí, které by podle něj měli vědět všichni novopečení rodiče.

Doktor popisuje současnou moderní rodinu jako tu „nejpodivnější“, jaká kdy na světě existovala. Z historického pohledu vždy rodina fungovala jako jeden velký celek, propojený organismus, kde staří a mladí žili pohromadě, vzájemně si vypomáhali a podporovali se.

Děti musí zažít i nepohodlí. Nevozte je jen autem a nedělejte vše za ně!

Vícegenerační soužití bylo naprosto běžné, rodina byla jakousi komunitou, která spolupracovala a podílela se na výchově dětí a péči o ně společnými silami. Dnes je ale všechno jinak. Za posledních sto let se tento systém definitivně rozpadl a odpovědnost za chod celé rodiny i péči o potomstvo připadla téměř výhradně na matky. Jsou na to povětšinou samy, na jejich bedrech leží veškerá zodpovědnost. A například na hlídání ratolestí si najímají chůvy, místo aby využily pomoc příbuzenstva.

„Dříve byla čerstvá maminka hájena a opečovávána ostatními členy rodiny stejně jako novorozené dítě. Měla pak dost síly na to věnovat veškerou svou energii a pozornost miminku. Dnes se veškerá pomoc většinou omezí na větu typu „kdybys něco potřebovala, zavolej.“ A najednou jste doma, z porodnice jste si zrovna donesla vytoužené děťátko a jste na to sama. To se nikdy v historii lidstva nestalo,“ vysvětluje Harvey Karp. A podle jeho slov je na tom všem nejhorší, že mámy to vše berou jako samozřejmost, považují tuto situaci za normální, od nikoho žádnou extra velkou podporu neočekávají a představa, že by si měly říct o pomoc, je přímo děsí. Vždyť by si okolí mohlo myslet, že jsou slabé, nemožné a neschopné a jenom si stěžují…

5 běžných problémů s miminky. Hlavně nepanikařte!

Nemyslete si, že víte všechno

Dokud nosíte miminko v bříšku, můžete získat dojem, že jste připravena na všechno, co po porodu přijde. Vždyť co na tom může být tak náročné a nezvládnutelné? Proč to „mystické“ šestinedělí všichni pořád tolik dramatizují? Že se pár měsíců asi moc nevyspíte, to se dá tak nějak předpokládat, ne? „Pozor, péče o novorozence (ani výchova dětí) není intuitivní, jsou věci, metody a techniky, které se budete muset naučit a zvyknout si na ně.

Bude třeba osvojit si určité dovednosti a získat nové návyky. Největší chybou, které se novopečení rodiče dopouštějí, je ta, že se nesnaží získávat informace. Neptají se, nepátrají po zkušenostech, protože si jednoduše myslí: „Však ono nějak bude.“ 

Aneta Krejčíková: Porod doma je těžké si prosadit! Lidi tvrdí, že jsem se zbláznila

A každá máma je samozřejmě přesvědčena, že zrovna to její miminko bude naprosto dokonalé, usměvavé a dobře naložené, celé noci prospí, vyhnou se mu koliky a bolení bříška a celé odpoledne prochrupká při idylických procházkách s kočárkem. Optimismus je sice úžasná věc, realita ale bývá zpravidla jiná a obtížné chvíle čas od času přijdou. A co nastává pak? „To mi ale nikdo neřekl, to jsem vůbec netušila, neuvědomila jsem si to,“ stěžují si vynervované a totálně vyčerpané mámy. Samozřejmě je na to upozornila spousta lidí. Jenže ony nic z toho nevnímaly, protože si v tu chvíli patrně zrovna pluly na svém růžovém obláčku snů a představ,“ říká Dr. Karp. Doporučuje číst knížky o péči o kojence, sledovat na internetu instruktážní videa (jak zavinovat, ošetřovat pupík, techniky uspávání a tak dále), povídat si se zkušenějšími přáteli, kteří již děti mají, neobávat se pokládat otázky pediatrovi.

Žádné společné spaní!

Sdílení postele s novorozeným potomkem je ožehavé a hodně diskutované téma. Zastánci i odpůrci vykřikují do světa nejrůznější argumenty, názor Dr. Karpa je ale jednoznačný.

Vaše postel je vaše výsostné území, děťátko má mít svou postýlku, své vlastní místečko, kde bude pravidelně usínat a zase se probouzet. „Společné spaní s rodiči v jedné posteli několikanásobně zvyšuje riziko syndromu náhlého úmrtí dítěte. Navíc vůbec netušíte, co děláte a jak se pohybujete ve fázi hlubokého spánku, a můžete tak své děťátko snadno zranit nebo zalehnout. Pokud toužíte mít miminko na dosah, pořiďte dětskou postýlku s odstranitelnou bočnicí, kterou můžete snadno přitáhnout až ke své vlastní posteli. Noční kojení a přebalování tak bude jednoduché a pohodlné,“ popisuje Dr. Karp. Zdůrazňuje také, že kojenci by měli spát na rovině a v poloze na zádech, která je zdaleka nejbezpečnější.

Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?

Využijte tátových schopností

Ke kojení sice čerstvé tatínky nepřesvědčíte, i kdyby sebevíc chtěli, a zapínání patentek od bodýček je pro ně neřešitelnou záhadou (ačkoli se třeba chlubí inženýrským titulem), na chování, mazlení a uklidňování děťátka jsou ale bezkonkurenční. Velmi dobře se osvědčují rovněž při večerním koupání, zvládnou i ohřívání lahviček a přípravu bylinkového čaje pro kojící matky. „Když dáte muži zcela konkrétní a jasné pokyny, zapojí se většinou ochotně a bude vám k ruce. Nezapomeňte ale na vytrvalé povzbuzování a pochvalu,“ zdůrazňuje Dr. Karp.

Netlačte na pilu

„Musíte se naučit být flexibilní, jinak spolehlivě odpadnete,“ tvrdí Dr. Karp. Co tím myslí? Jednoduše to, že nemáte mít přehnaná očekávání a hroutit se, když nastane sebemenší problém. Nekritizujte se, nesrovnávejte s ostatními matkami a pamatujte, že všechno je řešitelné. Jen si na určitý čas zakažte plánování a zapomeňte na idealistické představy. Když cokoli nefunguje, jak byste si přála, není to důvod k výčitkám a sebelítosti. Nyní musíte hrát zkrátka s kartami, které vám byly rozdány. A nerozpakovat se požádat okolí o pomoc, abyste si občas mohla udělat pauzu, bez pocitu špatného svědomí.

Bolest hlavy v těhotenství: Co dělat, když nic nezabírá?
GALERIE: Tohle se nepovedlo. Podívejte se na nejšílenější domácí cukrářské pokusy!
Témata: Novorozenec, Rodina, Mateřství, Rodina a vztahy, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Šestinedělí, Postýlka, Děťátko, Spousta lidí, Post, Optimismus, Bodyček, Uklidňování, Sci-fi, Vaš, Patent, Bříško, Internet, JEN, Harvey Karp, Snoo, Celek, Pediatr, Máma