Maminka.czNovorozenec

Poté, co novorozenec zemřel na dehydrataci, sdílela kojící matka srdceryvný příběh

redakce 3.  3.  2017
Více než pět let se maminka Jillian Johnson odhodlávala zveřejnit svůj příběh. Její syn Landon zemřel krátce po narození na dehydrataci. Nevěděla totiž, že nedostává v prvních dnech života žádné mléko, přestože se ho snažila kojit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jillian jako prvorodička, jak sama přiznala, totiž netušila, že její chlapeček nedostával během prvních dnů po porodu žádné mléko. O svém zničujícím zážitku, který je extrémně vzácný, měla strach mluvit dříve, neboť prožívala muka ze ztráty dítěte a navíc se obávala, že ji všichni odsoudí.

Se svým příběhem se rozhodla svěřit až nyní, a to proto, aby informovala rodiče, co se může stát, a to navzdory tvrzení lékařů, kteří říkají, že se jedná o opravdu výjimečný případ.

Srdceryvný příběh: Rodiče strávili s mrtvou dcerkou 16 dní, po smrti ji vzali v kočárku ven

Myslela jsem, že kojení je jediná cesta

Pro Parents.com Jillian řekla, že byla přesvědčena, že budou s manželem skvělí rodiče. „Byli jsme připraveni... nebo jsme si to mysleli. Každá kniha, kterou jsem četla, byla zaměřena na kojení a na to, jak je pro dítě důležité. Landon se narodil v baby-friendly nemocnici (pokud by žena nemohla kojit z důvodu rakoviny nebo jiného vážného důvodu, muselo by to být uvedeno ve zprávě pediatra),“ líčí Jillian v článku s názvem Kdybych mu dala jednu láhev, mohl tady stále být.

Neměla jsem mléko

Landon se narodil akutním císařským řezem a jeho matka ho hned po porodu začala kojit. „Laktační poradci, kteří mě přišli zkontrolovat, řekli, že se přisál a vše bude v pořádku. Jen jeden z nich se zmínil, že můžu mít s produkcí mléka problém, protože mi byl diagnostikován syndrom polycystických ovarií. Proto mi byly doporučeny bylinky na podporu laktace.

Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek

Landon však celou dobu plakal. Měla jsem ho tedy celou dobu u sebe na prsou a snažila se ho kojit. Sestřičky mi řekly, že je to "volání po kolostru". Asi po dvou dnech ztratil deset procent své porodní váhy (pozn. to bývá po porodu normální), a přestože jsem se obávala, že nemám dostatek mléka, důvěřovala jsem lékařům kolem sebe, že je vše v pořádku. Ale nebylo,“ pokračuje Jillian.

A dodává, že nejlepší radu, kterou dostala od jednoho z lékařů, byla ta, že kojení je sice to nejlepší, ale pokračovat v krmení může s lahvičkou, protože tak budu přesně vědět, kolik toho vypil. „Kéž bych mohla vrátit čas,“ říká.

Landon zemřel na srdeční zástavu v důsledku dehydratace

Landon zemřel necelých dvanáct hodin poté, co si jej přinesli po třech dnech z porodnice domů. Diagnóza zněla srdeční zástava v důsledku dehydratace. Podle maminky Landon měl plenky mokré i znečištěné. „V odborné literatuře píšou, že počet mokrých a špinavých plen nemá korelaci s adekvátním příjmem mléka v prvních čtyřech dnech života,“ píše v článku Jillian.

Pediatr Rachel Prete řekl pro Parents.com, že se jedná o "extrémně vzácný případ". Řekl, že lékaři a zdravotnický personál dokážou včas nízkou produkci mléka u rodiček odhalit. Doplnil také, že většině dětí také stačí v prvních dnech po porodu malé množství kolostra, než se spustí produkce mléka.

Lékař rovněž radí, že v případě jakékoliv pochybnosti se mají maminky mají ptát.

Vůbec si nedokážeme představit bolest, kterou tato maminka musela prožívat po ztrátě syna a obdivujeme ji, že se dokázala s tímto srdceryvným příběhem svěřit veřejnosti.

Nesnesitelná bolest při kojení: Znáte syndrom bělavé bradavky?
Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek
Galerie: Slavní klokani. Které celebrity dávají přednost nošení? A mají dítě ve správné poloze?
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojení, Miminko, Dítě je na světě, Matka, srdce, korela, Ráchel, Kojící matka, Muka, Landon, Zdravotní personál, Srdeční zástava, Bělá, Akutní císař, Novorozeně, Nesnesitelná bolest, Prvorodička, Volání, Příběh, Výjimečný případ, Máť, Jediná cesta, Zdraví na Heureka.cz