Maminka.czZdraví

Potničková sezóna je tady: Jak s nimi zatočit?

Martina Machová 29.  7.  2017
Potničky sice zbožňují jemnou dětskou pokožku, ale nepohrdnou ani pozadím zpoceného cyklisty nebo chlupatým hrudníkem vytrvale se potícího jedince. Maličké, hustě rozeseté červené pupínky naplněné tekutinou vás mohou v některých případech řádně polekat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to jsou potničky

Potničky jsou drobné červené pupínky na kůži, které mají co do činění se stavy, kdy je tělo přehřáté a ochlazuje se pocením. Vznik potniček má na svědomí retence vývodu potní žlázy, k níž jsou nejnáchylnější ti nejmenší z nás, u nichž je termoregulace a funkce potních žláz ještě nedokonalá. Naopak mazové žlázy jsou značně aktivní.

Svědivé červené pupínky naplněné čirou tekutinou se rády spojují do velkých ploch, lehce praskají, po vysušení se olupují. Potničky milují zapocené nevětrané kožní záhyby (zátylek, třísla, zadeček) a také něžné dětské obličeje. Mohou se však vyskytnout i na trupu a vlasaté části hlavy.

6 nejčastějších situací, kdy vzniknou

  1. Při horké letní noci strávené v teplém bavlněném pyžamku (nejlépe na igelitu pod prostěradlem).
  2. Po cestování v rozpáleném autě.
  3. Kdykoliv, kdy není přizpůsobeno oblečení aktuálnímu počasí.
  4. Pokud zanedbáváte hygienu a zapařená místa neumyjete (u miminek postačí voda).
  5. Jestliže dítko po koupání nedokonale vysušíte a na vlhkou pokožku obléknete plenu a pyžamo.

Co pomáhá na potničky?

Je-li potniček málo a dítko si je neškrábe (nehrozí tedy zavlečení infekce), bývá nejlepším řešením ponechat pupínky svému osudu; jinak zdravá pokožka má přirozené regenerační schopnosti.

Pokud nedojde k opakovanému přehřátí a pocení, potničky samy mizí. Jestliže do druhého dne pomalu neustupují, ale naopak se rozšiřují dále, bude lepší, ukázat je vašemu pediatrovi, aby vyloučil záměnu (např. se spálou či alergií) a doporučil vhodné ošetření. Je-li dítko neklidné a potničky viditelně svědí, poraďte se s lékárníkem o aplikaci kapek Fenistil.

Dětské potničky: Co je způsobuje a jak jim předejít?

Doma můžete děťátku připravit úlevovou koupel z dvou lžic jedlé sody, které rozpustíte ve větší dětské vaničce. Doporučuje se i omytí postižených míst nálevem z řapíku či odvarem z dubové kůry, to postiženou pokožku vysuší, načež se nechá chvíli dýchat a posléze namaže zinkovou mastí.

Tolik doporučovanému heřmánku se raději vyhněte, mnohé děti jsou na něj alergické. V lékárně lze pořídit i universální Jarišův roztok, vhodný k omývání poškozené kůže (po omytí nemažte). Léčebné postupy nekombinujte.

Tip pro dospělé dle přední britské aromaterapeutky Valerie Ann Worwood

Dospělí postižení již mohou více čarovat s mocnými éterickými oleji, a tak do hrnku jedlé sody nakapou ještě 4 kapky kvalitní levandulové silice, sodu promíchají a rozpustí v příjemně teplé vaně a dají si léčivou lázeň.

Dále lze vyrobit směs k postřikování postižených míst, a to z ¼ litru převařené vody, do které přidají ve lžičce lihu rozpuštěných 6 kapek eukalyptové silice, 6 kapek levandulové a 6 heřmánkové. Vše se protřepe a nalije do rozstřikovače, směs nejen svěže voní, ale i ulevuje a léčí. Pro příjemně chladivý efekt ji skladujte v lednici.

Video: Jak chránit děti před sluníčkem a jak vybírat vhodné oblečení

Velký lexikon dětských pupínků 3: Pátá nemoc, potníčky, spála, spalničky, šestá nemoc, zarděnky
Nemůže v horku spát? 10 osvědčených tipů, jak zařídit, aby usnulo jako dudek
Zapomeňte na ohranou básničku „Spadla lžička“, ale naučte se nové „mokré“ říkanky
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Vlasatá část, Zinková mast, Vlhko, Omytí, Éterický olej, Omývání, Převařená voda, Teplá vana, Pyžamo, Mazová žláza, Postižené místo, Retence, Nejlepší řešení, Fenistil, Velká plocha, Nejčastější situace, Kapka, Ošetření, Zdraví na Heureka.cz

Video